Αephoria.net: Η λύση βρίσκεται στη φύση

Αephoria.net: Η λύση βρίσκεται στη φύση

Νέο «επιχειρείν» με επίκεντρο τη Γη και τον Άνθρωπο.

Της Νατάσας Πενταγιώτη 

Σε αποσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από το Κέντρο της Αθήνας, στο κτήμα Βασιλίσσης στο Ίλιον, έχει γεννηθεί εδώ και λίγους μήνες ένα νέο -διαφορετικό από τα συνηθισμένα- πρόγραμμα εκκίνησης και υποστήριξης startup επιχειρήσεων, ικανών να εξασφαλίσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Το όνομά του Aephoria.net και οι στόχοι του εντελώς διαφορετικοί από τις συνηθισμένες πρακτικές, σε μία ελληνική πραγματικότητα που αναζητά νέα ταυτότητα οικονομικής ανάπτυξης.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια, περίπου 450.000 ευρώ και το πείσμα μίας ομάδας ανθρώπων της Οργάνωσης Γη, μιας περιβαλλοντικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης, με επίκεντρο τον άνθρωπο, για να μεταμορφωθούν 25 στρέμματα, μέσα σε μία ιδιωτική έκταση που ανήκει στη Γεωργοκτηνοτροφική Α.Ε., σε ένα πρότυπο κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για το «Κέντρο της Γης», που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Φεβρουάριο του 2012.

Πώς, όμως, αυτές οι εγκαταστάσεις, που δύο αιώνες πριν χρησίμευαν ως αποθήκες ενός Κέντρου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας από τον Όθωνα και την Αμαλία, φιλοξενούν μία «πράσινη κοιτίδα» για την καλλιέργεια μιας νέας επιχειρηματικής πρακτικής με επίκεντρο τη Γη και τον Άνθρωπο;

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2013, όταν η Οργάνωση Γη ένωσε τις δυνάμεις της με την πλατφόρμα πολιτισμού «ελculture» και το κοινωφελές ίδρυμα ενημέρωσης για την ασθένεια του καρκίνου «Κ2». Σκοπός τους να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια και υποστηρίζει νέους ανθρώπους με ιδέες και θέληση να επιχειρήσουν πάνω στην πράσινη οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Startups στην υπηρεσία των φτωχών

Η λειτουργία του Aephoria.net χωρίζεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν την ιδέα τους και εν συνεχεία, συμμετέχοντας σε ένα εντατικό σεμινάριο μίας εβδομάδας, καταφέρνουν να τη μετασχηματίσουν σε μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση. Οι συμμετοχές ξεπερνούν τις τριάντα, στον πρώτο κύκλο του προγράμματος! Στο δεύτερο στάδιο οι καλύτερες επιχειρηματικές προτάσεις φιλοξενούνται, για ένα χρόνο, στην «πράσινη κοιτίδα» του Aephoria.net, που τους παρέχει: ολοκληρωμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες, χώρο εργασίας και ένα πρόγραμμα εντατικής επιχειρηματικής κατάρτισης από ένα ευρύ δίκτυο μεντόρων από τον ιδιωτικό τομέα και την πανεπιστημιακή κοινότητα, που στηρίζουν τις εταιρείες στα πρώτα τους βήματα.

Η επιλογή του χώρου όπου φιλοξενείται το Aephoria.net δεν έγινε τυχαία! Το «Κέντρο της Γης» έχει υποδεχτεί περισσοτέρους από 55.000 μαθητές σχολείων αλλά και επισκέπτες, για να τους αφυπνίσει και να τους ενημερώσει πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα. Περίπου 200 άνεργοι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα επανεκπαίδευσης «Εισαγωγή στη Γεωργία» και περίπου 4.000 Αθηναίοι έχουν μαζευτεί γύρω από το μεγάλο κυριακάτικο τραπέζι που στρώνει η Οργάνωση Γη τις Κυριακές, προτείνοντας ένα διαφορετικό διατροφικό μοντέλο και αναβιώνοντας έννοιες όπως η συνεργασία και η ανταποδοτικότητα.

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα