Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας ανέβαλε την ψηφοφορία για την έναρξη του έργου της Κασσιόπης έχοντας παραβιάσει το νόμο»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας ανέβαλε την ψηφοφορία για την έναρξη του έργου της Κασσιόπης έχοντας παραβιάσει το νόμο»
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Σπυρίδων - Άδωνις Γεωργιάδης, μιλάει στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019. Ολοκληρώνεται η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νομοθετική ρύθμιση προαναγγέλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον «Ερημίτη» της Κασσιόπης.

Την αντίδραση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πυροδότησε η χθεσινοβραδινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας, να αναβάλει τη συζήτηση της υψομετρικής μελέτης της επένδυσης στον Ερημίτη.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 και στο Άρη Πορτοσάλτε καταδικάζοντας την αναβολή της ψηφοφορίας για την έναρξη του μεγάλου επενδυτικού έργου της Κασσιόπης από τον δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ειδικά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας: «Στο εξωτερικό η Ελλάδα πια πάει πάρα πολύ καλά, αλλά για να είμαι ειλικρινής αυτό δεν φθάνει. Πληροφορήθηκα για παράδειγμα ότι χθες το βράδυ, ο κ. Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας ανέβαλε την ψηφοφορία για την έναρξη του μεγάλου έργου της Κασσιόπης με προσχηματικές δικαιολογίες, απλώς και μόνον γιατί ο ίδιος είναι αντίθετος στην επένδυση. Έχουν παραβιάσει τον νόμο και την προθεσμία, έχει λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση κι έρχεται ένας Δήμαρχος και λέει «Δεν γουστάρω».

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε μάλιστα ότι το θέμα θα λύθεί…αλλιώς.

Διευκρινίζοντας, απάντησε ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει σε πρωτοβουλίες νομοθετικής φύσης, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η επένδυση.

Ακολουθεί η συνομιλία:

Δημ: ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ, που βρίσκεστε;
Α.Γ.: Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Άμπου Ντάμπι, όπου μόλις τελείωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και σε λίγο έχουμε συνάντηση με τον μεγάλο επενδυτή και συνεχίζουμε.

Δημ.: Πώς πάει; Ποιες είναι οι εντυπώσεις;
Α.Γ.: Κοιτάξτε στο εξωτερικό η Ελλάδα πάει πια πάρα πολύ καλά και στη Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα, πάμε πάρα πολύ καλά. Αλλά για να είμαι ειλικρινής αυτό δεν φτάνει. Να φέρω ένα παράδειγμα: χθες το βράδυ ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας ανέβαλε την ψηφοφορία για την έναρξη του μεγάλου έργου της Κασσιόπης με προσχηματικές δικαιολογίες απλώς και μόνο γιατί και ο ίδιος είναι εναντίον στην επένδυση, έχοντας παραβιάσει το νόμο όπου έλεγε ότι θα είχε απαντήσει στην εταιρεία εντός 60 ημερών. Είμαστε τώρα, πάνω από 120 μέρες δηλαδή, πάνω από το διπλάσιο του νόμου, του έχει εξηγήσει η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα η περιοχή, το περιβάλλον, έχει κερδίσει το Συμβούλιο Επικρατείας όλες τις δίκες, έχουνε γίνει όλα, έχει βγάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος όλες τις άδειες, το έχουν υποστηρίξει τρεις διαδοχικές Κυβερνήσεις και έρχεται ένας Δήμαρχος και λέει εγώ δεν γουστάρω και σταματάει. Πρέπει να εξηγήσουμε τώρα στους επενδυτές που θέλουν να βάλουν εκατομμύρια στην Ελλάδα γιατί δεν έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ χρόνια η επένδυση ενώ έχουν πάρει όλων των ειδών τις άδειες που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία και είναι έτοιμοι να βάλουν τις μπουλντόζες τις οποίες έχουνε μισθώσει κιόλας για να κάνουνε την έναρξη την επόμενη βδομάδα. Τώρα θα πρέπει να περιμένουν γιατί ο κύριος Δήμαρχος αποφάσισε έτσι.

Δημ.: Πώς ξεπερνιέται, πώς ξεπερνιέται αυτό κύριε Υπουργέ;
Α.Γ.: Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες Κυβέρνησης, νομοθετικής φύσεως προφανώς, αλλά καταλαβαίνετε πόσο αποκαρδιωτικό είναι να έχουμε περάσει δέκα χρόνια κρίσης και να μην έχουμε βάλει μυαλό. Ειλικρινά, θλίβομαι τόσο πολύ γιατί ξέρετε αυτά τα βλέπουνε οι επενδυτές…

Δημ.: Τι θέλει, ο Δήμαρχος; Αντισταθμιστικά μέτρα, κινείται από ιδεολογικούς λόγους; Από τι; Από εμμονή;
Α.Γ.: Είναι κατά του καπιταλισμού, θα καταστραφεί το περιβάλλον λέει, τρίχες κατσαρές. Κρίθηκε στο δικαστήριο αυτό και τις άδειες τις έβγαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εγώ τις έβγαλα;

Δημ.: Ναι, αλλά η Βόρεια Κέρκυρα αυτόν ψήφισε, κύριε Υπουργέ… ο οποίος που ακριβώς πρόσκεινται; Είναι ΚΚΕ; Είναι Σύριζα; Τι είναι;
Α.Γ.: ΠΑΣΟΚ νομίζω.