700.000 οικογένειες δεν άναψαν τον περασμένο χειμώνα καλοριφέρ

700.000 οικογένειες δεν άναψαν τον περασμένο χειμώνα καλοριφέρ

Μείωση ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής φαίνεται να έχει κάνει η μέση ελληνική οικογένεια. Τεράστιες διαφορές σε είδη πρώτης ανάγκης συγκριτικά με προηγούμενα έτη.

Δραματικές μειώσεις ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, κάνουν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες. Τα περισσότερα έξοδα των Ελλήνων καταναλωτών συνεχίζουν να πηγαίνουν (μειωμένα) στα είδη διατροφής, στη στέγαση αλλά και στις μεταφορές.

Σύμφωνα με έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών, που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)  και δημοσίευσε πρόσφατα, φαίνονται οι διαφορές στα έξοδα των Ελλήνων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, να είναι αρκετά  μεγάλες.

Η μέση μηνιαία δαπάνη μιας οικογένειας το 2013 για να καλύψει βασικές ανάγκες έφτασε τα 1.509,39 ευρώ και μειώθηκε κατά 127,71 ευρώ σε σχέση με το 2012.

Αντίστοιχη έρευνα του απέδειξε πως τα νοικοκυριά, ακόμη και στα είδη διατροφής χρειάστηκε να κάνουν αρκετές μειώσεις. Γέμισαν τα ντουλάπια με ζυμαρικά, κακάο, δημητριακά και καφέ, ενώ απέφυγαν να αγοράσουν ψάρια, αναψυκτικά και φρούτα.

“Μαχαίρι” κόπηκαν επίσης οι διαμονές σε ξενοδοχεία, έξοδοι σε ταβέρνες και εστιατόρια αλλά και τα έξοδα για βενζίνη.

Συγκλονιστικό επίσης είναι ότι πάνω από 700.000 οικογένειες δεν άναψαν τον περασμένο χειμώνα καλοριφέρ στο σπίτι τους. Συγκριτικά με το 2012, το ποσοστό των νοικοκυριών που χρησιμοποίησαν πέρυσι την κεντρική θέρμανση μειώθηκε κατά 31,3% .

Παράλληλα αυξήθηκαν οι οικογένειες που σταμάτησαν να έχον σταθερό τηλέφωνο ή κλειστούς χώρους στάθμευσης.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, σε Γερμανία, Ισπανία αλλά και Νορβηγία οι μεγαλύτερες δαπάνες αφορούν την στέγαση, στη Βρετανία τα περισσότερα έξοδα οφείλονται στις μεταφορές , ενώ στη Βουλγαρία το μεγαλύτερο μερίδιο του μηνιαίου προϋπολογισμού δαπανείται σε είδη διατροφής.