5 σκληρές αλήθειες για τα συναισθήματα που οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν νωρίς

5 σκληρές αλήθειες για τα συναισθήματα που οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν νωρίς
Photo: Shutterstock
Η ψυχολόγος και podcaster Amy Morin εξηγεί γιατί όσα μάθαμε για τα συναισθήματα είναι λάθος — και αποκαλύπτει τις 5 αλήθειες που οδηγούν σε συναισθηματική νοημοσύνη, ανθεκτικότητα και καλύτερες σχέσεις.

Αυτό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους με συναισθηματική νοημοσύνη είναι η νοοτροπία τους. Αγκαλιάζοντας μερικές σκληρές αλήθειες για τα συναισθήματα, έχουν ανακαλύψει το κλειδί για καλύτερες αποφάσεις, υγιέστερες σχέσεις και περισσότερη ψυχική ανθεκτικότητα.

Είμαι θεραπεύτρια και μελετώ την ψυχική ανθεκτικότητα πάνω από 20 χρόνια. Όπως ανέφερα σε πρόσφατο επεισόδιο του podcast μου «Mentally Stronger», πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με μύθους και παρανοήσεις γύρω από τα συναισθήματα, που μας μετέδωσαν καλοπροαίρετοι δάσκαλοι, γονείς και άλλοι ενήλικες.

Ευτυχώς, δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξει κανείς τον τρόπο σκέψης του. Ορίστε πέντε σκληρές αλήθειες που οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αποδέχονται νωρίς, και που μπορείς κι εσύ να υιοθετήσεις:

1. Τα συναισθήματα δεν σε ελέγχουν — εσύ τα ελέγχεις

Θυμός, θλίψη και άγχος συχνά χαρακτηρίζονται ως αρνητικά, αλλά όλα τα συναισθήματα μπορούν να είναι χρήσιμα ή επιβλαβή — εξαρτάται από τον τρόπο που τα διαχειρίζεσαι. Για παράδειγμα, ο θυμός μπορεί να σου δώσει θάρρος, ενώ η θλίψη μπορεί να σε βοηθήσει να τιμήσεις μια απώλεια.

Tip: Όταν τα συναισθήματα δεν σε εξυπηρετούν, χρησιμοποίησε στρατηγικές διαχείρισης: βγες για περπάτημα όταν έχεις άγχος ή δες φίλους όταν νιώθεις μοναξιά.

2. Ρύθμιση συναισθημάτων δεν σημαίνει καταστολή

Το να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου σημαίνει να επιτρέπεις τα χρήσιμα και να μετριάζεις τα επιβλαβή. Είναι σαν να ρυθμίζεις το θερμοστάτη — δεν τον κλείνεις, απλώς βρίσκεις την ισορροπία.

Tip: Αν νιώθεις ότι το άγχος σου σε παραλύει, κάνε ένα διάλειμμα. Αν είσαι εξοργισμένος, απομακρύνσου για λίγο. Άκου τι σου λέει το συναίσθημα και μετά αποφάσισε τι θα κάνεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3. Κανείς δεν σε «κάνει» να νιώθεις κάτι

Μπορεί να θέλεις να κατηγορήσεις κάποιον ότι σε έκανε να θυμώσεις ή να νιώσεις άσχημα. Αλλά τα συναισθήματά σου πηγάζουν από τον τρόπο που ερμηνεύεις εσύ την κατάσταση — όχι από τις πράξεις των άλλων.

Tip: Αντί για «με έκανες να θυμώσω», πες «νιώθω θυμό για αυτό που έκανες». Αναλαμβάνεις ευθύνη και αποκτάς έλεγχο πάνω στην αντίδρασή σου.

4. Το να ξεσπάς δεν βοηθάει

Η ιδέα ότι «πρέπει να τα βγάλεις από μέσα σου» είναι παραπλανητική. Η έρευνα δείχνει ότι το να ξεσπάς εντείνει τα συναισθήματα αντί να τα μειώνει.

Tip: Αντί να γκρινιάζεις, επικεντρώσου σε λύσεις. Κράτα ημερολόγιο ή σχεδίασε πρακτικά βήματα για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

5. Είσαι πιο δυνατός από τα δυσάρεστα συναισθήματά σου

Πολλοί αποφεύγουν το άγχος, τη θλίψη ή την αμηχανία, φοβούμενοι ότι δεν θα τα αντέξουν. Όμως η αποφυγή είναι που τελικά προκαλεί μεγαλύτερο πόνο.

Tip: Αντί να αποφύγεις τον φόβο ή τη θλίψη, αντιμετώπισέ τα. Τα συναισθήματα είναι σαν κύματα — κορυφώνονται και μετά υποχωρούν. Με κάθε εμπειρία, χτίζεις αντοχή και συναισθηματική ωριμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: