Αυστρία: Οι Πράσινοι «ροκανίζουν» την καρέκλα του Κουρτς

Αυστρία: Οι Πράσινοι «ροκανίζουν» την καρέκλα του Κουρτς
epa08234764 Austria's Chancellor Sebastian Kurz gives a press briefing during the second day of a Special European Council summit in Brussels, Belgium, 21 February 2020. EU heads of state or government gather for a special meeting to discuss the EU’s long-term budget for 2021-2027. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κουρτς αρνείται την όποια παρατυπία και λέει ότι θέλει να συνεχίσει να κυβερνά με τους Πρασίνους.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αυστρίας ήταν σήμερα στο χείλος της κατάρρευσης καθώς ο ελάσσων εταίρος του ανακοίνωσε ότι αναζητά εναλλακτικές της διακυβέρνησης με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς τώρα που εκείνος τέθηκε στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά.

Ο Κουρτς αρνείται την όποια παρατυπία και λέει ότι θέλει να συνεχίσει να κυβερνά με τους Πρασίνους. Ωστόσο, οι Πράσινοι, βασικό σύνθημα των οποίων στην προεκλογική τους εκστρατεία ήταν «η καθαρή πολιτική», είπαν ότι η έρευνα δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα του Κουρτς να παραμείνει στην καγκελαρία.

Σήμερα οι Πράσινοι αναμένονταν να έχουν συνομιλίες με τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα της Αυστρίας, που έχουν όλα παροτρύνει τον Κουρτς να παραιτηθεί και σχεδιάζουν να καταθέσουν πρόταση μομφής σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τρίτη. Για να περάσει η πρόταση μομφής, πρέπει να την υποστηρίξουν οι Πράσινοι.

«Θα βολιδοσκοπήσουμε τώρα τις πιθανότητες», δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων και αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ σε δημοσιογράφους πριν συναντηθεί με την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

Οι Πράσινοι λένε ότι θέλουν το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Κουρτς να τον καθαιρέσει και να ορίσει διάδοχό του. Ωστόσο, το OVP στηρίζει τον Κουρτς και λέει ότι, εάν εκείνος αποχωρήσει, τότε θα λάβει τέλος η συμμετοχή του OVP στην κυβέρνηση. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

«Ένα τέτοιο πρόσωπο (ο Κουρτς) δεν είναι πλέον ικανό να εκτελέσει τα καθήκοντά του, και φυσικά το OVP έχει εδώ την ευθύνη να ορίσει κάποιον που είναι άμεμπτος για να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Ζίγκι Μάουρερ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