ΑΔΜΗΕ: Επένδυση 110 εκατ. ευρώ στα Καλάβρυτα «μπλοκάρουν» πέντε μοναχές

ΑΔΜΗΕ: Επένδυση 110 εκατ. ευρώ στα Καλάβρυτα «μπλοκάρουν» πέντε μοναχές
Εξωτερική όψη του αναβαθμισμένου Κέντρου Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ, το οποίο έχει εξοπλιστεί με ψηφιακά προβολικά συστήματα μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, στο Κρυονέρι Αττικής, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019. Ο νέος εθνικός πίνακας ελέγχου περιλαμβάνει και τις νέες νησιωτικές διασυνδέσεις καθώς και τα νησιά που θα διασυνδεθούν σύντομα. Πλέον ο έλεγχος του Συστήματος όλης της χώρας γίνεται μέσω υπερσύγχρονων συστημάτων καθότι πρόκειται για εγκαταστάσεις ύψιστης εθνικής ασφάλειας, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/STF Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η καθυστέρηση της ενεργειακής αναβάθμισης της Πελοποννήσου εμποδίζει τη Μεγαλόπολη να λειτουργήσει στην μέγιστη ισχύ των 800 MW και διαιωνίζονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφαρμογή του Target Model.

Η αντίδραση της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα παγώνει εκ νέου έργο επέκτασης του Συστήματος 400 kV που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στην περιοχή, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ.

Το έργο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου και σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν πράσινες επενδύσεις πολλών εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Για 14 μήνες, όμως, όπως σημειώνουν, το έργο παραμένει στάσιμο εξαιτίας πέντε μοναχών που εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο –τελευταίων- πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων από το μοναστήρι. Κάνουν λόγο για «οπτική όχληση» και «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής» και απαιτούν το έργο να αναβληθεί. Πηγές του ΑΔΜΗΕ εκφράζουν προβληματισμό αναφορικά με την τακτική που ακολουθούν οι μοναχές, δηλαδή εκτός του θεσμικού πλαισίου που κινούνται άλλοι φορείς πολιτών που διαφωνούν με τον σχεδιασμό ενός έργου υποδομής.

Οι διαφωνίες αυτές, όπως εξηγούν, εκφράζονται με προσφυγές στο στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι αφού το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 98% -όπως συμβαίνει με τον Δυτικό Διάδρομο της Πελοποννήσου.

Οι μοναχές στην προκειμένη περίπτωση επιλέγουν την τακτική του αιφνιδιασμού. Ειδικότερα, στις 25 Νοεμβρίου, τα συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες στην περιοχή και οι μοναχές έδωσαν το παρών και αυτή τη φορά, τοποθετώντας τα οχήματά τους μπροστά στα μηχανήματα εκσκαφής σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του έργου.

Ως αποτέλεσμα ο ανάδοχος κατέθεσε μήνυση την ίδια ημέρα κατά των μοναχών, οι οποίες υποχώρησαν. Έτσι οι εργασίες, ξεκίνησαν ξανά αλλά όχι για πολύ. Το απόγευμα της Παρασκευής 27/11 οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16/12 που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Ο ΑΔΜΗΕ έλαβε μόλις τη Δευτέρα 30/11 το δικόγραφο της αίτησης που σταμάτησε ήδη από το Σάββατο, 28/11, το έργο.

Η καθυστέρηση στο έργο παρασύρει κι άλλες επενδύσεις στην περιοχή και προκαλεί σειρά προβλημάτων. Πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ενδεικτικά ότι η Μεγαλόπολη δεν μπορεί να λειτουργήσει στην μέγιστη ισχύ των 800 MW και διαιωνίζονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφαρμογή του Target Model και σχετίζονται με τον κορεσμό της Πελοποννήσου. Έτσι η Πελοπόννησος παραμένει “κορεσμένη” για επενδύσεις πράσινης ενέργειας και τα έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής αυτής δεν θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.

Σημειώνεται επίσης ότι για το διάστημα που παραμένει “παγωμένο” το έργο (από τον Σεπτέμβριο 2019) ο Διαχειριστής δεν λαμβάνει έσοδα, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει η νέα γραμμή να τεθεί σε λειτουργία. Για τον ίδιο λόγο, το Δημόσιο πλήττεται διπλά, αφού δεν εισπράττει ούτε φορολογικά έσοδα για την ίδια επένδυση και αυτές που το συνοδεύουν. Το πρόβλημα δεν είναι του ΑΔΜΗΕ, διαμηνύουν στελέχη της εταιρείας, είναι ολόκληρης της χώρας, διότι μεγάλα έργα υποδομών, με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον, κινδυνεύουν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή – ακόμη και όταν έχουν ολοκληρώσει όλα τα στάδια της αδειοδότησης τους, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ που αποτελεί τη βασική άδεια για μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα.