2022: Σε πρώτο πλάνο η φορολογία των εισοδημάτων τη νέα χρονιά

2022: Σε πρώτο πλάνο η φορολογία των εισοδημάτων τη νέα χρονιά
Photo: pixabay.com
Τί περιμένουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2022 - Μέχρι 28 Φεβρουαρίου οι βεβαιώσεις αποδοχών για το 2021, από Μάρτιο οι δηλώσεις.

Σε μια χρονιά που αρχίζει με αυξήσεις στις τιμές, από βασικά αγαθά μέχρι διόδια, η φορολογία για τα εισοδήματα του 2021 έρχεται σε πρώτο πλάνο. Στην εκπνοή του 2021, με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δρομολόγησε την υποβολή δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021 νωρίτερα από άλλες χρονιές, δηλαδή από τον Μάρτιο του νέου έτους.

Οι επιχειρήσεις και οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μελετά απαλλαγή από τεκμήρια και αποδείξεις των πληγέντων από την κρίση αλλά σχετικές αποφάσεις θα λάβει αφού εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που δεν ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ θα φορολογηθούν κανονικά. Προβλέπεται πάντως απαλλαγή από πρόσθετο φόρο εάν εμφανίζουν 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές πληρωμές. Μάλιστα στις δαπάνες προσμετρώνται διπλά ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες ενώ εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το 30% (και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ) των δαπανών που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους μεταξύ των οποίων αυτός των οικοδομικών εργασιών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών, δικηγόρων, αρχιτεκτόνων κ.α..

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοικονομήσουν φόρο έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, πάνω από 1.000 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως έχουν εκφραστεί από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου την περασμένη χρονιά, περιλαμβάνεται για το 2022 η μείωση κατά 2% του φορολογικού συντελεστή, στο 22% από 24% και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η διατήρηση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και επαναφορά στο 55% από 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα. Διατηρούνται επίσης μειωμένοι οι φορολογικοί συντελεστές στους κλάδους τουρισμού και μεταφορών, στον καφέ, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και παραμένει σε αναστολή το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη οι δαπάνες για την υιοθέτηση πρακτικών ψηφιοποίησης και πράσινης οικονομίας να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες έως και στο διπλάσιο ενώ μέχρι τον Μάρτιο αναμένονται αποφάσεις και για τον ΕΝΦΙΑ.