41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Η γιορτή ξεκινά

41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Η γιορτή ξεκινά

Το διεθνές φεστιβάλ ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, φιλοξενώντας στα προγράμματα του συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες.

Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με τους νέους κινηματογραφιστές και τους λάτρεις της μικρής φόρμας, το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, φιλοξενώντας στα προγράμματα του συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1999 μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φετινή διοργάνωση που ξεκινά με εξαιρετικούς οιωνούς: «Το Φεστιβάλ Δράμας ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, μετά τη δρομολόγηση της ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης που θα στεγάσει τη διοργάνωση, αλλά και την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Αξιοποιώντας τη δυναμική του φεστιβάλ, το ΕΑΠ θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα. Η φιλοδοξία είναι μέχρι το 2021 να έχει αποπερατωθεί η ανακατασκευή της Καπναποθήκης. Όλα αυτά αποτελούν μια δικαίωση πολυετών και επίπονων προσπαθειών για να αναδείξουμε την ουσιαστική αξία ενός κινηματογραφικού γεγονότος και τη βαρύτητά του για μια μικρή πόλη».

Αξίζει να σημειωθεί, πως φέτος η διάρκεια του Φεστιβάλ Δράμας παρατείνεται κατά μία ημέρα, ενώ μετά την επιπλέον χρηματοδότηση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, το φεστιβάλ είναι πλέον σε θέση να προσκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας. «Συγκεκριμένα, φέτος προσκαλεί δύο συντελεστές από κάθε διαγωνιζόμενη ταινία για όλη την εβδομάδα -δηλαδή αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι η διοργάνωση, θα διεξαχθεί με μεγαλύτερη δυναμική και ο σημαντικός αριθμός των κινηματογραφιστών θα συντελέσει στο να γίνει μια πραγματική γιορτή του σινεμά» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Σχετικά με το πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών που θεσπίζει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στη Δράμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας αναφέρει πως πρόκειται για «μια μοντέρνα Ακαδημία Κινηματογράφου, που θα συνδυάζει την εξ αποστάσεως με τη φυσική παρουσία των φοιτητών της στη Δράμα. Επίσης, θα οριστούν καινούριες ειδικότητες και κατευθύνσεις, έτσι ώστε το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Στην Καπναποθήκη θα στεγαστούν οι Κινηματογραφικές Σπουδές του ΕΑΠ και το Φεστιβάλ της Δράμας, που πέρα της κορύφωσής του τον Σεπτέμβριο, θα έχει πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος μας είναι να αποτελέσει η Καπναποθήκη ένα τοπόσημο, όχι μόνο για την πόλη, αλλά για τα Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη».

Τα βραβεία θα διεκδικήσουν 67 ταινίες

Το 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο. Στον φετινό κινηματογραφικό θεσμό συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν, αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο ελληνικό διαγωνιστικό, από τις συνολικά 227 αιτήσεις που κατατέθηκαν (αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο), 67 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης. «Είναι εξαιρετικά ευχάριστο ότι την αριθμητική έκρηξη των ταινιών μικρού μήκους συνοδεύει και μια ποιοτική έκρηξη. Η ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το μέγεθος και η διάρκεια βοηθούν στην ταχύτητα της αποτύπωσης. Η δημιουργική προσέγγιση όμως των σκηνοθετών, και το ταλέντο, προσδίδουν αυτή την γλυκιά, ουμανιστική “γεύση” που αγκαλιάζει και τις πιο τραχιές συγκρούσεις της ζωής. Το σίγουρο είναι, ότι στην ελληνική ταινία μικρού μήκους, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές. Αλλά κυρίως, μπορούμε να διαπιστώσουμε μια συγκροτημένη εθνική κινηματογραφία» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος.

H οικονομική κρίση συνεχίζει να απασχολεί μια μερίδα των νεαρών δημιουργών, όμως πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος έχουν οι εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα, νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι γνωριμίες μέσω Facebook, αλλά και τα fake news.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας, η οικογένεια και ο έρωτας συνεχίζουν σταθερά να εμπνέουν τους δημιουργούς, ενώ κάποιοι τολμούν να θίξουν θέματα ταμπού, όπως οι ομοφυλοφιλικές ερωτικές σχέσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Αν και φέτος λείπουν οι κωμωδίες, αρκετοί σκηνοθέτες έχουν επιλέξει να διηγηθούν μετααποκαλυπτικές ιστορίες για το ζοφερό αύριο ενός πολιτισμού σε παρακμή.

Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Σε ρόλους-έκπληξη θα δούμε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, την ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου, τον μουσικό Αργύρη Μπακιρτζή και τον θεατρικό σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών (και από την τηλεόραση) σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους, όπως του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Με 62 ταινίες από 49 χώρες το Διεθνές Τμήμα

Στο Διεθνές Τμήμα θα προβληθούν 62 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου, από τη Μαλαισία μέχρι τα νησιά Φερόε. Από την Ελλάδα επελέγησαν να συμμετάσχουν οι ταινίες: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου, «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και «Penal Colony» των Μάνου Τσίζεκ και Λίντσει Αλιξανιάν. Από την Κύπρο συμμετέχει η ταινία «Πέρα από τα αστέρια» της Στελάνα Κληρής.

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας «Drama Mini Talent Lab», πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το «4ο Βαλκανικό Πανόραμα» με μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής , τιμά τους πρωτεργάτες του Φεστιβάλ «Clermont- Ferrand», παρουσιάζει το ειδικό πρόγραμμα «Short Matters! 2017» με τις 15 υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017, καθώς και το πρόγραμμα «EU and ΜΕ» το οποίο φιλοξενεί πέντε ταινίες μικρού μήκους που ενημερώνουν για ισάριθμα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη φετινή διοργάνωση, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα «Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια» (17-21/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στον δημοφιλή θεσμό του φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος οι: ‘Αλκη Ζέη, Τίτος Πατρίκιος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μάνος Κοντολέων, Δημήτρης Χαρίτος, Μάρτα Σίλβια Διος Σανς, Βίβιαν Στεργίου, Ηλίας Μωραϊτης, οι Δραμινοί Βασίλης Τσιαμπούσης και Πολύνα Γ. Μπανά, καθώς και οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Αθανίτης και Ελισάβετ Χρονοπούλου που θα παρουσιάσουν τα νέα βιβλία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