Σφοδρή επίθεση Στίγκλιτς σε Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα

Σφοδρή επίθεση Στίγκλιτς σε Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα

Ο νομπελίστας κατηγορεί την Γερμανία για εκστρατεία προπαγάνδας κατά της Ελλάδα και για αποτυχημένες πολιτικές.

«Η απώλεια του 25% του ελληνικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών συνιστά απόρροια της εφαρμογής των όσων ζητήθηκαν από την Ελλάδα και όχι της αποτυχίας υλοποίησής τους», επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζόσεφ Στίγκλιτς.

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βραβευμένος οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι η Γερμανία έχει επιδοθεί σε ένα παιχνίδι προπαγάνδας, «πουλώντας» την εικόνα ενός αποτυχημένου κράτους, το οποίο αρνείται να προοδεύσει.

«Κι ενώ η ελληνική εποποιία συνεχίζεται, πολύ ήταν εκείνοι που θαύμασαν το θράσος της Γερμανίας. Η χώρα αυτή, με πραγματικούς όρους, έλαβε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα οικονομικής σωτηρίας και μείωση του χρέους στην Ιστορία αλλά και άνευ όρων βοήθεια από τις ΗΠΑ, μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ.

Κι όμως, η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται ακόμη και την ανακούφιση από το χρέος. Πολλοί, επίσης, θαύμασαν το πώς η Γερμανία τα κατάφερε τόσο καλά στο παιχνίδι της προπαγάνδας, πουλώντας μια εικόνα ενός κράτους που έχει αποτύχει εδώ και καιρό και αρνείται να συμφωνήσει με τις ελάχιστες απαιτούμενες συνθήκες σε αντάλλαγμα για γενναιόδωρη βοήθεια».

«Εάν η Ελλάδα συνεχίσει με την λιτότητα, η ύφεση δεν θα έχει τέλος», συμπληρώνει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Όσον αφορά στο κοινό νόμισμα, διαμηνύει ότι το, μόλις 16 ετών, ευρώ σχεδιάστηκε ελλιπέστατα και γι’ αυτό το λόγο δεν λειτουργεί σωστά.

Όλο και περισσότερες φωνές στην Ευρώπη και τον κόσμο, υπενθυμίζουν στο Βερολίνο το αμαρτωλό παρελθόν της, αφού είναι η χώρα που δεν πλήρωσε ποτέ τα χρέη της, αναφέρει και η βελγική L’Echo.