11 αντιπαραγωγικές συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε

11 αντιπαραγωγικές συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε
Συμβουλές παραγωγικότητας από ένα μη παραγωγικό άτομο.

του Darius Foroux, getopocket.com

Ο λόγος που μελετώ την παραγωγικότητα είναι επειδή είμαι ένα μη παραγωγικό άτομο. Κοιμάμαι πάρα πολύ. Μιλάω πάρα πολύ. Διαβάζω πάρα πολύ. Ακούω μουσική όλη την ημέρα. Βλέπω ταινίες. Αγοράζω gadgets που με μετατρέπουν σε ζόμπι.

Αν δεν υπήρχε το σύστημα παραγωγικότητάς μου, δεν θα κατάφερνα να κάνω τίποτα. Δεν θα έγραφα καν αυτό το άρθρο. Αλλά αν περιηγηθείτε στα κοινωνικά μέσα, το μόνο που βλέπετε είναι υπερπαραγωγικούς, υγιείς και πλούσιους ανθρώπους. Συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα;

Δεν γνωρίζω. Το μόνο που ξέρω είναι αυτό: Δεν μπορείτε να είστε παραγωγικοί 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Και ένα μεγάλο κομμάτι του να είμαστε παραγωγικοί αφορά την ικανότητα να ξεφορτωνόμαστε τις μη παραγωγικές συνήθειες που όλοι έχουμε.

Αυτό που ακολουθεί είναι μια λίστα με έντεκα μη παραγωγικές συνήθειες που έμαθα να κάνω λιγότερο ή να εξαλείψω εντελώς. Έχετε μερικές από αυτές τις συνήθειες; Μην ανησυχείτε, είμαστε όλοι αντιπαραγωγικοί κατά περιόδους. Αλλά αν έχετε υιοθετήσει σταθερά πέντε ή περισσότερες απ’ αυτές συνήθειες, ίσως είναι καιρός να αλλάξετε:

1. Να δουλεύετε εξαντλητικά

Κάποιες μέρες μπορώ να εργαστώ 12 ή 13 ώρες συνεχώς. Απλά κάνω ένα διάλειμμα για άσκηση και φαγητό. Και μπορώ να κρατήσω τους ρυθμούς αυτούς για λίγες μέρες. Όμως, μετά από μερικές ημέρες πάντα ακολουθεί το κρασάρισμα. Δυσκολεύομαι. Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Κι ούτε θέλω να κάνω κάτι. Δεν είναι καλό αυτό. Έτσι έμαθα να είμαι πιο μετρημένος με την εργασία μου.

2. Να ανησυχείτε υπερβολικά

Τι θα συμβεί αν ξεμείνω από λεφτά; Τι θα κάνω αν χάσω τη δουλειά μου; Κι αν δεν με αγαπά ο/η σύντροφός μου; Έχετε το κεφάλι σας τόσο βαθιά μέσα στην άμμο σαν μια στρουθοκάμηλο που δεν μπορείτε να δείτε πόσο αδιέξοδος είναι αυτός ο τρόπος σκέψης. Σας το εγγυώμαι: δεν θα πεθάνετε στο επόμενο δευτερόλεπτο. Πάψτε να ανησυχείτε. Και κάνετε κάτι χρήσιμο.

3. Να απορρίπτετε εξαρχής τους ανθρώπους

Ασχολούμαστε με ανθρώπους όλη την ώρα. Μήπως σκέφτεστε: «Γιατί να ακούσω αυτόν τον τύπο;» Ή: «Τι ξέρει αυτός;» Δεν ξέρω. Μήπως ξέρει περισσότερα από εσάς; Δεν θα το μάθετε ποτέ αν δεν τον ακούσετε. Όταν είσαι πάντα κυνικός και πεισματάρης, στην πραγματικότητα σαμποτάρεις τον εαυτό σου.

4. Να παραμελείτε την υγεία σας

Ο τρόπος που αισθάνεστε καθορίζει την ποιότητα της εργασίας σας. Εάν είστε πάντα κουρασμένοι και αισθάνεστε άσχημα, πώς περιμένετε να κάνετε σπουδαία πράγματα; Όταν είστε σε καλή κατάσταση και τρώτε καλά, αυτό θα αντικατοπτρίζεται στη δουλειά σας.

