Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα από την Κύπρο προς την τουρκική κυβέρνηση: «Οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ»

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα από την Κύπρο προς την τουρκική κυβέρνηση: «Οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ»
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (Α) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Δ) και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη (Κ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στην Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στις δηλώσεις Ερντογάν.

Σαφές, αυστηρό, μήνυμα προς τον Ρ. Τ. Ερντογάν έστειλε από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

«Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει τίμημα σοβαρό», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας συγχρόνως την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Όμως, ο κ. Τσίπρας απάντησε και στα όσα είπε ο Ρ. Τ. Ερντογάν για εκείνον (όπως σχετικώς τον ενημέρωσαν συνεργάτες του). Απευθυνόμενος λοιπόν στον Πρόεδρο της Τουρκίας απάντησε ευθέως ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «δεν λέει κάποια πράγματα», αλλά μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης «δεν μιλά μόνος του» -όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν- αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ε.Ε. και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.

«Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας», τόνισε, και κάλεσε, «αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ».

«Λίγο πριν έρθω σήμερα εδώ στην ΕΛΔΥΚ, να αποτίσω φόρο τιμής στους πεσόντες, συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις. Είπε, απευθυνόμενος στο Έλληνα πρωθυπουργό, ότι “λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του, αλλά εγώ θα συνεχίσω το χαβά μου”», ανέφερε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ, ο πρωθυπουργός και συνέχισε ως εξής: «Θέλω να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση λέγοντας πρώτον, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν λέει “κάποια πράγματα” αλλά μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας αλλά και τη γλώσσα της αποφασιστικότητας. Και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του. Μιλάει έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Απευθύνομαι σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές».

«Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας. Δεν έχει νόημα να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει, ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. Καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Διότι θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη συνεργασία που είναι στόχος μας και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Α. Τσίπρας.

O πρωθυπουργός επισκέφτηκε νωρίτερα το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και Σάββας Αγγελίδης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε η κυπριακή Προεδρία για τον Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια, με τον κ. Αναστασιάδη αναχώρησαν για τον Στρόβολο, προκειμένου να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία του Δημήτρη Χριστόφια.