Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Ðõñïóâåóôéêü åëéêüðôåñï ðñáãìáôïðïéåß ñßøåéò íåñïý êáôÜ ôç äéÜñêåéá ðõñêáãéÜò ðïõ åêäçëþèçêå óôçí ðåñéï÷Þ ôïõ ÊáñÝá, ôçí ÐáñáóêåõÞ 17 Éïõëßïõ 2015. Ðïëý êïíôÜ óå óðßôéá Ý÷åé öôÜóåé, ðëÝïí, ç ìåãÜëç ðõñêáãéÜ ðïõ îÝóðáóå ôï ìåóçìÝñé óôïí ÊáñÝá, åíþ ôï Ýñãï ôùí ðõñïóâåóôþí äõó÷åñáßíåé ï äõíáôüò Üíåìïò. Óôçí ðñïóðÜèåéá êáôÜóâåóÞò ôçò åðé÷åéñåß áõôÞ ôçí þñá - ðáñÜëëçëá ìå 30 ðõñïóâÝóôåò ìå äÝêá ï÷Þìáôá - êáé Ýíá åëéêüðôåñï. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

Σε επιφυλακή ο κυβερνητικός μηχανισμός - Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στη Λακωνία ενώ σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στον Καρέα καθώς και άλλες δύο πυρκαγιές στη Χαλκίδα και στη Μαλακάσα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος Νίκος Τσόγκας. Όπως είπε ο κύριος Τσόγκας από τις 6 το πρωί σήμερα εκδηλώθηκαν μέχρι αυτή την ώρα εκδηλώθηκαν 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ αύριο θα υπάρχει επικινδυνότητα βαθμού 4 λόγω των ισχυρών ανέμων και γενικότερα των καιρικών συνθηκών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Από την Ελαφόνησο φαίνονται οι καπνοί από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών, την Παρασκευή 17  Ιουλίου 2015.  Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια. Η πυρκαγιά  εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω μέρος του βουνού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Από την Ελαφόνησο φαίνονται οι καπνοί από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια. Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω μέρος του βουνού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Λακωνία

Στην περιοχή του Καρέα νωρίτερα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές ενώ εκκενώθηκε και το σπίτι το Χαμόγελο του Παιδιού. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.28 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 πυροσβεστικά οχήματα 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 υδροφόρες των ΟΤΑ ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται στο να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να περιοριστούν τα ενεργά μέτωπα ώστε να μην φτάσουν οι φλόγες στις παρακείμενες κατοικίες. Ο εκπρόσωπος του ΠΣ επισημαίνει στους κατοίκους της Αττικής να μην άσκοπες μετακινήσεις ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν άνετα τα πυροσβεστικά οχήματα και να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών και των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Πυροσβέστες και κάτοικοι επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Καρέα, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015.  Πολύ κοντά σε σπίτια έχει φτάσει, πλέον, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Καρέα, ενώ το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος. Στην προσπάθεια κατάσβεσής της επιχειρεί αυτή την ώρα - παράλληλα με 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα - και ένα ελικόπτερο.   ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Πυροσβέστες και κάτοικοι επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Καρέα, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015. Πολύ κοντά σε σπίτια έχει φτάσει, πλέον, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Καρέα, ενώ το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος. Στην προσπάθεια κατάσβεσής της επιχειρεί αυτή την ώρα - παράλληλα με 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα - και ένα ελικόπτερο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καρέας

Η πυρκαγιά στην Μαλακάσα εκδηλώθηκε στο 43 χλμ. Από Μαλακάσα προς Ωρωπό στις 15.29 και καίει παλιό δάσος. Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες εκκενώνονται οι κατασκηνώσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα απομακρύνονται τα παιδιά από 3 κατασκηνώσεις ενώ η φωτιά κατευθύνεται σε ένα λατομείο. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα 10 άτομα πεζοπόρο και 2 αεροπλάνα. Για τα αίτια των πυρκαγιών διενεργείται προανάκριση από τα ανακριτικά τμήματα των πυροσβεστικών υπηρεσιών και την διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού σε συνεργασία με κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

