20 εκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται μυστικά σε αυτή την εφαρμογή

20 εκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται μυστικά σε αυτή την εφαρμογή

Οι ανώνυμες εφαρμογές κοινωνικών μέσων θεωρούνται παράδεισος για δραστηριότητες όπως το bullying, η σεξουαλική παρενόχληση και οι τρομοκρατικές συνωμοσίες.

Οι ανώνυμες εφαρμογές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής. Μία εξ’ αυτών οδήγησε στη δολοφονία μιας φοιτήτριας στις ΗΠΑ, ενώ μια άλλη αποκαλείται το νέο «hot thing» μεταξύ των τζιχαντιστών.

Η Whisper, μια ανώνυμη κοινωνική εφαρμογή που ξεκίνησε το 2012, θέλει να αποδείξει ότι οι ανώνυμες κοινωνικές πλατφόρμες μπορούν να είναι όχημα για να ειπωθούν πράγματα που συχνά δεν λέγονται, όπως π.χ. άντρες που μιλούν ανοιχτά για τον βιασμό τους ή γυναίκες που εξομολογούνται πώς νοιώθουν που φοράνε χιτζάμπ. Οι χρήστες στρέφονται στην εφαρμογή για να εκφράσουν τις ενδόμυχες σκέψεις τους, και να δουν την αντίδραση των άλλων.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Whisper, Μάικλ Χέιγουορντ, είπε ότι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη λέξη – και η πρώτη σε αναζητήσεις – δεν είναι μια λέξη μίσους ή θυμού: είναι η λέξη «αγάπη».

Η Whisper έχει συγκεντρώσει πάνω από 61 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, αλλά τα βρήκε σκούρα τον Οκτώβριο του 2014. Ο Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο που αμφισβητούσε το κατά πόσο η πλατφόρμα είναι πραγματικά ανώνυμη, αν και στη συνέχεια ανακάλεσε ένα μέρος των αιτιάσεών του. Από τότε, η εταιρεία αναπτύσσεται σιγά αλλά σταθερά.

Την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι πλέον έχει 20 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε 187 χώρες – διπλάσιος αριθμός χρηστών σε σχέση με πριν από έξι μήνες.

Ο 28χρονος Χέιγουορντ σημειώνει ότι η εταιρεία του αντιμετωπίζει όλα τα δεδομένα των χρηστών σαν εμπιστευτικές πληροφορίες υγείας.

Βεβαίως, η δημιουργία ενός ασφαλούς πεδίου για την ανωνυμία – και την αυθεντικότητα, όπως επισημαίνει ο CEO της Whisper – δεν είναι εύκολη δουλειά. Ο έλεγχος του περιεχομένου αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας.

«Έχουμε μηδενική ανοχή στα κακά πράγματα» λέει.

Η εταιρεία απαγορεύει αυστηρά πρακτικές όπως ο εκφοβισμός. Στόχος είναι αναρτήσεις με τέτοιο περιεχόμενο να φιλτράρονται και να αποκλείονται πριν ανεβούν στην πλατφόρμα.