Αδιέξοδο στην εκλογή νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας

Αδιέξοδο στην εκλογή νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ΤΧΣ ζήτησε την αναβολή του Δ.Σ. της τράπεζας για τρείς ημέρες. 

Δεν ολοκληρώθηκετο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που συνήλθε την Πέμπτη προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα, ύστερα από σχετικό αίτημα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τριήμερη αναβολή της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ζήτησε χθες το απόγευμα την αναβολή του Δ.Σ. της τράπεζας για τρείς ημέρες, που συνεδρίαζε με σκοπό την εκλογή του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου ως νέου προέδρου.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ υπογράμμισαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Ταμείου, μια κίνηση που παραπέμπει σε απειλή για την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την καταψήφιση του νέου προέδρου.

Στην πρωινή συνεδρίαση του Δ.σ. της ΕΤΕ, το ΤΧΣ πρότεινε για τη θέση του προέδρου τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο, ωστόσο τα μέλη του δ.σ. της ΕΤΕ με συντριπτική πλειοψηφία, 12 έναντι 2, επέλεξαν τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Ηαντίδραση του ΤΧΣ δεν άργησε να έλθει, ενώ απείλησε με έκτακτη γενική συνέλευση και καταψήφιση του νέου Δ.Σ., αντίδραση που όμως δεν εμπόδισε τη διοίκηση της Εθνικής να προχωρήσει στη σύγκληση του δ.σ. αργά χθες το απόγευμα για τη συγκρότηση του νέου σώματος και την εκλογή του κ. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου. Παρ’ όλα αυτά, η δυσαρέσκεια του ΤΧΣ όχι μόνο δεν κάμφθηκε αλλά στο δ.σ. σημειώθηκε κλιμάκωση και το ΤΧΣ επέβαλε την αναβολή της συνεδρίασης.

Η αντίθεση της διοίκησης της ΕΤΕ με το ΤΧΣ δημιουργεί αιτιάσεις. Ακόμη, εντύπωση προκαλεί το πώς σε τέτοιο επίπεδο δεν υπήρξε η σχετική συνεννόηση και διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών ώστε να υπάρξει λύση δίχως θόρυβο, αστοχία που πιθανότατα οφείλεται στο διοικητικό κενό που υπάρχει στο ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι υποχρεώθηκαν σε παραίτηση τόσο ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος όσο και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κουτσός, ενώ ακόμα δεν είχε διαμορφωθεί η διάδοχη κατάσταση.

Η μόνη σταθερά είναι ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής, ο οποίος ωστόσο δεν έχει εκτελεστικά καθήκοντα και κατά συνέπεια περιορισμένο εύρος ευθυνών και αρμοδιοτήτων.

Ετσι, παράλληλα με τη διοικητική κρίση στην Εθνική, σε εξέλιξη βρίσκεται και σοβαρή διοικητική κρίση στο ΤΧΣ, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κατσικιώτης, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση, δεν αναλαμβάνει καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή οφείλεται στην ανατροπή της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τόσο σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος όσο και τη διάρκεια της θητείας.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ η θητεία του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου λήγει στις 30 Ιουνίου 2017, δηλαδή σε μόλις 7 μήνες. Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάσει ενεργητικού, παραμένει χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς η σχετική διαδικασία μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα από τον περασμένο Ιανουάριο.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια εξαιρετικά προβληματική εικόνα, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για την κατάσταση στον κλάδο.