Αεροπορική εταιρεία στις ΗΠΑ ετοιμάζεται για αρχική δημόσια προσφορά παρά τις δυσκολίες του κλάδου

Αεροπορική εταιρεία στις ΗΠΑ ετοιμάζεται για αρχική δημόσια προσφορά παρά τις δυσκολίες του κλάδου
epa02789578 A undated computer generated handout image, provided 22 June 2011 by Airbus, showing an Airbus A320neo passenger plane in U.S.-based Frontier Airlines colors. Airbus reported 22 June 2011 a new memorandum of understanding (MOU) for 40 A320 New Engine Option (A320neo) aircraft and 40 A319neo aircraft from Republic Airways Holdings, Inc., the parent company of U.S.-based Frontier Airlines. The commitment from Republic, announced 22 June at the Paris Air Show, makes the company a launch customer for the A319neo. Republic subsidiary Frontier currently operates 58 Airbus A318, A319 and A320 aircraft. EPA/AIRBUS/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπορεί να είχε ένα δύσκολο 2020 και μειωμένα έσοδα, όμως προετοιμάζεται να κάνει την κίνησή της.

της Lucinda Shen

Η Frontier Airlines, μια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους με έδρα το Ντένβερ που ανήκει στην Indigo Partners, υπέβαλε την Τρίτη ξανά αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά. Στο παρελθόν είχε υποβάλει αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά το 2017, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω της χειρότερης περιόδου της κρίσης του Covid-19.

Τώρα όμως – μετά από μια δύσκολη χρονιά – η εταιρεία λέει ότι πιστεύει ότι η διάθεση των εμβολίων θα ενισχύσει τη σταθερή ζήτηση για ταξίδια και ότι το πρώτο κύμα ταξιδιωτών θα προτιμήσει σε μεγάλο βαθμό τις εσωτερικές από τις διεθνείς διαδρομές, μια τάση που θα ωφελούσε την εταιρεία, της οποίας οι μεγαλύτερες βάσεις είναι στο Ντένβερ, το Ορλάντο και το Λας Βέγκας.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης καθώς συνεχίζεται η διανομή των εμβολίων», ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας.

«Γενικότερα, μετά τον περιορισμό των ταξιδιών, πιστεύουμε ότι πολλοί πελάτες θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ταξιδέψουν περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε επίσης ότι τα νέα πρότυπα εργασίας και η αυξανόμενη εργασία από το σπίτι θα οδηγήσουν έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων να επιλέξουν να ζήσουν μακριά από την τοποθεσία του γραφείου τους. Θεωρούμε ότι αυτή η τάση θα οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό ταξιδιών αναψυχής μικρών αποστάσεων από τους Αμερικανούς».

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, η εταιρεία είχε ένα δύσκολο 2020 όπως και ο υπόλοιπος κλάδος: Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 50% στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη των 251 εκατομμυρίων δολαρίων του προηγούμενου έτους μετατράπηκαν σε ζημίες 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία ξόδευε κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα το 2020, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Η Frontier δεν είναι η μόνη εταιρεία που σκέφτεται έτσι. Και άλλες εταιρείες ποντάρουν επίσης σε μια ανάκαμψη στα ταξίδια μετά από ένα καταστροφικό 2020: Η Sun Country Airlines Holdings, μια άλλη αεροπορική εταιρεία που επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά, κοιτάζει να συγκεντρώσει έως και 209 εκατομμύρια δολάρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά, σύμφωνα με αίτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα.

Μια άλλη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η Spirit Airlines, εντωμεταξύ, έχει δηλώσει ότι προετοιμάζεται για μια ανάκαμψη στο χώρο των ταξιδιών: Η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για έναρξη εκπαίδευσης νέων πιλότων αυτόν τον μήνα.