Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ είναι κατά 72 δισ. πλουσιότερος από εσάς

Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ είναι κατά 72 δισ. πλουσιότερος από εσάς
Photo:

Τι κάνει τον Μπάφετ τον πιο επιτυχημένο επενδυτή όλων των εποχών; Πολλά πράγματα.

των Στίβεν Γκάντελ, Αναλί Κασούντια

Εάν πάντα αναρωτιόσασταν ποιος είναι ο Γουόρεν Μπάφετ και πώς έγινε τόσο πλούσιος, η εβδομάδα που πέρασε ήταν αφιερωμένη σε εσάς!

Πριν σχεδόν 50 χρόνια, ο Γουόρεν Μπάφετ και οι επενδυτές του ανέλαβαν τον έλεγχο της κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας Berkshire Hathaway. Γνωρίζετε πολύ καλά τι συνέβη μετά. Η Berkshire έχει γίνει ένας εξαιρετικά επιτυχημένος όμιλος και το επενδυτικό όχημα του Μπάφετ. Και ο Μπάφετ έχει γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Για τον εορτασμό της επετείου, ο Μπάφετ συμπεριέλαβε μια ειδική ενότητα στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, η οποία δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, για τα τελευταία 50 χρόνια της ζωής του στην επιχείρηση. Απαντώντας σε αυτή την ενότητα του Μπάφετ, σχεδόν όλοι στο διαδίκτυο έγραψαν κάτι σχετικά με το τι έχει κάνει ο Μπάφετ τον πιο επιτυχημένο επενδυτή όλων των εποχών. (Καλά, όχι όλοι. Αλλά πολλοί οικονομικοί συντάκτες). Έχω συλλέξει όλους τους λόγους που σκέφτηκε ο καθένας και τους συνέθεσα σε ένα γράφημα.

Τι μας λέει το διάγραμμα; Πολλά! Μέρος της γοητείας του Γουόρεν Μπάφετ είναι ότι αυτά που κάνει τα κάνει να φαίνονται τόσο απλά. Αγοράζει καλές εταιρείες σε εύλογες τιμές, λέει ο Τζο Νοσέρα της The New York Times, και δεν παρασύρεται ο ίδιος από τις τελευταίες επενδυτικές τάσεις. Το δίδαγμα είναι να είμαστε ο εαυτός μας, λέει ο Μπάρι Ρίθολτζ. Είναι εύκολο.

Αλλά κοιτάξτε το διάγραμμα! Υπάρχουν εννέα κουτάκια, 15 πιθανοί λόγοι που είναι τόσο πλούσιος, δίχως σημαντική επικάλυψη. Κοιτάξτε στο κέντρο του γραφήματος. Ο Ματ Λεβίν του Bloomberg, λέει ότι ο Μπάφετ είναι επιτυχής, διότι αγοράζει και πουλά μετοχές. (Επίσης, επειδή είναι τόσο “γλυκούλης”). Ακριβώς δίπλα: ένα άρθρο του Λεξ Χάρις στο CNN Money που αναφέρει ότι αν θέλετε να γίνετε πλούσιοι, όπως ο Μπάφετ, το βασικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αγοράζετε και να κρατάτε, δηλαδή να μην πουλάτε. Ο Μπάφετ είναι επιτυχής, διότι είναι σε θέση να κάνει πολλά πράγματα πολύ καλά. Και είναι σε θέση να κάνει αντιφατικά πράγματα, εξίσου πολύ καλά.

Δεύτερον, ο Μπάφετ συχνά θεωρείται ο καλύτερος επενδυτής που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη. Αλλά αν κοιτάξετε το διάγραμμα, τα κουτάκια είναι σχεδόν διπλάσια προς τη δεξιά πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του Μπάφετ – ή, ίσως, το πώς η επιτυχία του γίνεται αντιληπτή από τους οικονομικούς δημοσιογράφους – φαίνεται να οφείλεται στην προσωπικότητά του και όχι στην ικανότητά του να επιλέγει μετοχές.

Αν μη τι άλλο, το διάγραμμα δείχνει ότι ο Μπάφετ έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, διότι είναι ευέλικτος. Στην επιστολή του προς τους μετόχους, όπως επισημαίνει ο Άντριου Ρος Σόρκιν, ο Μπάφετ προειδοποιεί ότι η Wall Street και οι επενδυτικοί τραπεζίτες προτείνουν πάντα στις εταιρείες να κάνουν ανόητα πράγματα, όπως κακές εξαγορές ή spin-offs, για να πληρωθούν. Ο Μπάφετ λέει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις και εταιρικές διοικήσεις είναι καλό να αγνοούν τους επενδυτικούς τραπεζίτες. Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του Μπάφετ είναι η Goldman Sachs, η οποία είναι γεμάτη με τραπεζίτες που προσπαθούν να πείσουν εταιρείες να κάνουν πράγματα, ώστε να μπορούν να εισπράττουν την αμοιβή τους. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον Μπάφετ να μοιάζει υποκριτής, όμως δεν είναι καλύτερος ο κόσμος με την προθυμία του Μπάφετ να επισημάνει τα προβλήματα της Wall Street, παρότι γνωρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια για κέρδη;

Είναι επίσης σημαντικό να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του. Ο Μπάφετ είναι ο αυθεντικός ακτιβιστής επενδυτής. Ανέλαβε τη Berkshire και προσπάθησε να τη διοικήσει ο ίδιος. Αυτό ήταν καταστροφικό. Πιθανότατα αυτό έκανε τη στρατηγική της μη ενεργούς συμμετοχής που εφαρμόζει σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που εξαγοράζει η Berkshire, τόσο επιτυχή. Ο Μπάφετ είχε την τύχη να βιώσει την καταστροφή αρκετά νωρίς στην καριέρα του ώστε να μπορέσει να ανακάμψει.

Η ευελιξία, η καλή τύχη και η προθυμία να διδαχθεί κανείς από τα λάθη του, όπως και τα περισσότερα πράγματα που μπορείτε να διδαχθείτε από τον Μπάφετ, είναι στοιχεία που χρησιμεύουν ως πολύ καλές συμβουλές ζωής. Και τα τρία αυτά στοιχεία θα σας κάνουν πιθανότατα καλύτερο επενδυτή, επιχειρηματία και ίσως πλουσιότερο. Αν και τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια ίσως να είναι άπιαστο όνειρο.