5. Να τσεκάρετε συνεχώς τα κοινωνικά μέσα

Μας ρωτάνε «τι κάνεις;» Συχνά απαντάμε κάτι του τύπου «Τσεκάρω το Instagram», ή κάτι τέτοιο. Το τσεκάρισμα των κοινωνικών μέσων δεν είναι χρήσιμη δραστηριότητα. Δεν είναι καν μια πραγματική ενέργεια. Όταν ξεκίνησα το blogging, έλεγχα πάντα τα στατιστικά μου χωρίς λόγο. Και τότε σκέφτηκα: Ποιο είναι το νόημα να τα τσεκάρω; Κανένας. Σταματήστε να το κάνετε.

6. Να μην έχετε στόχους

Κάθε φορά που οι επιτυχημένοι λένε «δεν έχω στόχους», ξέρω ότι λένε ψέματα. Ποιος μπορεί να είναι επιτυχής σε κάτι χωρίς να το επιδιώκει; Μην το πιστεύετε. Οι άνθρωποι απλά θέλουν να σας κάνουν να πιστεύετε ότι έγιναν επιτυχείς χωρίς προσπάθεια. Ορίστε έναν στόχο και στη συνέχεια δουλέψτε για να τον επιτύχετε.

7. Να λέτε πάντα ναι

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να πουν όχι. Ίσως δεν θέλετε να απογοητεύσετε τους γύρω σας. Ίσως να αισθάνεστε άβολα με τη λέξη «όχι». Δεν γνωρίζω. Δεν έχει σημασία, πραγματικά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εάν συνεχίσετε να λέτε ναι, θα ζείτε τη ζωή κάποιου άλλου. Σκεφθείτε το. Βαθιά μέσα σας, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αλήθεια. Δεν έχουμε καν τον έλεγχο του χρόνου μας. Θέλετε να έχετε τον πλήρη έλεγχο σας ζωής σας; Πείτε όχι σε ένα εκατομμύριο πράγματα και πείτε ναι σε μερικά πράγματα που έχουν σημασία.

8. Να βασίζεστε στη μνήμη σας

Είναι παράλογο να μην καταγράφετε κάπου τις σκέψεις, τις ιδέες, τα καθήκοντά σας κλπ. Γιατί; Επειδή σπαταλάτε πολλή εγκεφαλική ενέργεια όταν βασίζεστε στη μνήμη σας. Όταν γράφετε τα πάντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πνευματικό σας δυναμικό για άλλα πράγματα, όπως η επίλυση προβλημάτων. Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο και προωθεί την καριέρα σας.

9. Να μην ασχολείστε με την προσωπική σας εκπαίδευση

«Τέλεια! Τελείωσα το πανεπιστήμιο. Αντίο βιβλία!» Ποιος μαθαίνει ένα πράγμα και σταματά να μαθαίνει για την υπόλοιπη ζωή του; Δεν ξέρω γιατί έχουμε την ιδέα αυτή φυτεμένη στον εγκέφαλό μας. Πάντα πίστευα ότι η μάθηση σταματά όταν τελειώνεις το σχολείο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι σταματά η ζωή όταν σταματά η μάθηση. Επενδύστε στον εαυτό σας. Μάθετε κάτι. Διαβάστε βιβλία. Παρακολουθήστε μαθήματα. Δείτε βίντεο. Κάντε το από το σπίτι ή πηγαίνετε σε εξειδικευμένα μέρη. Δεν έχει σημασία. Απλά μάθετε νέα πράγματα. Θα είστε πιο παραγωγικοί και πιο ενθουσιασμένοι για τη ζωή.

10. Να παραπονιέστε

Όλοι το ξέρουμε κι όμως όλοι το κάνουμε. Το συνεχές παράπονο είναι μία από αυτές τις συνήθειες που πάντα προσπαθούμε να βάλουμε στην άκρη. Όμως, η απόφαση αυτή δεν διαρκεί πολύ – κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπενθυμίζω πάντα στον εαυτό μου ότι το παράπονο είναι μια σπατάλη προσπάθειας. Μόνο αυτή η συνειδητοποίηση θα σας βοηθήσει να σταματήσετε.

11. Να μην εστιάζετε

Πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι λένε ότι η ικανότητα εστίασης είναι ο νούμερο ένα λόγος της επιτυχίας τους. Και δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός αυτό. Οι άνθρωποι που είναι παντού δεν πηγαίνουν πουθενά.