Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ προς το Λονδίνο: Η συμφωνία δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση

Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ προς το Λονδίνο: Η συμφωνία δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση
epa06376221 British and European flags in front the European Commission headquarters during a meeting of British Prime Minister Theresa May and President Jean-Claude Juncker on Brexit Negotiations in Brussels, Belgium, 08 December 2017. Reports state that Theresa May is in Brussels after talks on the issue of the Irish border where she will meet with European Commission President Jean-Claude Juncker and EU negotiator Michel Barnier. EPA/OLIVIER HOSLET

Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι ως προς τη θέση των Βρυξελλών πάνω στο θέμα, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα στην μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της “δικλείδας ασφαλείας” για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με “εναλλακτικές ρυθμίσεις”. Ωστόσο η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το “αποτέλεσμα” των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια “δικλείδα ασφαλείας” απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασίλείου είναι αυξημένος».

Μέι: Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας 

Η Τερέζα Μέι ήταν σαφής ότι η προσπάθειά της να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες τη συμφωνία για το Brexit δεν θα είναι εύκολη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού.

«Η Μέι ήταν σαφής ότι δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη διαδικασία και πως θα υπήρχε απροθυμία στην ευρωπαϊκή πλευρά να θέσει εκ νέου υπό συζήτηση τη Συμφωνία Αποχώρησης», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Τα δεδομένα είναι πολύ ξεκάθαρα: Η ΕΕ δηλώνει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία, εμείς θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία, η συμφωνία που συνάφθηκε με την ΕΕ απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο με 230 ψήφους…οπότε θα χρειαστούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές σε αυτή τη συμφωνία ώστε να κερδίσουμε την στήριξη της βουλής», εξήγησε.

Μετά από τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα η Μέι με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, εκπρόσωπος του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών δήλωσε ότι «ο Τζέρεμι επιχειρηματολόγησε για το εναλλακτικό μας σχέδιο», προσθέτοντας ότι ο τόνος της συνάντησης ήταν «σοβαρός και προσηλωμένος» και πως οι δύο συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά.

Ιρλανδία: Δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το Brexit 

Δεν υπάρχουν σχέδια ούτε πίεση για να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την επιθυμία της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Δεν υπάρχουν σχέδια να οργανωθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής για να συζητηθούν αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες ούτε υπάρχει οποιαδήποτε πίεση για να διεξαχθεί μια τέτοια σύνοδος», δήλωσε ο Βαράντκαρ στο κοινοβούλιο.

Εξάλλου στη Στοκχόλμη ο αρμόδιος για την ΕΕ υπουργός της Σουηδίας υπογράμμισε σήμερα πως η συμφωνία της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

«Ήμασταν σαφείς σ’ αυτό εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο σουηδός υπουργός Χανς Ντάλγκρεν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ. «Το backstop είναι μέρος της συμφωνίας εξόδου, έτσι είναι σαφές πως η επαναδιαπραγμάτευση δεν βρίσκεται στα χαρτιά».

Η Μέι ελπίζει να πείσει τις Βρυξέλλες να κάνουν μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου αλλαγές στον μηχανισμό ασφαλείας backstop, που έχει στόχο να εμποδίσει την επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.