Πέντε τρόποι για να τονώσετε τη λειτουργία της επιχείρησής σας

Πέντε τρόποι για να τονώσετε τη λειτουργία της επιχείρησής σας

Επαγγελματικά tips από τους μετρ του χώρου των επιχειρήσεων.

*του Βερν Χάρνις

1. Απαιτήστε ειλικρινή ανατροφοδότηση
Πολλοί CEO δεν παίρνουν στα σοβαρά το βαθμό στον οποίο οι εργαζόμενοι διστάζουν να μιλήσουν όταν αναλαμβάνουν πρότζεκτ τα οποία θεωρούν χάσιμο χρόνου. Δώστε στην ομάδα σας ρητή άδεια να σας πει ανά πάσα στιγμή αν μία εργασία δεν χρειάζεται – ανεξάρτητα από το πόσο πολυάσχολος μπορεί να φαίνεστε. Ένας ιδιοκτήτης εταιρείας που γνωρίζω ανακάλυψε ότι ένας εργαζόμενός του προετοίμαζε μια μηνιαία έκθεση που η εταιρεία δεν χρειαζόταν πλέον, και το έκανε αυτό για τρία ολόκληρα χρόνια. Ο λόγος; Ο ιδιοκτήτης δεν του είχε αναφέρει ποτέ ότι η έκθεση δεν ήταν αναγκαία.

2. Βουλώστε τρύπες
Ο Τζεφ Φράστικ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής βιομηχανικού εξοπλισμού Leonard Automatics, ανακάλυψε μέσω ενός συμβούλου ότι η ομάδα του ξόδευε πολλές ώρες κάθε εβδομάδα κυνηγώντας εργαλεία που έλειπα. Και τελικά αυτά τα εργαλεία εμφανίζονταν «στην εργαλειοθήκη κάποιου άλλου εργαζόμενου ή σε μια άλλη, άσχετη γραμμή συναρμολόγησης», όπως λέει ο Φράστικ. Τοποθετώντας κάθε εργαλείο σε συγκεκριμένη θέση για κάθε λειτουργία ξεχωριστά – και λύνοντας μια ντουζίνα άλλα παρεμφερή προβλήματα -, κατάφερε να πενταπλασιάσει τα κέρδη της εταιρείας του από το 2013 μέχρι σήμερα.

3. Ενθαρρύνετε την αυτό-εξυπηρέτηση
Για να μειώσει τις τέσσερις ώρες που χρειάζονται συνήθως οι πωλητές του για να κλείσουν μια συμφωνία, ο Στιβ Χωλ, ιδρυτής της εταιρείας διαδικτυακής λιανικής πώλησης αυτοκινήτων driversselect.com, αναδιοργάνωσε τη διαδικασία πωλήσεων το 2011. Πλέον, οι πελάτες ολοκληρώνουν το 90% αυτής της διαδικασίας διαδικτυακά – κουβεντιάζοντας πρώτα με το προσωπικό «εμπειρίας του πελάτη» – και στη συνέχεια απαιτείται μόνο μια ώρα για την ολοκλήρωση της πώλησης στην αντιπροσωπεία. Τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά περίπου 12,5% ετησίως από τότε.

4. Προλάβετε τα σφάλματα
Κοστίζει περισσότερο το να βρείτε νέους πελάτες από το να διατηρήσετε τους υπάρχοντες – άρα μην αφήσετε την επιπολαιότητά σας να διώξει κόσμο. Στην εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ Return on Digital, ο διευθύνων σύμβουλος Γκάι Λεβίν και η ομάδα του εφαρμόζουν μια λίστα εννέα σημείων για τον έλεγχο όλων των εγγράφων προτού τα δουν οι εταιρικοί πελάτες, όταν πρόκειται να ανανεωθούν κάποια συμβόλαια. «Πρέπει να βρίσκουμε εμείς τα λάθη μας, και όχι να το αφήνουμε αυτό στον πελάτη», λέει ο Λεβίν, του οποίου η εταιρεία έχει έσοδα 4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

5. Λειτουργήστε λιτά
Ο καθένας εξισώνει αυτή τη μέθοδο της μείωσης αποβλήτων (lean manufacturing) με εταιρείες μεταποίησης όπως η Toyota, αλλά σύμφωνα με τον Γκι Πάρσονς, ιδρυτικό μέλος του Lean Enterprise Institute, η μέθοδος βρίσκει εφαρμογή σε κάθε τύπο εταιρείας. Προσδιορίστε τις τέσσερις έως εννέα διαδικασίες που τροφοδοτούν την εταιρεία σας, και αναζητήστε έναν σύμβουλο λιτής παραγωγής για να σας βοηθήσει να τις απλοποιήσετε. Βάσει της εμπειρίας μου, οι εταιρείες που το κάνουν αυτό συχνά, διπλασιάζουν τα έσοδά τους χωρίς να προσθέτουν άλλα έξοδα.

*Ο Βερν Χάρνις είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκπαίδευσης στελεχών Gazelles Inc