«Αδύνατον να δουλέψεις μετά τις 10 το πρωί»: Η Ινδία βίωσε τον θερμότερο Μάρτιο των τελευταίων 122 ετών

«Αδύνατον να δουλέψεις μετά τις 10 το πρωί»: Η Ινδία βίωσε τον θερμότερο Μάρτιο των τελευταίων 122 ετών
An Indian woman covers her face with the cloth during a hot summer day in New Delhi on April 12, 2022. The Times of India/Tarun Rawat (Photo by Tarun Rawat / The Times of India / The Times of India via AFP) Photo: AFP

της Sophie Mellor

Η Ινδία κατέγραψε τον θερμότερο Μάρτιο από τότε που η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας άρχισε να τηρεί αρχεία πριν από 122 χρόνια, απειλώντας ζωές και τον εφοδιασμό τροφίμων, την ώρα που η χώρα πρόκειται να εισέλθει στην πιο ζεστή εποχή της.

Η μέση θερμοκρασία σε εθνικό επίπεδο τον Μάρτιο ήταν 33,1°C, ξεπερνώντας τους 32,7°C που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2021 – που ήταν η τρίτη μεγαλύτερη θερμοκρασία Μαρτίου που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Έχει γίνει αδύνατο να δουλέψουμε μετά τις 10 το πρωί», δήλωσε στο Quartz ο Sunil Das, ένας οδηγός στη Noida κοντά στο Δελχί.

«Επιστρέφω στο σπίτι μου μετά τις 10 και συνεχίζω το βράδυ, όταν η ζέστη έχει υποχωρήσει λίγο», είπε ο Das και προσέθεσε: «Αυτό έχει μειώσει τα κέρδη μου, αλλά τι εναλλακτική έχω;».

Ενώ ο Μάρτιος είναι συνήθως ένας πιο δροσερός μήνας στην Ινδία, που έρχεται πριν από τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες του Απριλίου και του Μαΐου, οι επιστήμονες του κλίματος πιστεύουν ότι η ανοιξιάτικη περίοδος της Ινδίας μειώνεται και μεταμορφώνεται σε καλοκαιρινή λόγω της συσσώρευσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας σημείωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται επίσης στις χαμηλές βροχοπτώσεις, οι οποίες ήταν κατά 72% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των 50 ετών τον μήνα Μάρτιο – και έως και κατά 89% χαμηλότερες στα βορειοδυτικά της χώρας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν την κλιματική αλλαγή ως την κύρια πηγή πίσω από την αύξηση των περιπτώσεων καύσωνα.

«Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, η οποία επιδεινώνει τις επιπτώσεις του καύσωνα», δήλωσε στο Quartz ο Mahesh Palawat, αντιπρόεδρος μετεωρολογίας και κλιματικής αλλαγής στην εταιρεία πρόγνωσης καιρού Skymet Weather Services.

Η Ινδία πρόκειται να γίνει πιο ζεστή καθώς η χώρα εισέρχεται στους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι τελειώνουν όταν αρχίζει η περίοδος των μουσώνων που είναι γεμάτη βροχές. Η Ινδία έχει δει μια εμφανή αύξηση του αριθμού των ημερών καύσωνα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, με τις ημέρες όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40°C στις πεδιάδες και τους 30°C στις ορεινές περιοχές να αυξάνονται σταθερά κάθε δεκαετία.

Μεταξύ 1981 και 1990, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας μέτρησε 413 ημέρες καύσωνα, μεταξύ 2001 και 2020 υπήρξαν 575 ημέρες καύσωνα, και μεταξύ 2011 και 2020 μετρήθηκαν 600 ημέρες καύσωνα, κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ακραία θερμικά φαινόμενα αυξάνονται στην Ινδία», δήλωσε ο Palawat, προσθέτοντας ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει πρωταρχικό ρόλο σε αυτό, αν και υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που παίζουν επίσης ρόλο».

Πηγή: Fortune.com