Aegean Airlines: «Ανάβει μηχανές» για την επανεκκίνηση των ταξιδιών

Aegean Airlines: «Ανάβει μηχανές» για την επανεκκίνηση των ταξιδιών
Αεροπλάνα της Aegean στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Σπάτα, Σάββατο 21 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προχωρά η διαδικασία για την ΑΜΚ - Εξασφαλισμένη ρευστότητα - Από τα τέλη Ιουνίου αναμένεται αύξηση τουριστικής κίνησης.

Στην τελική ευθεία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Aegean Airlines, στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής ενίσχυσης με 120 εκατ. ευρώ ενώ ετοιμάζεται για την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέποντας αυξημένη ζήτηση για ταξίδια από τα τέλη Ιουνίου.

Ειδικότερα, εντός των επομένων τριών εβδομάδων αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από τις 6 ως τις 12 Μαΐου θα γνωστοποιηθούν οι όροι της αύξησης με τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων. Τα συνολικά κεφάλαια σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, που ξεπερνούν τα 470 εκατ. ευρώ θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της σε κάθε σενάριο. Όπως είπε χθες, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ομίλου στους αναλυτές, ο επικεφαλής του ομίλου Ευτύχης Βασιλάκης, η στρατηγική για το επόμενο διάστημα οικοδομείται με βάση την ανθεκτικότητα και την ευελιξία.

Η εταιρεία «έκαψε» περί τα 280 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ η αιμορραγία συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με επιπλέον 18-20 εκατ. ευρώ.

Σημείωσε ότι η εταιρεία, χάρης στα μέτρα στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων και με ίδιες δυνάμεις, χωρίς κρατική στήριξη, όπως συνέβη με τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη και παγκοσμίως, κατάφερε να σταθεί όρθια για 14 μήνες. Σε συνέχεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και καθώς θα εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, προβλέπεται να ανακάμψει και η ταξιδιωτική κίνηση, αν και με διαφορετικές τάσεις. Όπως είπε ο κ. Βασιλάκης, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για ταξίδια από τα τέλη Ιουνίου, οπότε και προβλέπεται ουσιαστικά το άνοιγμα της σεζόν, μετά τη μεταβατική φάση της επανεκκίνησης, με αύξηση της επιβατικής κίνησης στο 75% της εποχής της κανονικότητας. Μάλιστα εκτιμάται ότι θα προτιμηθούν απευθείας πτήσεις στα νησιά, γεγονός που θα επηρεάσει το αεροδρόμιο της Αθήνας, αν και οι προβλέψεις ενέχουν αβεβαιότητες όσο οι κρατήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο για τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα τεχνικά θέματα εφαρμογής του πράσινου πιστοποιητικού.

Αναφορικά με το πτητικό πρόγραμμα, η Aegean θα λειτουργεί συνολικά επτά περιφερειακές βάσεις, συμπεριλαμβανομένων των νέων σε Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη, που θα ενισχυθούν με 33 νέα δρομολόγια φτάνοντας συνολικά τα 100. Επίσης η εταιρεία θα παραλάβει εντός του Μαΐου το τέταρτο Α321neo και ένατο συνολικά αεροπλάνο της οικογένειας Airbus A320 neo από τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών, που είναι προγραμματισμένα έως το 2026. Όσο για τους τουρίστες, αναμένονται σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, και από Ρωσία, Ισραήλ και ΗΠΑ, σε αντίθεση με πέρυσι που προήλθαν κυρίως από χώρες της ΕΕ, εκφράζοντας προσδοκίες για ακόμη περισσότερες χώρες προέλευσης.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 2020 σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 415 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ το 2019, ενώ μεταφέρθηκαν συνολικά 5,17 εκατ. επιβάτες με συνολική κάμψη 65% συγκριτικά με τους 15 εκατ. επιβάτες το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εννεάμηνο, από την έναρξη της πανδημίας, τον Απρίλιο και μέχρι το τέλος του έτους, η μείωση του κύκλου εργασιών και της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 76% και η μέση πληρότητα των πτήσεων μειώθηκε από 85% το 2019 σε 62% το 2020. Το αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε ζημίες ύψους 296,8 εκατ. ευρώ, το 2020 ενώ το καθαρό αποτέλεσμα για το έτος μετά από φόρους ανήλθε σε ζημίες ύψους 227,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 106,7 εκατ. ευρώ και κερδών μετά από φόρους 78,5 εκατ. ευρώ το 2019. Η εταιρεία προέβη σε άμεσες ενέργειες περιορισμού του κόστους, διαχείρισης των κεφαλαιουχικών δαπανών και διασφάλισης της ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 478,4 εκατ. ευρώ κατά το τέλος του 2020.