A2 Architects: Κάτι παραπάνω από ειδικοί στον retail σχεδιασμό

A2 Architects: Κάτι παραπάνω από ειδικοί στον retail σχεδιασμό
Η σχέση µεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ο πειραµατισµός µε νέα υλικά, η συνύπαρξη παλιών και νέων στοιχείων και η λεπτοµέρεια κατασκευής, χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία της Α2 Architects.

Η Α2 Architects εργάζεται πάνω σε δύο άξονες: οικιστικούς και εµπορικούς χώρους, όπου δηµιουργούν έργα προσαρµοσµένα στις ανάγκες του πελάτη, ορίζοντας σε καθηµερινή βάση την υψηλή αρχιτεκτονική. Το Fortune µίλησε µε τον Σωτήρη Ανυφαντή, ιδρυτή και επικεφαλής σχεδιασµού, για το έργο της Α2 Architects και το µέλλον του design στην Ελλάδα.

Με τι είδους έργα ασχολείται η A2 Architects; Ποιες προκλήσεις συναντάτε στον κάθε κλάδο;
Ασχολούµαστε µε πολλά έργα σε διάφορες κλίµακες. Το πλήθος των συνεργασιών µας µε µεγάλες εταιρείες στον χώρο του retail αποτελεί σηµαντικό κοµµάτι της δουλειάς µας. Εξ αρχής όµως δεν θέλαµε να περιοριστούµε σε µια συγκεκριµένη κατηγορία αλλά να προσαρµόζουµε σε κάθε κλίµακα την αισθητική µας. Η πρόκληση είναι πάντα το πώς θα ανταποκριθούµε στις ανάγκες των πελατών µας, υλοποιώντας ξεχωριστά πράγµατα που έχουµε εµπνευστεί για αυτούς.

ADMIRAL
Κατάστημα ADMIRAL

 

ARIANA
Κατάστημα ARIANA

 

Μεταξύ των πελατών σας µπορεί κανείς να ξεχωρίσει startups, εταιρείες τεχνολογίας και µόδας. Τι αποτελεί πηγή έµπνευσης για κάθε project που αναλαµβάνετε και ποιους παράγοντες λαµβάνετε υπ’ όψη;
Κάθε έργο για εµάς είναι ξεχωριστό, ανεξαρτήτως της «κατηγορίας» που ανήκει. Υπάρχουν πολλοί παράµετροι που το κάνουν ιδιαίτερο και µπορεί να αποτελέσουν πηγή έµπνευσης στον σχεδιασµό, όπως, ο τόπος, τα υλικά, ο χρήστης και οι επιθυµίες του, ο επισκέπτης. Εµπνεόµαστε από εικόνες της διεθνούς αρχιτεκτονικής, αλλά αναπτύσσουµε το προσωπικό µας αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο. Πολλές φορές µια εικόνα, ένα ιδιαίτερο αντικείµενο ή µια µνήµη αποτελούν την αφετηρία των σκέψεών µας για κάποια έργα.

Υποκαταστήµατα µεγάλων πολυεθνικών εταιρειών VS µπουτίκ καταστήµατα. Πώς αντιµετωπίζει την ταυτότητα το γραφείο σας;
Οι µεγάλες πολυεθνικές εταιρείες συνήθως έχουν κάποια δοµηµένα «θέλω» σε αυτά που ζητούν ενώ τα µπουτίκ καταστήµατα πολλές φορές πειραµατίζονται ώστε να ξεχωρίσουν. Η δουλειά µας είναι στις µεν να δώσουµε κάτι το αναπάντεχο, ενώ στα δε να φέρουµε δοµές λειτουργίας µεγάλων εταιρειών.

Gruppo Cucine
Gruppo Cucine

 

Gruppo Cucine
Gruppo Cucine

 

Ποια έργα έχουν αποτελέσει τις µεγαλύτερες προκλήσεις για εσάς;
Είµαστε δεµένοι µε όλα µας τα έργα και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουµε κάποια. Σίγουρα οι µεγάλες εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, ο όµιλος ΟΤΕ, η Sony µε τις οποίες συνεργαστήκαµε σε µεγάλα project µας έµαθαν πολλά και µας οδήγησαν σε ένα τρόπο λειτουργίας που µας είναι πολύ χρήσιµος. Έτσι, έχουµε καταφέρει να κερδίζουµε µεγάλους διαγωνισµούς retail έχοντας ως ανταγωνιστές µεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Στον αντίποδα, το ΚΕΠ Βικτώριας σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Αθηναίων και η εξοχική κατοικία που πρόσφατα ολοκληρώσαµε για έναν Γάλλο πελάτη µας στην Σίφνο αποτελούν έργα ιδιαίτερης σηµασίας για εµάς.

