20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Καλύτερο από ποτέ!

20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Καλύτερο από ποτέ!

Ένα εορταστικό Φεστιβάλ γεμάτο πρεμιέρες, άγνωστα κινηματογραφικά αριστουργήματα, ελληνικές ταινίες, μουσικά events και worksops έρχεται σε λίγες ημέρες. 

Οι Νύχτες Πρεμιέρας γίνονται 20 και το κλίμα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ήταν άκρως εορταστικό. Με ποιο τρόπο, όμως, μπορεί να εορταστεί αυτό το γεγονός; Ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών θα ήταν τετριμμένο. Ένα αφιέρωμα, όμως, στην ιστορία του κινηματογράφου είναι αυτό που αρμόζει.

«Έχουν περάσει ήδη 25 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Τζιώτζιος είχε το όραμα να φτιάξει ένα καινούριο μεγάλο κινηματογραφικό περιοδικό και λίγο αργότερα ο ίδιος αυτός άνθρωπος- που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας- ίδρυσε και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- “Νύχτες Πρεμιέρας” που κλείνει φέτος 20 χρόνια ζωής. Αυτή την διπλή επέτειο σκεφτήκαμε με πολλούς τρόπους να την γιορτάσουμε, είτε συγκεντρώνοντας τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, είτε προβάλλοντας τις καλύτερες του ελληνικού σινεμά, είτε των τελευταίων 25 χρόνων. Αλλά μας φάνηκαν όλα παρωχημένα, αναμενόμενα και ίσως βαρετά. Τελικά καταλήξαμε σε μια παράξενη ιδιόμορφη εκδήλωση», ανέφερε στην έναρξη της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ένα αφιέρωμα στην εξέλιξη της έβδομης τέχνης, στην ανάγκη της απομάκρυνσης από άλλες μορφές τέχνης, στην αδιαφορία για την αφήγηση και στην αναπαράσταση του μη ορατού.

«Frame, light, motion» – Κάδρο, φως, κίνηση. Είναι τα βασικά στοιχεία της έβδομης τέχνης επάνω στα οποία- σύμφωνα με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη- θα στηριχτεί η φετινή επετειακή διοργάνωση. Οι τρεις λέξεις είναι το φετινό «μότο» του φεστιβάλ αλλά και τα «υλικά» ενός χάπενινγκ διαδραστικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη. Μια ιστορική αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο από την εποχή των σπηλαίων ως τις ημέρες μας ο άνθρωπος αναζητούσε και έφτιαχνε Τέχνη.

Το φετινό Φεστιβάλ φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής. 241 συμμετοχές από κάθε μεριά του πλανήτη, με 97 από αυτές να έχουν ελληνική υπογραφή και τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων το «Μουσική και Φιλμ» – αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και ειδικές προβολές. Όλα αυτά δείχνουν το πως είναι ένας θεσμός που δεν επηρεάζει μόνο την ελληνική Τέχνη αλλά προσεγγίζει και το ενδιαφέρον από άλλες χώρες.

Την αρχή των ελληνικών ταινιών θα κάνει η μοντέρνα διασκευή της τραγωδίας «Electra» από τον Πέτρο Σεβαστίκογλου, ενώ το ενδιαφέρον είναι στραμμένο επίσης  στο πολυεπίπεδο δράμα «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, που βραβεύτηκε στην περασμένη Μπερλινάλε, στην επιστροφή του Σύλλα Τζουμέρκα με την «Έκρηξη» με πρωταγωνίστρια την Αγγελική Παπούλια και φυσικά  το ανορθόδοξο road movie «Xenia» του Πάνου Κούτρα, που κατέκτησε τις Κάννες.

Ακόμη, θα προβληθούν μεταξύ άλλων η μαύρη κωμωδία «Πανδημία» του Δημήτρη Πιατά, το ρομαντικό παραμύθι «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά και η ανατρεπτική «Επέλαση των Απάτσι» του Γιάννη Σολδάτου.

Ειδικά αφιερώματα θα γίνουν επίσης σε καταξιωμένους δημιουργούς, όπως στον παραγνωρισμένο Σταύρο Καπλανίδη, στον Αμερικάνο Ρόμπερτ Όλτμαν, με την προβολή ταινιών – σταθμών που υπέγραψε τη δεκαετία του ’70 (όπως τα «Nashville», «McCabe and Mrs. Miller» και «M.A.S.H.») και στον θρυλικός Πολωνό σκηνοθέτη, Αντρέι Ζουλάφσκι, δημιουργό των αριστουργημάτων «Σημασία Έχει να Αγαπάς» και «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη», τα οποία φιλοξενούνται σε μια ρετροσπεκτίβα του σπουδαίου έργου του, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί και το διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά και δίνει την ευκαιρία σε νέους Έλληνες δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους και να διεκδικήσουν ένα από τα βραβεία του τμήματος. Φέτος υπάρχουν 191 ταινίες μικρού μήκους με τις 65 από αυτές να «ρίχνονται στη μάχη». Για πρώτη φορά μάλιστα θα δοθεί Βραβείο Φωτογραφίας στις ταινίες αυτές.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα θα δούμε  να συμμετέχουν 11 ταινίες από Αμερική, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, με τις περισσότερες να έχουν ήδη διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως. Ανάμεσα σε αυτές το σατιρικό προς τους «χιπ» εικοσάρηδες κινηματογραφικό ντεμπούτο των Σάρα – Βάιολετ Μπλις και Τσαρλς Ρότζερς, «Οχυρό Τίλντεν» (Fort Tilden) (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του South by Southwest), το  «‘71» του Γιαν Ντεμάνζ που μας μεταφέρει στο Μπέλφαστ του 1971, περιγράφοντας την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός νεαρού Βρετανού στρατιώτη να επιβιώσει μόνος του στους φλεγόμενους δρόμους μιας πόλης που μαίνεται από τις συγκρούσεις και άλλες πολλές, ενώ οι Pulp και ο Nick Cave καταλαμβάνουν μία θέση στο πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος «Μουσική και Φιλμ, με τις ήδη δημοφιλείς ταινίες «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets» και «20.000 Days on Earth». Ο ντράμερ και ο σκηνοθέτης μάλιστα θα παρευρεθούν στην Αθήνα για τη προβολή της ταινίας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας θα ξεκινήσουν με την ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» που διεκδίκησε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και η αυλαία θα πέσει με την πανευρωπαϊκή προβολή της ταινίας «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» με τον Μπεν Αφλεκ και την Ρόζαμουντ Πάικ.

Ένα εορταστικό Φεστιβάλ με ειδικές ημέρες και προβολές, με συζητήσεις και workshops που δε πρέπει κανείς να χάσει.

Διαβάστε ακόμα: