Τα πιο καινοτόμα προϊόντα της χρονιάς

Τα πιο καινοτόμα προϊόντα της χρονιάς

Οι καταναλωτές επιβράβευσαν για 7η χρονιά τα πιο καινοτόμα προϊόντα.

Για ακόμα μια χρονιά, οι καταναλωτές επιβράβευσαν τα πιο καινοτόμα προϊόντα, τα οποία κατέκτησαν τον τίτλο «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς 2015».

Η 7η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία εχθές, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015, στο Cabaret Stage Club, παρουσία πληθώρας στελεχών της αγοράς.

Στην τελετή απονομής των βραβείων παρευρέθηκαν πάνω από 150 υψηλόβαθμα στελέχη από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα, εκπρόσωποι και δημοσιογράφοι των χορηγών επικοινωνίας του θεσμού, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων.

Οι υπεύθυνοι των προϊόντων που αναδείχθηκαν «Προϊόντα της Χρονιάς 2015», μέσα από την πανελλαδική έρευνα αγοράς που διεξήχθη από την tns ICAP, παρέλαβαν τα βραβεία τους και πανηγύρισαν τη νίκη με τους συναδέλφους τους, μέσα
σε ένα ιδιαίτερα κεφάτο κλίμα. Ο θεσμός διεξάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Προώθησης Προϊόντων και Καινοτομίας Award Greece Μον. ΕΠΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία Boussias Communications.

Τη βραδιά άνοιξε η κ. Simonetta Flores, Διοργανώτρια του θεσμού, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και τονίζοντας τη σημασία του θεσμού, σημειώνοντας
ότι δεν πρόκειται για μια απλή επιβράβευση της καινοτομίας ενός προϊόντος, αλλά για την αποδεδειγμένη επιλογή των καταναλωτών, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και πελάτες.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο η κ. Μαριάννα Παπαδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Marketing της ΜΕΤΡΟ, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση, καθώς η καινοτομία αποτελεί βασικό συστατικό της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης. Σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία αλλάζει άρδην την καθημερινότητα και ο πελάτης αλλάζει συνεχώς το καταναλωτικό του ταξίδι, οι εταιρείες οφείλουν να μελετούν και να δημιουργούν για το “χρειάζομαι” που προκύπτει από τις μακροτάσεις του αύριο. Το λιανεμπόριο οφείλει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή και να ακολουθεί τον πελάτη όπου κι αν βρίσκεται».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κ. Δέσποινα Δεδεμάδη, Senior Account Manager της tns ICAP, παρουσίασε στοιχεία από τη σχετική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία για την ανάδειξη των «Προϊόντων της χρονιάς 2015». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 8 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν νέα προϊόντα, τη στιγμή που 3 στους 10 θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά νέα προϊόντα στην αγορά. Στην κορυφή των προσδοκιών των καταναλωτών όταν δοκιμάζουν ένα νέο και καινοτόμο προϊόν παραμένει το value for money, ενώ η πρακτικότητα στη χρήση ενισχύεται σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι price sensitive, ωστόσο φαίνεται να ενισχύεται η πρόθεσή τους να πληρώσουν παραπάνω για ένα νέο προϊόν, αν είναι ικανοποιημένοι από αυτό.
Ταυτόχρονα, η δυναμική της μάρκας παραμένει σημαντική για 1 στους 2 καταναλωτές όταν αγοράζουν ένα νέο προϊόν. Κλείνοντας, η κ. Δεδεμάδη τόνισε ότι καινοτομία και marketing αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στον χώρο του business.

Ο κ. Παύλος Λαουτάρης, Account Manager Business Insights της IRΙ Worldwide, παρουσίασε στοιχεία από την πορεία στην αγορά των περσινών νικητών του θεσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συνολική κατηγορία των FMCG προϊόντων σημείωσε πτωτική πορεία το 2014, με τα νικητήρια προϊόντα αντίθετα να καταγράφουν ανάπτυξη της τάξης του 17,5%.

Στην πλειοψηφία τους, τα «Προϊόντα της χρονιάς» εμφάνισαν αύξηση μεριδίου αγοράς και διανομής, παρά το γεγονός ότι η τιμή τους είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της κατηγορίας τους. Και κατέληξε: «Τι, όμως, μας επιτρέπει να καινοτομούμε περισσότερο; Να παρατηρούμε, να κουβεντιάζουμε, να τρώμε, να πίνουμε, ενώ και λίγη ερωτική διάθεση δεν βλάπτει… Και για να γίνουν όλα αυτά, ας ξεκινήσουμε με το να κλείσουμε τον υπολογιστή μας!».
Ο κ. Τάσος Αργυρός, Εμπορικός Διευθυντής της Huffington Post, τέλος, ανέφερε ότι είναι η 1η φορά που η Huffington Post στηρίζει τον θεσμό, και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον, ως θιασώτης της σημασίας της καινοτομίας.

Λίγα λόγια για τον θεσμό
Το «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς» είναι ο μοναδικός διεθνής θεσμός,
ο οποίος βραβεύει και αναδεικνύει τα πιο καινοτόμα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, μέσω της μεγαλύτερης έρευνας αγοράς για κάθε χώρα όπου πραγματοποιείται.

Αυτό που κάνει τη διαφορά και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Προϊόν της Χρονιάς είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το μοναδικό βραβείο που αντανακλά την επιλογή των καταναλωτών στην Ελλάδα με δείγμα 3.000 ερωτηθέντων.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των Προϊόντων της Χρονιάς, βασίζεται στο γεγονός ότι μπορούν να επικοινωνήσουν στoυς καταναλωτές αυτή τη διάκρισή τους μέσω του λογότυπου σε όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες, και να παρατηρήσουν σημαντική αύξηση στις πωλήσεις τους.

Το «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς», ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια στην Γαλλία, ενώ σήμερα διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία σε 30 χώρες παγκοσμίως, όπως στην Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Η.Π.Α, Ινδία, Βραζιλία και άλλες.

Στο θεσμό λαμβάνουν μέρος οι μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων που έχουν λανσάρει νέα και καινοτόμα προϊόντα.