Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο: Προς άντληση 738 εκατ. ευρώ

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο: Προς άντληση 738 εκατ. ευρώ
Το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Τρίτη 2 Μαΐου 2017. Ανοδική είναι σήμερα η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» πρόκειται να αντλήσει 738 εκατ. ευρώ από την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του 30% του μεριδίου της κύριας τουριστικής πύλης της Ελλάδας ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Η IPO έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών θα ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου.

Οι Προσφερόμενες Μετοχές θα προσφερθούν, καταρχήν, ως εξής:

(α) 15%, που αντιστοιχεί σε 13.500.000 των Προσφερόμενων Μετοχών, θα προσφερθεί στην Ελλάδα, σε Ιδιώτες Επενδυτές και Ειδικούς Επενδυτές

(β) 85%, που αντιστοιχεί σε 76.500.000 των Προσφερόμενων Μετοχών, θα προσφερθεί εκτός Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, που απευθύνεται σε πρόσωπα που ευλόγως θεωρείται ότι είναι «Ειδικοί Θεσμικοί Αγοραστές» στις ΗΠΑ και «ειδικοί επενδυτές» σε κάθε σχετικό κράτος μέλος του ΕΟΧ).

Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος μπορεί να πωλήσει έως και 5.181.818 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής. Αυτές αντιστοιχούν κατ’ ανώτατο όριο σε 10% του συνολικού αριθμού των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών εξαιρουμένων των AviAlliance Cornerstone Μετοχών και των Copelouzos Cornerstone Μετοχών

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, το 10% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στον υφιστάμενο μέτοχο του ΔΑΑ, εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το Καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς, πλέον ενός premium.

Συγκεκριμένα θα είναι «σε συνολική τιμή που ανέρχεται στο ποσό της Τιμής Διάθεσης πολλαπλασιαζόμενο επί τον αριθμό των AviAlliance Cornerstone Μετοχών συν μία προσαύξηση ίση με το κατώτερο από (i) το ποσό που ισούται με το 19% της συνολικής Τιμής Διάθεσης που αφορά τις AviAlliance Cornerstone Μετοχές και (ii) €75 εκατομμυρίων (η «Προσαύξηση»), υπό την επιφύλαξη της πλήρωσης ή/και της παραίτησης από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην Cornerstone Συμφωνία AviAlliance»

Επιπλέον, 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς και στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%.

Συγκεκριμένα, σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου που κατέχουν το 30% και το 25% των μετοχών αντίστοιχα. Η AviAlliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ, κατέχει σήμερα περίπου το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: