“2035 NouPou Forward”: Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων την επόμενη δεκαετία
- 09/07/2025, 15:55
- SHARE

Η μεγάλη μετατόπιση της επόμενης δεκαετίας στην αγορά των ακινήτων, δεν θα είναι σε τιμές και αποδόσεις, θα είναι στην αντίληψη, με το «Real Estate effect» της επόμενης δεκαετίας να μετριέται σε ποιότητα διαβίωσης, άνεση, τεχνολογία, περιβάλλον και αισθητική. Έτσι, το νέο asset του κλάδου, η εμπειρία, παύει να είναι ένα lifestyle trend και μετατρέπεται σε ένα επενδυτικό εργαλείο, όπου οι κατοικίες, οι χώροι εργασίας και οι κοινόχρηστοι χώροι σχεδιάζονται, πλέον, όχι με βάση τα τετραγωνικά αλλά με το πώς ζεις μέσα σε αυτά. Η περιγραφή αυτή θα μπορούσε να είναι μια εικόνα από το μέλλον, ωστόσο είναι το βασικό συμπέρασμα από όσα διεξοδικά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2035 ΝouPou Forward, του πρώτου live event της NouPou Media σε συνεργασία με τη Forward Media, που πραγματοποιήθηκε στην «καρδιά» του The Ellinikon.

Πιο συγκεκριμένα, στο πάνελ με τίτλο «The Real Estate effect», το οποίο συντόνισε ο CEO και Editor in Chief του Fortune Greece, Τάσος Ζάχος και συμμετείχαν οι Πέτρος Άγγος, Head of Marketing & Communications Engel & Völkers Ελλάδος, Φάνης Στρατόπουλος, COO Ten Brinke και Χρήστος Φουσκούδης, CEO Uniko, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης οι αλλαγές στο ελληνικό real estate, οι επενδύσεις και οι νέες λύσεις που προωθούνται και το πώς επιδρά στην αγορά ακινήτων η αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και, γενικότερα, των Νοτίων Προαστίων. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την ανάπτυξη, η στεγαστική κρίση και οι ευθύνες της Πολιτείας ως προς τη διατήρηση της γραφειοκρατίας, την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στην κατασκευαστική δραστηριότητα και την έλλειψη υποδομών αναδεικνύονται ως οι μεγαλύτερες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας.
Δείτε όλη τη συζήτηση:
Η εμπειρία… αλλάζει τα δεδομένα
Σύμφωνα με τον CEO του Uniko, Χρήστο Φουσκούδη η αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, όχι μόνο λόγω της τεχνολογίας, αλλά κυρίως εξαιτίας της αλλαγής στη συμπεριφορά των ίδιων των εμπλεκόμενων παικτών. «Οι αγοραστές και οι πωλητές σήμερα λειτουργούν πιο στρατηγικά. Έχουν ένα πιο ενημερωμένο και απαιτητικό προφίλ» επισημαίνει ο ίδιος. Στο πλαίσιο αυτό, το Uniko, η νέα εταιρεία που ιδρύθηκε μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου Qualco, ήρθε για να προωθήσει όπως λέει ο επικεφαλής της, μια ολοκληρωμένη πρόταση στην ελληνική αγορά ακινήτων λειτουργώντας ως ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλα τα εμπλεκόμενη μέρη μιας αγοραπωλησίας, και απλοποιώντας τις διαδικασίες. «Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε την ασάφεια, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, ενώ αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ξεκάθαρους κανόνες, ώστε αυτός ο συνδετικός κρίκος να λειτουργήσει και να επιταχύνει, συνολικότερα, την αγορά» προσθέτει ο Χρ. Φουσκούδης. Όσον αφορά το προφίλ των αγοραστών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η αξία των ακινήτων έχει αυξηθεί σημαντικά στην περιοχή, ωστόσο όπως είπε: «η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση που βιώνουν τα Νότια Προάστια είναι ότι η περιοχή προσελκύει μόνο αγοραστές με οικονομική επιφάνεια. Κατά την άποψή μου υπάρχουν, παντού, ευκαιρίες για όλους».
Ακίνητα με «ISO»
Επιπλέον, ο κ. Φουσκούδης αναφέρθηκε στο κατά πόσο είναι εύκολη η πρόσβαση των Ελλήνων στην τραπεζική χρηματοδότηση ξεκαθαρίζοντας ότι ναι, μεν, έχει αρχίσει να επανέρχεται, ωστόσο παραμένει μια σύνθετη εμπειρία. «Το Uniko αυτό ακριβώς κληρονομεί από την Εθνική Τράπεζα, τη φερεγγυότητα και το κύρος, τα οποία -σε μια πολύπλοκη αγορά όπως είναι αυτή της κτηματαγοράς- είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία. Έτσι για πρώτη φορά παρουσιάζουμε στο αγοραστικό κοινό την έννοια του “πιστοποιημένου ακινήτου”, το οποίο πρακτικά σου λέει ότι το ακίνητο μπορεί να δανειοδοτηθεί. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε πιο προσβάσιμη την τραπεζική χρηματοδότηση» εξηγεί ο επικεφαλής της εταιρείας. Ωστόσο, όπως προσθέτει το οικιστικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλο και απαιτεί στοχευμένες και ρεαλιστικές παρεμβάσεις, καθώς το απόθεμα των ακινήτων είναι περιορισμένο. Για τον ίδιο, καταλύτης της αγοράς θα μπορούσαν να είναι τα κλειστά ακίνητα. «Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 700.000 ακίνητα παραμένουν κλειστά σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρέπει η Πολιτεία να κοιτάξει αυτά τα ακίνητα στοχευμένα και να δει τις κατηγορίες αυτών. Ρεαλιστικά θα σας πω ότι εάν από αυτά, βγουν στην αγορά μόνο τα 50.000, αμέσως θα δοθεί μια “ανάσα” στη στεγαστική πίεση» καταλήγει ο Χρ. Φουσκούδης.