Σίφνος εξοχική κατοικία

 

Εξοχική κατοικία στη Σίφνο
Εξοχική κατοικία στη Σίφνο

Ποια είναι η µέθοδος που ακολουθείτε στο design; Μπορεί τελικά να συνδυαστεί η υψηλή αισθητική µε τη λειτουργικότητα;
Η λειτουργικότητα και η απλότητα ενός χώρου αποτελούν βασική προτεραιότητα της φιλοσοφίας µας γιατί τελικά αυτήν θα βιώσει ο επισκέπτης. Στην εποχή µας η εικόνα και ο εντυπωσιασµός κυριαρχούν. Όµως, χωρίς βασικούς κανόνες σύνθεσης τα έργα δεν έχουν διαχρονικότητα. Στο ΚΕΠ Βικτώριας υπήρχε ένα µικρό budget αλλά µια τεράστια επιθυµία από τους εµπλεκόµενους, ώστε αυτό το έργο να ολοκληρωθεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με µεγάλη διάθεση για δηµιουργία, απλές λειτουργικές λύσεις, σωστές αναλογίες και καλή επιλογή υλικών οδηγηθήκαµε σε ένα αποτέλεσµα που µας δικαιώνει. Το αποτέλεσµα ήταν υψηλής αισθητικής χωρίς υψηλό προϋπολογισµό.

Υπάρχουν κανόνες που ακολουθείτε στον σχεδιασµό ενός εµπορικού χώρου;
Όπως σε κάθε αρχιτεκτονικό έργο έτσι και στους εµπορικούς χώρους η λειτουργικότητα, η αίσθηση της αναλογίας, η κατασκευαστική λεπτοµέρεια και ο σωστός φωτισµός αποτελούν µερικούς από τους βασικούς κανόνες της σύνθεσης. Μεγάλη σηµασία έχουν, επίσης, οι επιθυµίες του πελάτη. Αποτελούν για εµάς το «σενάριο», που προσπαθούµε να µεταφράζουµε και να αναδιατυπώνουµε κάθε φορά, µε την δική µας αισθητική και µατιά.

HAMMAM MAK PALACE
Hammam στο Macedonia palace
HAMMAM MAK PALACE
Hammam στο Macedonia palace

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την A2 Architects;
Είναι η διαρκής διάθεση και ανάγκη µας για εξέλιξη, κάτι που αποτυπώνεται και στο έργο µας. Έχοντας δηµιουργήσει µια δεµένη οµάδα αντιµετωπίζουµε κάθε καινούργιο project και πελάτη µε τη µοναδικότητα που του αξίζει, και µε το ίδιο «κέφι» που είχαµε όταν κερδίσαµε την πρώτη µας δουλειά. Αυτό αποτελεί κινητήριο δύναµή µας.

Τa1ο design είναι πλέον ζωτικό τµήµα της κατασκευής ενός χώρου. Ποιες είναι οι τάσεις του σύγχρονου design και πώς συνδέονται µε την καθηµερινότητα των ανθρώπων;
Οι νέες τάσεις κινούνται γύρω από την άνεση, τη λειτουργικότητα και την ευηµερία. Εστιάζουν στην δηµιουργία οικείων και «ζεστών» χώρων, τόσο σε κατοικίες, όσο και εµπορικούς χώρους. Συγχρόνως παρατηρούµε µια τάση που συνδυάζει τη νέα τεχνολογία και τα νέα υλικά, µε τα πιο παραδοσιακά, ακόµη και τα retro στοιχεία. Επιπλέον επανέρχεται το χρώµα, ενώ στα εξωτερικά και στα εσωτερικά των κτιρίων αναζητούµε έντονα τα στοιχεία πρασίνου. Άρα, παρατηρούµε µια αναζήτηση σχετικά µε τα υλικά και τον συνδυασµό τους, στην προσπάθεια δηµιουργίας οικείων και ζεστών χώρων µε ιδιαίτερο χαρακτήρα και ύφος.​

ΚΕΠ Βικτώριας
ΚΕΠ Βικτώριας