Το πραγματικό πρόβλημα για το ευρώ είναι η Γαλλία

Το πραγματικό πρόβλημα για το ευρώ είναι η Γαλλία

Τρίτη διαδοχική παράταση έλαβε η Γαλλία για να «πιάσει» το στόχο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το περιοδικό Focus εστιάζει στη Γαλλία και τη χορήγηση, για τρίτη διαδοχική φορά, διετούς παράτασης προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του 3%.

«Ξεχάστε την Ελλάδα – Η Γαλλία είναι η πραγματικά προβληματική ζώνη για το ευρώ!», σχολιάζει σε επιτακτικό τόνο ο αρθρογράφος και επισημαίνει: «Στη σκιά της ελληνικής κρίσης η γαλλική κυβέρνηση αιτήθηκε από την ΕΕ άλλα δύο χρόνια για να επιτύχει τον υποχρεωτικό στόχο του ανώτατου ορίου του 3% για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό».

Όπως υπογραμμίζει το Focus, αντί η ΕΕ να απορρίψει το γαλλικό αίτημα «χορηγεί γενναιόδωρα στους χρόνιους παραβάτες άλλα δύο χρόνια, έως το 2017».

Στο ίδιο ζήτημα στέκεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επιρρίπτοντας υποκριτική στάση στο γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σχολίασε χθες στις Βρυξέλλες με αφορμή την περίπτωση της Γαλλίας ότι αν η Κομισιόν «χρησιμοποιεί με υπερβολικά ελαστικό τρόπο το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας» διατρέχει κίνδυνο να απολέσει εμπιστοσύνη και να καταστεί αναξιόπιστη.

Όπως σχολιάζει ο γερμανός αρθρογράφος: «Ναι, η αμφιλεγόμενη πρόταση προήλθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να θεωρηθεί χάρη του γάλλου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μοσκοβισί και του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ έναντι του Παρισιού.

Την απόφαση την έλαβαν όμως οι υπουργοί και αυτοί θα μπορούσαν να είχαν αποφασίσει και διαφορετικά».

Πηγή: Deutsche Welle