4ο ExportUSA Forum: Αυξημένες κατά 7,17% οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ στο α’ εξάμηνο του 2019

Περιφερειακός κόμβος η Ελλάδα για την καινοτομία, την ενέργεια και το εμπόριο, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, οι εμπορικές σχέσεις τους κερδίζουν διαρκώς δυναμική και αναβαθμίζονται, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Νίκος Μπακατσέλος.

Σε χαιρετισμό του από το βήμα των εργασιών του 4ου ExportUSA Forum, που πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου επισήμανε, ότι επισκέψεις των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, τους τελευταίους 12 μήνες, αποδεικνύει και αναδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στη σχέση αυτή. Μια σχέση, όπως συμπλήρωσε, με αμφίπλευρο εμπορικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, που αναδεικνύει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να αυξάνει σε μέγεθος.

Αποτυπώνοντας σε αριθμούς το θετικό κλίμα στο διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,17% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγουμένου έτους, φθάνοντας, από 628,06 εκατ. ευρώ στα 673,06 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι το ισοζύγιο μπορεί να βελτιωθεί μέσα από ακόμη πιο οργανωμένα επιχειρηματικά πλάνα, στόχευση και εξειδίκευση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-ΗΠΑ, από το 2011 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει θετικό πρόσημο για τη χώρα μας, με το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος να ανέρχεται σε 680,73 εκατ. ευρώ για το 2018, με μια ιστορικά υψηλή άνοδο της τάξεως 21,98%, σε σχέση με το 2017. Το 2018, η αξία των ελληνικών εξαγωγών έφτασε τα 1,37 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά, η αξία των ελληνικών εισαγωγών από την αμερικανική αγορά είχε πτωτική τάση, φτάνοντας τα 689,34 εκατ. ευρώ, μια μείωση 8%. Παρουσίασε ότι οι ελληνικές εξαγωγές ανθίζουν από το 2002, έχοντας μεγεθυνθεί κατά 115%, έως και το 2018. Mε το ρεκόρ αύξησης της αξίας (21,98 %), οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ επιστρέφουν σε επίπεδα προ κρίσης (1.370,92 ευρώ το 2008 και 1.370,07 ευρώ το 2018). Η δε αξιοσημείωτη ανάπτυξη των δυο τελευταίων ετών, ανέβασε την Ελλάδα στην 68η θέση από την 70η που κατείχε το 2017, στην κατάταξη των εμπορικών εταιρών των ΗΠΑ σε αξία εισαγωγών, επισήμανε.

Εκτός από τη σημασία της συμβολής των εμπορικών σχέσεων στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο κ. Μπακατσέλος προέταξε στην κατεύθυνση αυτή και τον ρόλο των ξένων επενδύσεων. «Οι ΗΠΑ είναι ο έκτος σημαντικότερος επενδυτής για την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, με μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις. Με την ελληνική οικονομία να ξεφεύγει σιγά-σιγά από την κρίση, και το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον να βελτιώνεται συνεχώς, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από την Αμερική έχουν ανοδική τάση. Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικάνικες ΑΞΕ στην Ελλάδα έφτασαν τα 1.272,44 εκατ. ευρώ το 2018, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2017 (1.100 εκατ. ευρώ)» ανέφερε.

Μιλώντας για το μέλλον των αμερικάνικων ΑΞΕ στην Ελλάδα, εκτίμησε πως είναι ακόμα πιο ελπιδοφόρο. «Πολλές εταιρείες κολοσσοί ενέργειας, φαρμακοβιομηχανίας, τεχνολογίας κλπ, ερευνούν το ενδεχόμενο επένδυσης στην Ελλάδα. Εκτός του ότι το οικονομικό τοπικό βελτιώνεται με τη σύσταση του νέου αναπτυξιακού νομού και της μείωσης της φορολογίας, η Ελλάδα είναι ελκυστική λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων του ισχυρού δολαρίου έναντι του ευρώ» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, ο κ. Μπακατσέλος τόνισε την ανάγκη «να εντείνουν τις προσπάθειες τους για διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων τους με έμφαση στην εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του μομέντουμ στον απόλυτο βαθμό». Αναδεικνύοντας τη σημασία της αγοράς των ΗΠΑ για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, είπε πως είναι η μεγαλύτερη, πιο marketing oriented αγορά του κόσμου. «Μια αγορά που -και μόνο να ασχοληθείτε με κάποιες πολιτείες- μπορεί να απογειώσει τις πωλήσεις των εταιριών σας, εφόσον βέβαια μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και να διαχειριστείτε σωστά την ευκαιρία» σημείωσε περαιτέρω.

