Επενδύοντας στην οικονομία της γνώσης

Επενδύοντας στην οικονομία της γνώσης
40 Έλληνες επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών που καινοτομούν και διακρίνονται - Νέο τεύχος Fortune σήμερα στα περίπτερα με μεγάλα αφιερώματα και συνεντεύξεις.

Σε μια περίοδο που η προεκλογική ένταση δηλητηριάζει κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα, στο Fortune επικεντρωθήκαμε σε όλα όσα συνθέτουν το μέλλον μέσα από την επέλαση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που δημιουργεί η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας. Με αφορμή τη νέα λίστα 40 UNDER 40 για το 2019, οι συντάκτες μας σκιαγραφούν την εγχώρια δυναμική κοινότητα νεοφυούς επιχειρηματικότητας και, παράλληλα, αναλύουν τις επιπτώσεις του πιο ανησυχητικού φαινομένου της τελευταίας δεκαετίας, που είναι η διαρροή του πλέον παραγωγικού δυναμικού μας στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει η Ιωάννα Λουλούδη στο εξαιρετικά πλήρες ρεπορτάζ της «Από το Brain Drain στο Brain Gain» (σελ. 112) οι επιπτώσεις της «μεγάλης φυγής» είναι ανυπολόγιστες για την Ελλάδα – από το 2008 μέχρι το 2016, μετανάστευσαν 427.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέα και υψηλής μόρφωσης – και για να μπει τροχοπέδη σε αυτή την αιμορραγία, απαιτείται η επένδυση της χώρας μας στην έρευνα και την καινοτομία, η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η σύνδεση εταιρειών με νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και η επένδυση στους Έλληνες της διασποράς. Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται σημαντικά βήματα και από το κράτος και από τις επιχειρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, και στις σελίδες που ακολουθούν θα ανακαλύψετε ότι η στρατηγική πολλών εθνικών και πολυεθνικών εταιρειών είναι η επένδυση στη νέα γενιά.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜμΕ, αλλά και της «γέφυρας» με τους Έλληνες του εξωτερικού κινείται και το EquiFund, το Υπερταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, που αναμένεται να διαθέσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ κρατικών, κοινοτικών και ιδιωτικών κεφαλαίων προς επένδυση ως το 2023, με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη επενδυθεί σε 44 νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω των εννέα υποταμείων του (σελ.23).

Φέτος στη λίστα 40 UNDER 40 έχουμε πολλούς νεοεισερχόμενους, περισσότερες γυναίκες και, κυρίως, εταιρείες που έχουν περάσει σε ώριμο στάδιο, έχοντας επιτύχει μεγάλη χρηματοδότηση και εξαιρετικές επιδόσεις. Από το χώρο της τεχνολογίας και της ψηφιακής βιομηχανίας, μέχρι αυτόν του τουρισμού, της εστίασης και της πρωτογενούς παραγωγής, οι φετινοί πρωταγωνιστές επιβεβαιώνουν την κοινή πλέον πεποίθηση ότι η νέα εποχή προϋποθέτει τη γνώση, το ταλέντο, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την νέα κουλτούρα που κομίζουν οι εταιρείες τους. Νεοφυείς επιχειρήσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανοίγουν, επιπλέον, το δρόμο, για την αναστροφή του Brain Drain.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Blueground, από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην ελληνική start up σκηνή, που διαχειρίζεται πάνω από 2.000 διαμερίσματα σε εννέα πόλεις παγκοσμίως. Τα τελευταία τρία χρόνια η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών της την «προίκισε» με 28 εκατ. δολάρια ενώ μετράει 300 εργαζόμενους, με τους 150 να βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε παγκόσμια τουριστική startup παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ταξιδιώτες μετατρέπεται η Welcome Pickups, άλλη μια εταιρεία, εκπρόσωπος της λίστας 40 under 40, που έχει μέσα σε τρία χρόνια κτίσει συνεργασίες με 600 ξενοδοχεία σε 34 πόλεις, ενώ το 2018 έκλεισε με ανάπτυξη 200%.

«Πάντα πίστευα ότι υπάρχουν ευκαιρίες εδώ» λέει η Ζήνα Μαυροειδή, που το 2015, εν μέσω δημοψηφίσματος και capital controls, άφησε μια επιτυχημένη καριέρα στο Λονδίνο, ήρθε στην Ελλάδα και έστησε την e-fresh, ένα ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ που «τρέχει» με ανάπτυξη 90% και χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την παράδοση των παραγγελιών του. Η λίστα είναι μακρά. Γεμάτη όραμα, πείσμα και τόλμη των ιδρυτών, που έγκαιρα εντόπισαν σύγχρονες ανάγκες και κρίσιμα κενά σε μια παγκόσμια αγορά όπου η πληροφορία κινείται ταχύτατα, ανέξοδα, η δράση όμως απαιτεί έρευνα, καινοτομία και ένα ρεαλιστικό business plan. Πάρτε τώρα μια ανάσα και πεταχτείτε για lunch break ή dinner στην Μητροπόλεως 23, εκεί που τα αδέλφια Δούζη έκαναν το απόλυτο disruption! Άνοιξαν το πρώτο foodie hotel στον κόσμο, εξελίσσοντας πλέον την ERGON σε ένα fully integrated value brand.

*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune.