20% πιθανότητα για νέα επικίνδυνη μετάλλαξη κορωνοϊού δίνει ο CEO της Moderna όσο η μετοχή της εταιρείας κατρακυλά

20% πιθανότητα για νέα επικίνδυνη μετάλλαξη κορωνοϊού δίνει ο CEO της Moderna όσο η μετοχή της εταιρείας κατρακυλά
epa08247565 Signs at the main entrance for the biotech firm Moderna, are seen outside the company's Norwood facilities in Norwood, Massachusetts, USA 25 February 2020. Moderna has announced that they have shipped mRNA Vaccine Against Novel Coronavirus (mRNA-1273) to the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), a part of the National Institutes of Health (NIH) to be used in the planned Phase 1 study in the United States. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Moderna προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της, καθώς τα νέα κρούσματα μειώθηκαν αρκετά μετά τη χειμερινή εξάπλωση της Όμικρον και πριν από την εμφάνιση της υποπαραλλαγής BA.2, που σήμερα καλλιεργεί φόβους αναζωπύρωσης.

Μία στις πέντε είναι οι πιθανότητες να προκύψουν πιο επικίνδυνες νέες μεταλλάξεις Covid-19, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, εξηγώντας με άλλα λόγια ότι το 80% των μελλοντικών μεταλλάξεων πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμο.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, θα χρειάζονται ετήσιες ενισχυτικές δόσεις για προστασία από στελέχη που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την Όμικρον, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

«Πιστεύω ότι υπάρχει 80% πιθανότητα οι μεταλλάξεις που θα δούμε στο μέλλον να είναι διαχειρίσιμες από άποψη σοβαρότητας και παραγωγής εμβολίων», είπε. «Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί υπάρχει 20% πιθανότητα να συμβεί κάτι πολύ επιθετικό σε ορισμένες από τις νέες παραλλαγές».

Η Moderna προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της, καθώς τα νέα κρούσματα μειώθηκαν αρκετά μετά τη χειμερινή εξάπλωση της Όμικρον και πριν από την εμφάνιση της υποπαραλλαγής BA.2, που σήμερα καλλιεργεί φόβους αναζωπύρωσης.

Μετά από μια ταχεία ανάβαση που ξεκίνησε το 2002, οι μετοχές της εταιρείας έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους από την αρχή του έτους, όσο φθίνει η ανησυχία για την πανδημία.

Η Moderna έχει υπογράψει συμφωνίες 21 δισ. δολ. σε πωλήσεις εμβολίων το 2022, από 19 δισεκατομμύρια δολάρια που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο. Eπίσης, βρίσκεται σε συζητήσεις για πρόσθετες παραγγελίες το 2022 και 2023 σε όλο τον κόσμο.

Την Τετάρτη δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για να λάβει άδεια παραγωγής εμβολίων Covid σε παιδιά κάτω των 6 ετών. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την εταιρεία, καθώς οι ανταγωνιστές Pfizer-BioNTech έχουν μείνει πίσω στην εν λόγω έρευνα. Επίσης, η εταιρεία είπε ότι φέτος θα ξεκινήσει δοκιμές και για συνδυαστικό εμβόλιο γρίπης και Covid.