Τζέφρι Πάιατ: Περιφερειακός κόμβος η Ελλάδα για την καινοτομία, την ενέργεια και το εμπόριο

Τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη δουλειά που έχει κάνει προκειμένου να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις κατά τις πρώτες 120 ημέρες διακυβέρνησής της, απένειμε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Παράλληλα, διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό οικονομικό εταίρο, αλλά και ως μια πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως οι επενδύσεις στην ψηφιακή έρευνα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων από αμερικανικές εταιρείες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει και υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της και να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο για την καινοτομία, την ενέργεια και το εμπόριο.

«Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τις πρώτες 120 ημέρες της διακυβέρνησής της και έχει κάνει πάρα πολύ δουλειά προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Όπως επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ελλάδα κάνει μεγάλα βήματα προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο φιλόξενο επιχειρηματικό κλίμα για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες, και αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της εμπορικής μας σχέσης», ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του από το βήμα του 4ου ExportUSA Forum.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μπροστά και έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ότι η αμερικανική αγορά είναι ανοικτή για τις ελληνικές εξαγωγές, και σημείωσε ότι η πρεσβεία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ελληνικές εταιρείες να επεκταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εμπορική και επενδυτική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εμβαθύνει τα επόμενα χρόνια, και διαμήνυσε πως από την πλευρά του δεσμεύεται να καταβάλει τα μέγιστα σ΄αυτή την κατεύθυνση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα ταξίδια του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πάιατ χαιρέτισε την ψήφιση από το Κοινοβούλιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, επισημαίνοντας πως συνιστά ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, και συγχαίροντας τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, είπε θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει τις επενδύσεις.

Εστιάζοντας στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο κ. Πάιτ είπε πως ανήλθαν στα 1,42 δισ. δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, αυξημένες κατά 22,6% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημείωσε δε ότι το 2017 το πρόγραμμα SelectUSA, υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, κατέταξε την Ελλάδα ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφού αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα ελληνο-αμερικανικής επιχειρηματικής συνεργασίας, που αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ελληνοαμερικανική αγορά, ειδική αναφορά έκανε ο Τζέφρι Πάιατ και στη δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στις ΗΠΑ, με έμφαση το ελαιόλαδο και το κρασί. «Και δεδομένου ότι η μεσογειακή διατροφή είναι τόσο γνωστή στην Αμερική, αναμένω να δω ακόμα περισσότερα ελληνικά προϊόντα διατροφής, όπως το ελληνικό ελαιόλαδο με την εξαιρετική γεύση και τα οφέλη για την υγεία, να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και όπως πρόσφατα συζητήσαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο της Ελλάδας απολαμβάνει σήμερα ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην τιμολόγηση στην αμερικανική αγορά σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του. Και φυσικά, υπάρχουν και ελληνικά κρασιά με τις ιδιαίτερες ποικιλίες τους, που κερδίζουν την αναγνώριση που αξίζουν. Σύμφωνα με το Ελληνικό Γραφείο Οίνου στη Βόρεια Αμερική, οι εξαγωγές κρασιού προς τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 39% και υπάρχουν σχεδόν εβδομαδιαία ειδησεογραφικά άρθρα για τα κορυφαίας ποιότητας ελληνικά κρασιά.

Σχετικά άρθρα