Αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ προειδοποιούν για «καταστροφική κρίση» ενόψει της εφαρμογής του 5G

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Oι εμπορικές δραστηριότητες του έθνους θα παγώσουν», εκτιμούν οι επικεφαλής μεγάλων αεροπορικών εταιρειών.

Για πρόκληση «καταστροφικής» αεροπορικής κρίσης την Τετάρτη (19/1) , όταν οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί AT&T και Verizon Communications εφαρμόσουν τις νέες υπηρεσίες τεχνολογίας 5G, προειδοποιούν οι επικεφαλής μεγάλων αεροπορικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines και άλλες εταιρείες, σε επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Μεταφορών, την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών προειδοποίησαν ότι «η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών και εμπορευματικών μεταφορών δεν θα πραγματοποιηθούν, εκτός και αν δοθεί άδεια στα πιο κομβικά μας σημεία για πραγματοποίηση πτήσεων».

Οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμούν ότι η νέα υπηρεσία θα μπορούσε δυνητικά «να καταστήσει άχρηστο έναν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών ευρείας ατράκτου και θα μπορούσε να εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στο εξωτερικό».

Στην επιστολή την οποία υπέγραψαν και οι επικεφαλής των εταιρειών UPS Airlines, JetBlue Airways και FedEx Express, χρησιμοποίησαν και συγκεκριμένα παραδείγματα: «Αυτό σημαίνει ότι μια μέρα όπως η χθεσινή, περισσότερες από 1.100 πτήσεις και 100.000 επιβάτες θα υπόκεινται σε ακυρώσεις, εκτροπές ή καθυστερήσεις». Μάλιστα για να δώσουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος τόνισαν: «Για να είμαστε ειλικρινείς, το εμπόριο του έθνους θα σταματήσει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν να «εφαρμοστεί το 5G παντού στη χώρα, δύο μίλια μακριά όμως μακριά από τους αεροδιάδρομους» σε ορισμένα βασικά αεροδρόμια. «Χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αποφευχθούν σημαντικές λειτουργικές διαταραχές στους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών, τους αποστολείς, την αλυσίδα εφοδιασμού και την παράδοση των απαραίτητων ιατρικών προμηθειών» τονίζουν στην επιστολή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, κανείς από το Λευκό Οίκο ή άλλους κυβερνητικούς φορείς δε σχολίασε το ρεπορτάζ, ενώ και από την Airlines of America δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο.