37 δισ. δολάρια σε απάτες: Η νέα βιομηχανία «τρόμου» με AI και εμπορία ανθρώπων
- 17/07/2025, 22:00
- SHARE

Η Νοτιοανατολική Ασία έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο επίκεντρο ψηφιακής απάτης, όπου η υψηλής τεχνολογίας εγκληματικότητα συνδυάζεται με την εμπορία ανθρώπων. Σε χώρες όπως η Καμπότζη και η Μιανμάρ, εγκληματικά δίκτυα διαχειρίζονται βιομηχανικής κλίμακας επιχειρήσεις απάτης τύπου “pig butchering” — κέντρα εξαπάτησης επανδρωμένα με θύματα εμπορίας ανθρώπων, τα οποία εξαναγκάζονται να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες σε πιο εύπορες αγορές, όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.
Το μέγεθος του φαινομένου είναι σοκαριστικό: σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες απώλειες από τέτοια σχήματα ανέρχονται σε 37 δισεκατομμύρια δολάρια — και τα πράγματα δείχνουν να χειροτερεύουν.
Πολιτικές επιπτώσεις και νομοθετική αντίδραση
Η άνθηση της κυβερνοεγκληματικότητας στην περιοχή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την πολιτική και τις δημόσιες πολιτικές. Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει πτώση των Κινέζων τουριστών, μετά την απαγωγή Κινέζου ηθοποιού που εξαναγκάστηκε να εργαστεί σε scam compound στη Μιανμάρ. Η Μπανγκόκ παλεύει πλέον να πείσει τους επισκέπτες ότι η χώρα παραμένει ασφαλής.
Την ίδια στιγμή, η Σιγκαπούρη ψήφισε νέο αντι-απατητικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να παγώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων απάτης — μία αμφιλεγόμενη αλλά αποφασιστική προσέγγιση.
Γιατί η Ασία είναι τόσο ευάλωτη;
Ο Ben Goodman, γενικός διευθυντής της Okta για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εξηγεί πως η ιδιομορφία της αγοράς διευκολύνει την απάτη. Η περιοχή είναι “mobile-first”, δηλαδή οι περισσότεροι χρήστες λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά από κινητό.
Πλατφόρμες όπως το WhatsApp, το Line και το WeChat επιτρέπουν άμεση επικοινωνία μεταξύ απατεώνα και θύματος, χωρίς μεσάζοντες ή φίλτρα προστασίας.
AI και ψευδείς ταυτότητες
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει πλέον διπλό ρόλο στο οικοσύστημα της απάτης. Ενώ η μηχανική μετάφραση θεωρείται φανταστική εφαρμογή της AI, διευκολύνει τους απατεώνες να ξεπερνούν τα γλωσσικά εμπόδια και να παγιδεύουν θύματα σε διαφορετικές χώρες.
Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες για ανάμιξη κρατών. Ο Goodman επισημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα φέρεται να χρησιμοποιεί ψεύτικους υπαλλήλους σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών και τη ροή χρημάτων προς τη χώρα.
Μια νέα απειλή: το «shadow AI»
Ο Goodman εκφράζει ανησυχία για έναν νέο κίνδυνο που συνδέεται με την AI στον χώρο εργασίας: το “shadow AI”, δηλαδή τη χρήση AI εργαλείων από εργαζομένους μέσω προσωπικών λογαριασμών, χωρίς έλεγχο από την εταιρεία.
Για παράδειγμα, κάποιος εργαζόμενος μπορεί να δημιουργήσει μια παρουσίαση στο ChatGPT μέσω προσωπικού λογαριασμού, ανεβάζοντας εν αγνοία του εμπιστευτικά δεδομένα σε δημόσια πλατφόρμα — κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή πληροφοριών.
Επαγγελματική vs προσωπική ταυτότητα
Η εξέλιξη των AI agents, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό του χρήστη, θολώνει τα όρια μεταξύ προσωπικής και εταιρικής ταυτότητας.
«Η εταιρεία μου μού παρέχει εργαλεία και περιμένει να τα χρησιμοποιώ βάσει πολιτικών», λέει ο Goodman. «Δεν χρησιμοποιώ ποτέ τον προσωπικό μου λογαριασμό για εταιρικές λειτουργίες και αντίστροφα».
Αν χαθεί ο έλεγχος αυτής της διαφοροποίησης, η ζημιά μπορεί να είναι τεράστια: «Αν κλαπεί η ταυτότητά σου, το εύρος καταστροφής — είτε πρόκειται για χρήματα είτε για φήμη — είναι πολύ μεγάλο», προειδοποιεί.