Α. Σιάμισιης: Αν δεν αλλάξουμε, εταιρείες ακόμα και του μεγέθους των ΕΛΠΕ δεν θα υπάρχουν τα επόμενα 20 με 30 χρόνια

Α. Σιάμισιης: Αν δεν αλλάξουμε, εταιρείες ακόμα και του μεγέθους των ΕΛΠΕ δεν θα υπάρχουν τα επόμενα 20 με 30 χρόνια
(Ξένη δημοσίευση) Ο αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος και ΓΔ Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης μιλάει στις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου (ΒΕΑ), την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΛΠΕ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσκλητήριο προς το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου να εφαρμόσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, σε δηλώσεις του με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Αν δεν αλλάξουμε, εταιρείες ακόμα και του μεγέθους των ΕΛΠΕ δεν θα υπάρχουν τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν αμφισβητείται μόνο ο τρόπος λειτουργίας αλλά ακόμη και το αντικείμενο της δραστηριότητας μας. Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν κριτήρια σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη στις χρηματοδοτήσεις και θα αυξήσουν τον έλεγχο για τέτοια θέματα», τόνισε.

Ο κύριος Σιάμισιης προσδιόρισε ως μία από τις τρεις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Συμβουλίου την παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις μέλη και μη του ΣΕΒ, να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη αλλά και την νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες και την Ελλάδα λέγοντας ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων να παρακολουθήσουν, να αντιληφθούν και να αντιδράσουν στις αλλαγές αυτές.

Ο δεύτερος στόχος είναι επίσης η παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία και ο τρίτος η συμμετοχή στην διαβούλευση και την παραγωγή της νομοθεσίας προκειμένου να ακούγονται οι θέσεις της βιομηχανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναμενόμενη πρωτοβουλία της Κομισιόν για επιβολή φόρου στις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν το σύστημα της εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα (με αποτέλεσμα να αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις) ο κ. Σιάμισιης επέστησε την προσοχή στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. «Είναι πάρα πολύ καλό, υπό προϋποθέσεις. Θέλει πολλή προσοχή προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τόσο για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε. «Εξαρτάται από το ποιος θα πληρώσει το κόστος, πως θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό και πως θα εφαρμοστεί».

Σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης.

«Η πορεία προς την βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο τεχνικό θέμα αλλά κυρίως αλλαγή κουλτούρας και διοίκησης αλλαγών. Πρέπει να πείσουμε τις εταιρείες και τα στελέχη όχι αυτό είναι το νέο μοντέλο ζωής. Θα επικοινωνήσουμε με τα επιμελητήρια όλης της χώρας, τις επιχειρήσεις και στο πιο μικρό επίπεδο για να ακούσουμε τα θέματα που τους απασχολούν και να τα εντάξουμε στην ατζέντα μας”, κατέληξε ο κ. Σιάμισιης.