Η startup που πήρε 100 εκατ. δολάρια από την Google

Η startup που πήρε 100 εκατ. δολάρια από την Google

H νεοφυής επιχείρηση κυβερνοασφάλειας CrowdStrike μόλις κατάφερε να συγκεντρώσει τόνους ρευστού από την Google.

Η Google Capital, ο δύο ετών βραχίονας ανάπτυξης ιδίων κεφαλαίων του γίγαντα αναζήτησης Google, ανακοίνωσε την πρώτη επένδυσή του στον κλάδο της ασφάλειας τη Δευτέρα το πρωί.

Το επενδυτικό κεφάλαιο έχει εγχύσει 100 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο CrowdStrike. Για το σκοπό αυτό ένωσε τις δυνάμεις του με την εταιρεία cloud computing Rackspace, η οποία είναι πελάτης, και με τους υπάρχοντες επενδυτές της εταιρείας Accel και Warburg Pincus. Η νέα έγχυση κεφαλαίου ανεβάζει τη συνολική χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι σήμερα στα 156 εκατομμύρια δολάρια.

«Η ασφάλεια είναι πρώτιστο ενδιαφέρον για την Google», δήλωσε ο συνεργάτης της Google Capital, Τζιν Φραντζ, αναφέροντας την εμπειρία της Google στην προστασία του εξοπλισμού ΙΤ. «Εντοπίσαμε αυτό που νομίζουμε ότι θα είναι μια πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική εταιρεία ασφαλείας στον κόσμο».

Υπήρξαν τρεις μεγάλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του επενδυτικού κεφαλαίου να επενδύσει. Πρώτον, ο Φραντζ δήλωσε ότι πιστεύει πως η εν δυνάμει αγορά της CrowdStrike είναι τεράστια. Δεύτερον, η αρχιτεκτονική cloud της εταιρείας προσφέρει ένα πλεονέκτημα αναφορικά με την ανάπτυξη της ναυαρχίδας των προϊόντων της εταιρείας, του CrowdStrike Falcon, ενός αισθητήρα τελικού σημείου επόμενης γενιάς, σε οργανισμούς σε όλη την υδρόγειο. Και τρίτον, η επιχείρηση καθοδηγείται από μια άριστη ομάδα διαχείρισης, είπε ο Φραντζ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CrowdStrike Τζορτζ Κουρτζ, πρώην διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας της McAfee (γνωστή σήμερα ως Intel Security), ένωσε τις δυνάμεις του με τον συν-ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο τεχνολογίας Ντιμίτρι Αλπέροβιτς, πρώην επικεφαλής της έρευνας απειλών στην McAfee, για να ιδρύσουν την εταιρεία το 2011. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η ετήσια αύξηση εσόδων της CrowdStrike έχει σημειώσει άνοδο 550%, και φέρεται να έχει κερδίσει μεγάλους πελάτες – μέλη της λίστας Fortune 500, σε διάφορους κλάδους.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει μια πληθώρα εκθέσεων σχετικά με σοβαρά bug υπολογιστών, καθώς και ομάδες χάκερ που υποστηρίζονται από έθνη-κράτη, συμπεριλαμβανομένων και των Hurricane Panda (Κίνα), Energetic Bear (Ρωσία), και Silent Chollima (Βόρεια Κορέα). Η ανάλυσή της για τη μαζική παραβίαση δεδομένων στην Αμερικανική Υπηρεσία Διαχείρισης Προσωπικού ενέπλεξε πρόσφατα και την Κίνα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Κουρτζ πιστεύει ότι ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης θα επιτρέψει στην CrowdStrike να προχωρήσει το εργαλείο εντοπισμού και αποκλεισμού κυβερνοεπιθέσεων. «Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην εγχώρια και τη διεθνή επέκτασή μας, αυξάνοντας ραγδαία τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και τις τεχνικές δυνατότητές μας». Ο ίδιος επισημαίνει πόσο ανεκτίμητη θα είναι η πρόσβαση στη συμβουλευτική επιτροπή της Google κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης «υπερ-ανάπτυξης» για την εταιρεία του.

Η Google Capital έχει πραγματοποιήσει πάνω από μια ντουζίνα επενδύσεων τελικού σταδίου μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξης εταιρειών όπως οι SurveyMonkey, CreditKarma, Duolingo και Glassdoor.

Τόσο ο Φραντζ όσο και ο Κουρτζ αρνήθηκαν να σχολιάσουν κατά πόσον η ίδια η Google περιλαμβάνεται στους πελάτες της CrowdStrike,. Ο Κουρτζ όμως επισημαίνει ότι «τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας» είναι πελάτες της επιχείρησης.