Αφεντικό κάτω των 35 ετών

Αφεντικό κάτω των 35 ετών

Πώς να έχετε μια επιτυχημένη επαγγελματική σχέση μαζί του.

Η γενιά Υ (δηλαδή τα άτομα που ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 25-35) έχει καταρρίψει πολλά δεδομένα προηγούμενων γενεών. Πολλά από αυτά τα ρεκόρ, δεν θα τα λέγαμε θετικά, π.χ. απαιτούν από πολύ νωρίς να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της επαγγελματικής τους καριέρας, είναι εγωιστές και θεωρούν πως το πτυχίο είναι αρκετό για να έχουν την καλύτερη θέση με τον καλύτερο μισθό. Όμως, είναι γεγονός, πως οι περισσότερες εταιρείες σύντομα θα έχουν ως «καπετάνιο του πλοίου» κάποιον που ίσως να μην έχει αποκτήσει ακόμα ούτε μια άσπρη τρίχα από το άγχος και τα βάρη του επιχειρησιακού κόσμου…

Έρευνες στην Αμερική έχουν δείξει πως το 60% των νέων αφεντικών πάνε καλύτερα από τους αντίστοιχους μεγαλύτερης ηλικίας. Ενώ οι άνω των 35 βλέπουν πολλά αρνητικά στην σημερινή αγορά (σίγουρα επειδή συγκρίνουν με τα προηγούμενα χρόνια), οι νέοι θεωρούν τις σημερινές συνθήκες ιδανικές για να ωριμάσει η ιδέα τους και να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουν. Πιστεύω πως η αισιοδοξία που έχουν, οφείλεται στην έλλειψη προηγούμενων εμπειριών αλλά και στην νοοτροπία «δεν έχω τίποτα να χάσω, μόνο να κερδίσω», κάτι που σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν είναι εύκολο να το δεχτεί κάποιος, πόσο μάλλον να το πιστέψει τόσο ώστε να γίνει πραγματικότητα. Οι νέοι δεν φοβούνται την αποτυχία όπως και ένα μωρό δεν φοβάται την πτώση στα πρώτα του βήματα.

Οπότε, αν σας συμβεί ή σας έχει ήδη συμβεί να εργάζεστε για κάποιον νεότερο, παρακάτω θα σας πούμε ποιο είναι το μυστικό ώστε να είναι μια θετική εμπειρία, και όχι εφιάλτης.

1. Πρέπει να μάθετε τη γλώσσα τους: Οι σημερινοί νέοι έχουν μάθει να επικοινωνούν πολύ διαφορετικά από προηγούμενες γενιές, επειδή η τεχνολογία το επιτρέπει. Αν λοιπόν, το αφεντικό σας δεν είναι πολύ του e-mail και δεν απαντάει, μήπως είναι καιρός να δοκιμάσετε την επικοινωνία μέσα από κάποιο γραπτό μήνυμα στο κινητό, ή σε social media πλατφόρμα? Αν και σε πολλούς ακούγεται απαράδεκτο, δυστυχώς, η επικοινωνία, τυπική και σωστή, όπως την ξέραμε έχει αρχίσει να χάνεται. Οι νέοι είναι πιο γρήγοροι στις απαντήσεις τους, αλλά χρησιμοποιούν εργαλεία που για άλλους μοιάζουν παιχνίδια ή αντι επαγγελματικά. Όπως και να έχει, αν το αφεντικό έτσι έχει μάθει να λειτουργεί, έτσι θα γίνει.

2. Με βάση το προηγούμενο σχόλιο, είναι η ώρα να μάθετε τα πάντα για τα social media και να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω αυτών. Θα ανεβάσουν δουλειές, projects, άρθρα κτλ μέσα από το facebook, linkedin, κτλ, θα πρέπει να μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε αυτή την ροή πληροφοριών, η οποία είναι πάντα διαθέσιμη ώστε να την βρείτε και να την φέρετε πρώτοι στα ραντεβού σας.

3. ΜΗ προσπαθήσετε να γίνετε φίλοι τους: Ναι, οι νέοι μπορεί να μπλέκουν αυτό που λέμε «business with pleasure», αλλά μην παρερμηνεύετε τις προθέσεις τους. Δεν είστε φίλοι τους, οπότε κρατήστε πάντα μια επαγγελματική σχέση μεταξύ σας. Ο διαχωρισμός του επαγγελματικού με του φιλικού γίνεται δύσκολος αν τα δύο έχουν έρθει πολύ κοντά. Προτιμήστε να κάνετε παρέα με άλλους συναδέλφους της ίδιας ηλικίας αν θέλετε να ξέρετε τα πάντα για την γενιά τους.

4. Μην ξεχνάτε πως η τεχνολογία αλλάζει κάθε ημέρα, εξελίσσεται και δυστυχώς για εσάς, το αφεντικό πλέον ξέρει όλες τις νέες τάσεις, καταλαβαίνει και είναι ανοιχτό σε καινοτομικές ιδέες. Άλλωστε αν είναι αφεντικό, είναι πολύ σίγουρο ότι είχε κάποια ιδέα που δεν έχουν σκεφτεί άλλοι. Οπότε, συνεχίστε να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς, ακόμα και αν δεν αφορούν άμεσα το δικό σας κομμάτι εργασίας. Κάποιες φορές οι καλύτερες ιδέες προκύπτουν από άτομα που δεν είναι εξειδικευμένα σε εκείνο τον χώρο, αλλά είδαν μια ανάγκη που δεν εντόπισαν άλλοι.

(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).

Διαβάστε ακόμη: 

Όλα όσα δεν λένε για την νεανική επιχειρηματικότητα