ΑΑΔΕ: Ανοίγουν λογαριασμοί άνω των 150.000 ευρώ – Τί αναζητά η Εφορία

ΑΑΔΕ: Ανοίγουν λογαριασμοί άνω των 150.000 ευρώ – Τί αναζητά η Εφορία
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί με τις κινήσεις φορολογούμενων της περιόδου 2015-2018 από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί με τις κινήσεις φορολογούμενων της περιόδου 2015-2018 από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προτίθεται να διενεργήσεις μαζικούς ελέγχους με βάση τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν οι καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ αλλά και οι μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας.

Η εφορία θα αποστείλει στα πιστωτικά ιδρύματα σχετικά αιτήματα, προκειμένου να συλλεχθούν λογαριασμοί πολιτών που είτε υπάρχουν για αυτούς εισαγγελικές παραγγελίες είτε περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των ελεγκτικών μονάδων.

Παράλληλα, προβλέπεται έλεγχος για καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ ή για μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι «μεγάλων» φορολογουμένων είχαν περιοριστεί σημαντικά, καθώς η εφορία δεν είχε τα στοιχεία των κινήσεων από το 2015 και μετά.

Βέβαια, ο ελεγκτικός μηχανισμός ζητούσε τις τραπεζικές καταθέσεις των ελεγχομένων αλλά κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ελέγχων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ελεγκτές πλέον μπορούν να προχωρήσουν στις ανάλογες κινήσεις με βάση τη διάταξη που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, η οποία ορίζει τη μαζική αποστολή αιτημάτων προς τις τράπεζες για την άντληση στοιχείων από λογαριασμούς.

Σε πρώτη φάση η ΑΑΔΕ θα μπορεί να λαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικών προϊόντων κ.ο.κ. Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος.

Η ΑΑΔΕ θα κρατά τα εν λόγω στοιχεία σε βάση δεδομένων. Εν συνεχεία τα στοιχεία που θα προκύπτουν από την έρευνα των ελεγκτικών αρχών θα προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω ειδικής μηχανογραφικής εφαρμογής.

Τέλος, οι πληροφορίες που θα προκύψουν θα γίνονται αντικείμενο αλλεπάλληλων διασταυρώσεων αλλά με τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο και μέσω ηλεκτρονικού συστήματος προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη.

Οι έλεγχοι

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις ορίζουν ότι από το σύνολο των φορολογικών ελέγχων το 70% θα πρέπει να αφορά σε νέες υποθέσεις. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν, όμως, ότι έχουν κολλήσει στο 55,5%, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, με 43 ολοκληρωμένους πλήρεις και μερικούς ελέγχους και στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου με μόλις έναν ολοκληρωμένο πλήρη έλεγχο και 28 μερικούς.