140 Χρόνια Alpha Bank. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.

140 Χρόνια Alpha Bank. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.
Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, συνέβησαν πολλά γεγονότα και η Alpha Bank ήταν πάντα εδώ.

Η Alpha Bank γιορτάζει φέτος τα 140 της χρόνια. Από τα πρώτα της βήματα το 1879, ως μία εμπορική επιχείρηση στην περιοχή της Καλαμάτας, το 2019 σηματοδοτεί 140 χρόνια ιστορίας και αδιάλειπτης παρουσίας, τόσο στο τραπεζικό σύστημα, όσο και στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, συνέβησαν πολλά γεγονότα και η Alpha Bank ήταν πάντα εδώ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το 1916 ιδρύεται η τράπεζα «Ι.Φ. Κωστοπούλου και Σία» από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο. Η τράπεζα το 1918 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Τράπεζα Καλαμών», η οποία στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με το τραπεζικό τμήμα του εμπορικού οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου δημιουργώντας ένα νέο τραπεζικό ίδρυμα με την επωνυμία «Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως».

Η μακρά ιστορία της Τράπεζας σημαδεύτηκε από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπου συμμετείχε με πλήθος εράνων. Μάλιστα, υπήρξε ένα από τα λίγα πιστωτικά ιδρύματα που κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της πολεμικής περιόδου. Το 1947 η Τράπεζα αλλάζει την επωνυμία της σε «Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως» και το 1948 διανέμει μέρισμα για πρώτη φορά μετά την πολεμική περίοδο. Θα αποτελέσει τη μόνη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία που θα διανέμει αδιαλείπτως μέρισμα στους μετόχους της για τα επόμενα 60 χρόνια.

Η λέξη Alpha πρωτοεμφανίστηκε πολύ αργότερα, το 1981, όταν ιδρύθηκε η θυγατρική Εταιρεία «Διερευνηταί Αλφα Α.Ε. Οργανώσεως και Μηχανογραφήσεως». Λίγα χρόνια αργότερα (1986), θα γίνει η πρώτη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και το 1989 θα μετονομασθεί σε «Alpha Leasing A.E.».

Η δεκαετία του ’80 σημαδεύτηκε από τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο που παίζει η τεχνολογία στις λειτουργίες της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, το 1980 το online σύστημα για εφαρμογές Ταμιευτηρίου επεκτείνεται σε όλο το Δίκτυο των Καταστημάτων και εξελίσσεται σταδιακά σε real time, το 1983 εγκαθίστανται τα πρώτα ATM και δημιουργείται το πρώτο Δίκτυο Αυτόματων Συναλλαγών στην Ελλάδα, ενώ το 1987 η Τράπεζα εγκαθιστά νέο προηγμένο Σύστημα Πληροφορικής, προκειμένου να ανταποκριθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των εργασιών της.

Η παρουσία της Τράπεζας στο εξωτερικό γίνεται πιο έντονη τη δεκαετία του ’90, με την εδραίωση της παρουσίας της στο Ην. Βασίλειο και την εξαγορά της Commercial Bank of London PLC, την ίδρυση της «Banca Bucuresti» στη Ρουμανία, την ίδρυση Καταστήματος στα Τίρανα και στη συνέχεια, με την επέκταση των εργασιών και την ίδρυση Καταστημάτων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αλβανίας.

Το 2000, στην αρχή της νέας χιλιετίας, αποτελεί χρονιά-σταθμό για την Τράπεζα, καθώς εγκρίνεται από τις εποπτικές αρχές η απορρόφηση της «Ιονικής Τραπέζης» από την «Alpha Τράπεζα Πίστεως». Η νέα, διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε, αποκτά την επωνυμία «Alpha Bank».

Τον Μάιο 2018, η Alpha Bank επιβεβαίωσε εκ νέου την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, την υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, επιτυγχάνοντας εξαιρετική επίδοση στην Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων 2018 (Stress Test) της ΕΚΤ.

Σήμερα

Σήμερα, το Δίκτυο της Τράπεζας στην Ελλάδα αριθμεί 394 Καταστήματα, ενώ εκτός από την Ελλάδα, η Alpha Bank έχει παρουσία και στην Αλβανία, την Κύπρο, τη Μ. Βρετανία και τη Ρουμανία.

Τον Αύγουστο του 2019 η Τράπεζα προσυπέγραψε τις έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών, συμμετέχοντας ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Με την ίδια δύναμη και ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα, συνεχίζει τη μακρόχρονη πορεία της και προχωρά μπροστά, περήφανη για την ιστορία της, πάντα με το βλέμμα στο αύριο.

140 χρόνια Alpha Bank. Μέρος της ιστορίας. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί. Σήμερα