Το «Return on Investment» μετατρέπεται σε προσωπική υπόθεση
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε με σαφήνεια ότι η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους επενδυτικούς προορισμούς της επόμενης δεκαετίας. Από την πλευρά του ο Head of Marketing & Communication της Engel & Völkers Ελλάδας, Πέτρος Άγγος σχολίασε χαρακτηριστικά ό,τι: «Αυτή τη στιγμή ακόμα και σήμερα η Ελλάδα -και ειδικά η Αθηναϊκή Ριβιέρα που βρισκόμαστε- προσφέρει ένα ανταγωνιστικό τετραγωνικό μέτρο σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Όλα αυτά τα έργα που πραγματοποιούνται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα γίνονται με έναν απώτερο σκοπό: ο Έλληνας και ο ξένος αγοραστής να συνυπάρξουν σε αυτό που δημιουργείται. Είναι ένα οικοδόμημα, το οποίο αναβαθμίζει τη χώρα μας και επειδή έχουμε την ευκαιρία ως εταιρεία να μιλάμε με όλη την Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παλαιότερα προσέφεραν αυτή την εμπειρία σε ξένους επενδυτές». Επιπλέον, ο Πέτρος Άγγος στάθηκε ιδιαίτερα στο πώς αλλάζει η έννοια της απόδοσης στο σύγχρονο real estate. Όπως είπε, σήμερα, το Return onInvestment (ROI) δεν μετριέται μόνο με ποσοστά, αλλά υπολογίζεται με εμπειρίες. «Ακριβώς γιατί είμαστε μια πολυεθνική εταιρεία έχουμε μια συνολική εικόνα της αγοράς. Ο σύγχρονος επενδυτής, είτε είναι Έλληνας είτε ξένος αναζητά απόδοση που αντανακλά στις δικές του προτεραιότητες. Το ROI έχει μετατραπεί σε προσωπική υπόθεση» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προέλευση του αγοραστικού κοινού, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν την ενίσχυση του διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά και τη σταθερή παρουσία των Ελλήνων επενδυτών, με την εγχώρια αγορά να κατέχει την «πρωτιά». «Το κομμάτι του αγοραστικού κοινού μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού διαμορφώνεται 60% οι Έλληνες, 40% οι ξένοι» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Π. Άγγος. Στο διάλογο κυριάρχησε και ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα του κλάδου, αυτό της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όπως τόνισε ο κ. Άγγος: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη μεσαία τάξη. Πρέπει να “ενεργοποιηθούν” αποθέματα σε μεσαίου κόστους ζώνες. Αποτελεί ζήτημα κοινωνικής συνοχής».
Η στρατηγική σημασία του παραλιακού μετώπου
Από την πλευρά του, ο Chief Operations Officer της Ten Brinke, Φάνης Στρατόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία και τη σπουδαιότητα του παραλιακού μετώπου της Αττικής, το οποίο -όπως τόνισε- αποτελεί μοναδικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία. «Η TenBrinke είναι μία από τις εταιρείες που έχουν πραγματικά αποδείξει το μεγάλο αποτύπωμά της στα Νότια Προάστια. Η πρώτη απόδειξη είναι από τις αρχές του 2026 μεταφέρουμε το “στρατηγείο” μας στο Ελληνικό. Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό να πω, ότι μέχρι τώρα έχουμε αγοράσει, κατασκευάσει και σχεδόν πουλήσει όλες τις κατοικίες σε 24 ακίνητα. Πρόκειται για 330 διαμερίσματα σε 37.000 τ.μ. Μάλιστα, προβλέπονται για τα Νότια Προάστια, άλλα περίπου 120 διαμερίσματα μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια» ανέφερε ο Φ. Στρατόπουλος αναλύοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή.
«Φρένο» στις οικοδομικές άδειες
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο COO της Ten Brinke ανέδειξε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ο οποίος -όπως σημείωσε- έχει επιφέρει καθυστερήσεις και ασάφειες στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών. «Η εφαρμογή του νέου κανονισμού, αντί να απλοποιήσει, έχει προκαλέσει έντονη σύγχυση στην αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι από τον Μάρτιο έως τον Μάρτιο του 2024 έχει παρατηρηθεί πτώση της τάξεως του 50% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών. «Αυτό που ζητάμε είναι ένας απλός, απόλυτα κατανοητός και ξεκάθαρος κανονισμός, τον οποίο φυσικά όλοι θα σεβαστούμε» πρόσθεσε ο ίδιος. Ανάμεσα στα κρίσιμα ζητήματα που αναδείχθηκαν στη συζήτηση, ξεχώρισε και η έντονη έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, που επηρεάζει όπως είπε ο κ. Στρατόπουλος ορατά την ταχύτητα των κατασκευαστικών έργων.