Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από την Fitch

Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από την Fitch
epa03912128 (FILE) A file photograph showing a view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA, on 29 April 2010. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από την αναβάθμιση την ελληνική οικονομίας από την Moody's την περασμένη εβδομάδα.

Μετά από την αναβάθμιση την ελληνική οικονομίας από την Moody’s την περασμένη εβδομάδα,  ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου ελληνικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Πειραιώς, η βαθμίδα της Fitch είναι πλέον στο «ΒΒ-» από «Β», με το μακροπρόθεσμο outlook «σταθερό».

«Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την επιτάχυνση της στρατηγικής της Πειραιώς για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τα αντίστοιχα των ομολόγων υψηλότερης διαβάθμισης» αναφέρεται στην έκθεση

Ακόμα, η κίνηση «αντικατοπτρίζει επίσης την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαιακών της δεικτών και την επακόλουθη μείωση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα μη αποθεματοποιημένα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (στα οποία περιλαμβάνονται τα NPEs και τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία). Η αναβάθμιση λαμβάνει περαιτέρω υπόψη τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία της Πειραιώς, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω συσσώρευση κεφαλαίου, τη σταθερή χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χονδρική αγορά χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL)».

Eurobank

Η Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεος της Eurobank σε «ΒΒ» από «ΒΒ-», με το μακροπρόθεσμο outlook «σταθερό».

Στη σχετική έκθεση σημειώνεται πως «η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Eurobank από τα υψηλότερα επιτόκια και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση των επιβαρύνσεων απομείωσης δανείων (LICs) μετά την επιτυχημένη στρατηγική της τράπεζας για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό. Αυτό επέτρεψε στην τράπεζα να συσσωρεύσει κεφάλαια, ενισχύοντας τα αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία για την επιδίωξη επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένουμε να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου».

Εθνική Τράπεζα

Ο οίκος αναβάθμισε το αξιόχρεο της ΕΤΕ σε «ββ» από «ΒΒ-», με το μακροπρόθεσμο outlook «σταθερό».

Η κίνηση αντικατοπτρίζει «τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της ΕΤΕ από τα υψηλότερα επιτόκια και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση των χρεώσεων απομείωσης δανείων (LIC) μετά την επιτυχή στρατηγική της τράπεζας για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της. Αυτό επέτρεψε στην ΕΤΕ να συσσωρεύσει κεφάλαια πολύ υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις και παρείχε στρατηγική ευελιξία για την επιδίωξη επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένουμε να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: