΄Eνοχος πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs στην «απάτη του αιώνα»

΄Eνοχος πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs στην «απάτη του αιώνα»
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένοχος από τη Δικαιοσύνη πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, σε ένα σκάνδαλο που είχε χαρακτηριστεί «η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία».

Πιο συγκεκριμένα, ο Roger Ng αντιμετώπισε κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά, καθώς φέρεται να συμμετείχε στη λεηλασία του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Μαλαισίας, γνωστό ως 1MDB.

Οι αρχές εξέτασαν επί δύο μήνες τα αποδεικτικά στοιχεία για οικονομικά εγκλήματα εκατομμυρίων δολαρίων που ενορχηστρώθηκαν από τον διαβόητο Μαλαισιανό χρηματιστή Jho Low. 

Ο Low, ο οποίος διατηρεί την αθωότητά του, έγινε γνωστός στα κλαμπ της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Μάλιστα το 2012 ένα πάρτυ για τα 31α γενέθλιά του, στο οποίο συμμετείχαν διάσημα ονόματα του Χόλιγουντ, είχε χαρακτηριστεί από τη Wall Street Journal ως «το πιο τρελό πάρτι που έχει δει ποτέ το Λας Βέγκας».

Η υπεξαίρεση των χρημάτων του 1MDB χρησιμοποιήθηκε για αγορές κοσμημάτων, έργων τέχνης, πολυτελών γιοτ και ακινήτων, τη χρηματοδότηση ξέφρενων πάρτι, αλλά και ταινιών του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων και αυτή του Μάρτιν Σκορτσέζε, «Ο λύκος της Wall Street».

Οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο 49χρονος τραπεζίτης μαζί με άλλα στελέχη της Goldman Sachs βοήθησαν την 1MDB να συγκεντρώσει 6,5 δισ. δολάρια μέσω πωλήσεων ομολόγων, υπεξαιρώντας τα 4,5 δισ. από αυτά.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ng περιέγραψαν τη λεηλασία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας ως την «μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία του κόσμου», αλλά υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για εγκλήματα που διέπραξαν άλλοι, μεταξύ των οποίων το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Tim Leissner.