«Aδελφοκτόνος» πόλεμος στην Creta Farm: Οι καταγγελίες για όργιο κακοδιαχείρισης και οι τράπεζες

«Aδελφοκτόνος» πόλεμος στην Creta Farm: Οι καταγγελίες για όργιο κακοδιαχείρισης και οι τράπεζες
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Με επιστολή του ο Κων/νος Δομαζάκης καταγγέλλει «βαρύτατες εγκληματικές πράξεις εις βάρος της εταιρικής περιουσίας» - Ο Μανώλης Δομαζάκης δε δέχεται τις κατηγορίες και αναμένεται να απαντήσει με αγωγές.

O «αδελφοκτόνος» πόλεμος στην Creta Farm οξύνεται μέρα με τη μέρα, με τις εξελίξεις να μην μπορούν να προβλεφθούν και το μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας και των 845 εργαζομένων της να μοιάζει αβέβαιο.

Τελευταίο επεισόδιο οι καταγγελίες του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, μεγαλομέτοχου της εταιρείας και επί σειρά ετών CEO, ο οποίος με επιστολή του – καταγγελία προς τις πιστώτριες τράπεζες της Creta, με ημερομηνία 14 Μαΐου, κάνει λόγο για όργιο συνειδητής και σκόπιμης κακοδιαχείρισης, η οποία επέφερε ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεση του το Euro2day.gr, ο πρόσφατα αποπεμφθείς από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Κ. Δομαζάκης καταγγέλλει «βαρύτατες εγκληματικές πράξεις εις βάρος της εταιρικής περιουσίας», ζητώντας μεταξύ άλλων από τις τράπεζες να συνδράμουν στο αίτημα διαχειριστικού ελέγχου.

Για το σύνολο των εγκληματικών πράξεων ο Κ. Δομαζάκης κατηγορεί τον αδερφό του, Εμμανουήλ Δομαζάκη, προσάπτοντάς του, μάλιστα, δόλο, καθώς αναφέρει ότι τελέστηκαν «υπό τον διαρκή σχεδιασμό, καθοδήγηση και οργάνωση του Εμμ. Δομαζάκη, με τη συνδρομή πολλών προσώπων, εντός και εκτός εταιρείας».

Πρόκειται για βαρύτατες διατυπώσεις, που παραπέμπουν, χωρίς να αναφέρεται ευθέως, σε εγκληματική οργάνωση, η οποία δρούσε με στόχο να απομυζήσει την αλλαντοβιομηχανία.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, πάντως, ο Εμμανουήλ Δομαζάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά όσα βαρύτατα του καταλογίζει ο αδερφός του, συμπληρώνοντας ότι ενδέχεται να κινηθεί άμεσα, καταθέτοντας αγωγές εναντίον του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Εμμ. Δομαζάκης αποτελεί επίσης μεγαλομέτοχο της Creta (Κων/νος και Εμμανουήλ Δομαζάκης κατέχουν έκαστος από 40,08%) και επί σειρά ετών εκτελεστικό μέλος της διοίκησης, με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου, ακριβώς όπως και ο αδελφός του. Μετά την ανασυγκρότηση, δε, του Διοικητικού Συμβουλίου κατέχει τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

H εταιρεία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση, καθώς οι τράπεζες αποφάσισαν να μεταφέρουν τα δάνεια της Creta Farms, άνω των 100 εκατ. ευρώ, στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposure Units), θεωρώντας τα αμφιβόλου είσπραξης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά όσα συνέβησαν τον Μάιο, όταν δηλαδή στην οικονομική έκθεση της Creta Farms για τη χρήση 2018 περιελήφθη η σημείωση ότι στις 2 Απριλίου 2019 ο Κ. Δομαζάκης απέστειλε επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας, με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006.

Αναφορά, που οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην απόφαση να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Creta Farms.

Υπενθυμίζεται ότι το 19% των μετοχών της εταιρείας είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων συνολικού ύψους 94,82 εκατ. ευρώ που υπεγράφη με την Creta Farms τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Creta Farms, το σύνολο του δανεισμού του ομίλου στις 31/12/2018 ήταν 109,53 εκατ. ευρώ.

Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονταν στις 31/12/2018 σε 44,04 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου ανερχόταν σε 157,57 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε την αντικατάσταση του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη, ο οποίος είχε τη θέση του αντιπροέδρου και του ενός εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων της εταιρείας. Έτσι, πλέον, μοναδικός διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Μανώλης Δομαζάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.