Αδιέξοδο στον OPEC, κρίση στο πετρέλαιο- Φόβος για έκρηξη τιμών σε τριψήφια νούμερα

Αδιέξοδο στον OPEC, κρίση στο πετρέλαιο- Φόβος για έκρηξη τιμών σε τριψήφια νούμερα
Photo: pixabay.com

Σε βαθιά κρίση βυθίζεται ο συνασπισμός των πετρελαιοπαραγωγών, με το ρήγμα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να μεγαλώνει, κάτι το οποίο εμπόδισε να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο ανά βαρέλι να αγγίζει ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές του βρέθηκαν πάνω από το επίπεδο των 77 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC επρόκειτο να συνεδριάσει με βασικό ζήτημα την αύξηση της παραγωγής, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ενώ δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία.  

Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια ίσως εξελιχθεί σε μια καταστροφική σύγκρουση, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση. Σε αυτό το πλαίσιο, διακυβεύεται η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, εν μέσω αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.  

Από τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου έως τα διυλιστήρια της Μέσης Ανατολής, η αγορά παρακολουθεί έντονα τις διεργασίες καθώς το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι δημοσιεύουν τιμές και διαπραγματεύονται όγκους για τις προμήθειες αργού πετρελαίου παραδόσεως Αυγούστου. Ο φόβος ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν να γίνουν πιο εκτός ελέγχου ήταν εμφανής.

Σε κάθε περίπτωση, βασικό αποτέλεσμα της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, για την ώρα είναι ότι ο OPEC+ δεν θα αυξήσει την παραγωγή του τον επόμενο μήνα, στερώντας την παγκόσμια οικονομία από σημαντικούς νέους ενεργειακούς πόρους, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δεν θέλουμε έναν πόλεμο τιμών», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Ιχάν Αμπντουλ Τζαμπάρ. «Και δεν θέλουμε οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα».

Ωστόσο, με την τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, στα 76 δολάρια, οι φωνές για αύξηση στην παραγωγή, εν μέσω και της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, πληθαίνουν – ενώ πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για τριψήφια νούμερα….