ÅèåëïíôÝò ðõñïóâÝóôåò  åðé÷åéñïýí óôçí  êáôÜóâåóç ôçò ðõñêáãéÜò  óôçí ðåñéï÷Þ ôçò Çëéïýðïëçò, ôçí ÐáñáóêåõÞ 17 Éïõëßïõ 2015.  Ðïëý êïíôÜ óå óðßôéá Ý÷åé öôÜóåé, ðëÝïí, ç ìåãÜëç ðõñêáãéÜ ðïõ îÝóðáóå ôï ìåóçìÝñé óôïí ÊáñÝá, åíþ ôï Ýñãï ôùí ðõñïóâåóôþí äõó÷åñáßíåé ï äõíáôüò Üíåìïò. Óôçí ðñïóðÜèåéá êáôÜóâåóÞò ôçò åðé÷åéñåß áõôÞ ôçí þñá - ðáñÜëëçëá ìå 30 ðõñïóâÝóôåò ìå äÝêá ï÷Þìáôá - êáé Ýíá åëéêüðôåñï.   ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ
ÅèåëïíôÝò ðõñïóâÝóôåò åðé÷åéñïýí óôçí êáôÜóâåóç ôçò ðõñêáãéÜò óôçí ðåñéï÷Þ ôçò Çëéïýðïëçò, ôçí ÐáñáóêåõÞ 17 Éïõëßïõ 2015. Ðïëý êïíôÜ óå óðßôéá Ý÷åé öôÜóåé, ðëÝïí, ç ìåãÜëç ðõñêáãéÜ ðïõ îÝóðáóå ôï ìåóçìÝñé óôïí ÊáñÝá, åíþ ôï Ýñãï ôùí ðõñïóâåóôþí äõó÷åñáßíåé ï äõíáôüò Üíåìïò. Óôçí ðñïóðÜèåéá êáôÜóâåóÞò ôçò åðé÷åéñåß áõôÞ ôçí þñá - ðáñÜëëçëá ìå 30 ðõñïóâÝóôåò ìå äÝêá ï÷Þìáôá - êáé Ýíá åëéêüðôåñï. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ
Ηλιούπολη

Σε ότι αφορά το αίτημα που υποβλήθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση για βοήθεια στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας οι ελληνικές αρχές ζητούν ενίσχυση των εναερίων δυνάμεων με 4 αεροσκάφη και αναμένεται απάντηση. Πριν από λίγο επισκέφτηκε το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία δήλωσε ότι ενημερώνεται από το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και εξέφρασε την συμπαράστασή της στους πυροσβέστες για τον τεράστιο αγώνα που κάνουν ενώ ζήτησε από τις Περιφέρεις και όλους τους αρμόδιους φορείς να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Υμηττός
Υμηττός
Υμηττός

Ψυχραιμία και προσπάθεια από όλους ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των τεσσάρων πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι ζήτησε και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον ΚΑΡΕΑ με την διάθεση εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Σημείωσε ότι πέραν των όσων επιχειρούν έχουν απογειωθεί δύο καναντέρ από την Θεσσαλονίκη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Ελευσίνα. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για βοήθεια στον ευρωπαικό μηχανισμό.

Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τους δύο πιλότους του καναντέρ που έκαναν αναγκαστική προσγείωση και είναι καλά στην υγεία τους. Απευθύνθηκε και στα ΜΜΕ ζητώντας να ενημερώνουν με ψυχραιμία και πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα της Πολιτικής Προστασίας να κάνει αναλυτική ενημέρωση για τα μέτωπα, την κατάσταση και τα μέσα πυρόσβεσης ανά δύο ώρες.

Περιπολίες από τον στρατό

Τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε πυρκαγιές με διαφορετικές εστίες. Επειδή είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και προσπάθεια ενός κλίματος όπως του 2007, οι Ένοπλες Δυνάμεις πήραν εντολή για περιπολίες σε όλη την Ελλάδα στους ορεινούς όγκους προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος προσερχόμενος στο Μαξίμου.

Ζητώ και από τους πολίτες εθελοντές να βρίσκονται κάτω από το συντονισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας είπε ο υπουργός, να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης και της πρόληψης.

Καμένα πάνω από 600 στρέμματα στη Λαμία

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Αφράτι της Χαλκίδας, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί απ όλη την Κεντρική Ελλάδα προσπαθούν να ελέγξουν τις κρίσιμες περιοχές. Η πτώση της έντασης του άνεμου έδωσε την ευκαιρία στα επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τα μέτωπα. Επίγειες δυνάμεις έχουν ήδη αναπτυχτεί στο κυρίως μέτωπο της φωτιάς.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά την μία το μεσημέρι ανάμεσα στα χωριά Πισσώνας και Αφράτι κοντά στη Ν. Αρτάκη της Χαλκίδας και τάχιστα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Απείλησε σπίτια στο χωριό Αφράτι, οπότε η Πυροσβεστική και η Αστυνομία έδωσαν εντολή εκκένωσης σπιτιών για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή και ένας οικισμός Ρομά για λόγους ασφαλείας.

Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν από πολύ νωρίς 18 οχήματα της Πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες και δυο ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Από πολύ νωρίς επιχειρούσαν δυο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί πάνω από 600 στρέμματα πευκόφυτης περιοχής, ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση. Οι πυροσβέστες ερευνούν την περίπτωση εμπρησμού, καθώς έχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά ξεκίνησε από πολλά διαφορετικά σημεία.