25 χρόνια ντιμπέιτ: Η ιστορία της τηλεμαχίας στην Ελλάδα

25 χρόνια ντιμπέιτ: Η ιστορία της τηλεμαχίας στην Ελλάδα

Έξι χρόνια μετά το τελευταίο ντιμπέιτ, οι πολικοί αρχηγοί και τα επιτελεία τους λαμβάνουν θέσεις μάχης.

Μόλις το 1990 έλαβε χώρα στην Ελλάδα το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Η αρχή έγινε με τους συμμετέχοντες πολιτικούς αρχηγούς να δίνουν ραντεβού όχι σε κάποιο τηλεοπτικό πλατό, αλλά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το ντιμπέιτ διοργανώθηκε από το Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της περιόδου-ας μην ξεχνάμε πως μόλις λίγους μήνες πριν είχε συμβεί η πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στο πρώτο ντιμπέιτ ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Καψής.

Χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να πραγματοποιηθεί το επόμενο ντιμπέιτ, το οποίο διοργανώθηκε από την κρατική τηλεόραση. Σε αυτό συμμετείχαν μόνο οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, ο Μιλτιάδης Έβερτ από την ΝΔ και ο Κώστας Σημίτης από το ΠΑΣΟΚ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2000, ο διεξήχθη ένα ακόμη τηλεοπτικό ντιμπέιτ, στο οποίο συμμετείχαν και πάλι μόνο οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καραμανλής και Κώστας Σημίτης.

Το 2004 είχαμε για πρώτη φορά ένα ντιμπέιτ με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας. Μεταξύ των δημοσιογράφων που… ανέκριναν τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν και ο σημερινός επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος φέτος θα βρεθεί στη θέση του ερωτώμενου.

Η συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών επετεύχθη και στο ντιμπέιτ ενόψει των πρόωρων εκλογών του 2007. Αυτοί τη φορά, οι συμμετέχοντες αρχηγοί κομμάτων ήταν οι Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Αλέκος Αλαβάνος, Γιώργος Καρατζαφέρης και Στέλιος Παπαθεμελής.

Το 2009 πραγματοποιήθηκε το τελευταίο μέχρι στιγμής τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Επελέγη να λάβει αρχικά χώρα μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, του Κώστα Καραμανλή-ο οποίος έχει συμμετάσχει σε περισσότερα ντιμπέιτ από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό- και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και ένα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών κομμάτων. Στο δεύτερο ντιμπέιτ συμμετείχε για πρώτη φορά και ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.