54o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

54o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Λεζάντα αφίσας από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Αβρανά που την δημιούργησε: «Η ηρεμία της θάλασσας δημιουργεί το συναίσθημα της γαλήνης. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα αλλάξει ξαφνικά και θα αγριέψει. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί κι ο κινηματογράφος. Δεν ξέρεις πότε θα γίνει ξαφνικά κάτι στην οθόνη που θα σε συνταράξει»

Από την Παρασκευή και για δέκα ημέρες η πόλη της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενεί το καθιερωμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Μην το χάσετε!

Άλλη μια εξαιρετική ευκαιρία για να πάμε μια βόλτα στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη. Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκινά με πολύ ανανεωμένο στιλ και απόλυτο προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Με επίκεντρο τους νέους και την «ανατροπή» ως έννοια, οι 150 ταινίες που θα προβληθούν πρόκειται να αγγίξουν τον καθένα από εμάς. Τους νέους και ανατρεπτικούς. Τους νέους «σκέτους». Τους νέους ψυχή τε σώματι. Τους νέους, έστω, ψυχή. Όλους μας δηλαδή.

Η ταινία που ανοίγει την κινηματογραφική γιορτή ανήκει στον Τζιμ Τζάρμους και δεν είναι άλλη από το «Only Lovers Left Alive («Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί»). Το γεγονός ότι ο δημιουργός θα παραστεί στην προβολή, αλλά και ότι θα είναι η πρώτη του φορά στην Ελλάδα, κάνει την ιδέα μιας βόλτας προς Θεσσαλονίκη ακόμα πιο επιτακτική.

Πάρτε μια γεύση από την ταινία εδώ:

Όσο αξιόλογα ανοίγει το φεστιβάλ, τόσο αξιόλογα κλείνει. Η ταινία που θα προβληθεί την Κυριακή 10 Νοέμβρη είναι το «Νεμπράσκα» του Αλεξάντερ Πέιν (ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης θα είναι και πρόεδρος, φέτος, της κριτικής επιτροπής).

Δείτε λίγη Νεμπράσκα εδώ:

Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το παλαιότερο στην Ευρώπη μετά από αυτά των Καννών και της Βενετίας. Με ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, σημαντικούς προσκεκλημένους, παράλληλες εκδηλώσεις… Με σαφή και απόλυτο προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και όχι σε αυτόν του εμπορικού βιομηχανικού Χόλιγουντ. Με 14 ταινίες του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, οκτώ ελληνικές, τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων, ματιές στα Βαλκάνια, ειδικές προβολές και Νεανική οθόνη…

Οι 150 συνολικά ταινίες, καθώς και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, αλλά και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

Πρόεδρος του Δ.Σ του Φεστιβάλ είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ στην φετινή κριτική επιτροπή ως πρόεδρος -όπως είπαμε- είναι ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν και οι: Σκοτ Φούντας, κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety, η Ρουμάνα παραγωγός Άντα Σόλομων, ο Εντουάρ Ουαιντροπ, καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών και ο αγαπημένος μας Κωνσταντίνος Β.

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στο 1.800.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται κατά 80% και πλέον από κονδύλια της Ε.Ε., και το υπόλοιπο από χορηγίες και κέρδη εισιτηρίων.

Θα σας δούμε εκεί.

1/3
Λεζάντα αφίσας από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Αβρανά που την δημιούργησε: «Η ηρεμία της θάλασσας δημιουργεί το συναίσθημα της γαλήνης. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα αλλάξει ξαφνικά και θα αγριέψει. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί κι ο κινηματογράφος. Δεν ξέρεις πότε θα γίνει ξαφνικά κάτι στην οθόνη που θα σε συνταράξει»
Τζιμ Τζάρμους
Αλεξάντερ Πέιν

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα προβολής των ταινιών, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Δείτε ακόμη: 150 χρόνια Κ.Π. Καβάφης: Οι δράσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών