3,6 δισ. ευρώ χωρίζουν την κυβέρνηση από την Τρόικα

3,6 δισ. ευρώ χωρίζουν την κυβέρνηση από την Τρόικα

Σημαντική είναι η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές σχετικά με τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι αυτό θα φτάσει έως και 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς νέα μέτρα. Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το επόμενο έτος στο 3% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι απαντήσεις της τρόικας στις ελληνικές προτάσεις για τα ανοικτά μέτωπα του τρέχοντος ελέγχου είναι έτοιμες, αν και ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της στην Αθήνα.

Επίσης δεν έχει έρθει κάποια απάντηση στην επιστολή Χαρδούβελη.

Μάλιστα, στελέχη της εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει κι άλλος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας ώστε να ολοκληρωθεί η «προ – αποστολής» συζήτησης και να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας.

Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιστρέψει η τρόικα αυτή την εβδομάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να χαθεί το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Εν αναμονή των οριστικών και ολοκληρωτικών απαντήσεων της τρόικας, στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015 που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου.