Αυτά είναι, οριστικά, τα πέντε κανάλια που εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια

Αυτά είναι, οριστικά, τα πέντε κανάλια που εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια
Τα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018. Εκπρόσωποι τηλεοπτικών καναλιών θα καταθέσουν φάκελους με την αίτηση τους για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αναρτήθηκε η απόφαση του ΕΣΡ. Το ποσό που θα καταβληθεί είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ ανά σταθμό.

Στη Διαύγεια αναρτήθηκε σήμερα η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σχετικά με τους οριστικούς δικαιούχους άδειας επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας, ενημερωτικού προγράμματος, γενικού περιεχομένου. Τα πέντε κανάλια που εκπέμπουν πλέον με νόμιμη λειτουργίας είναι τα εξής: Epsilon TV, SKAI, ANT1, Alpha και Star.

Το ποσό για την κατοχή μίας τηλεοπτικής άδειας ορίζεται στα 35 εκατ. ευρώ, καταβαλλόμενο σε 10 ισόποσες δόσεις.

Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες (20 Σεπτεμβρίου). Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής της πρώτης δόσης, ο δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση, επισημαίνει το ΕΣΡ. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, η ετήσια δόση οφείλει να καταβάλλεται στις αρχές του έτους (Ιανουάριος) και έτσι, σύμφωνα με πηγές του ΕΣΡ, ενδέχεται τον προσεχή Ιανουάριο να καταβληθεί και η δεύτερη δόση από τους πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επόμενο εξάμηνο θα ενταθούν οι έλεγχοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο, (400 εργαζόμενοι, εγκαταστάσεις, πρόγραμμα κ.λπ.). Τα κανάλια οφείλουν να στέλνουν ετησίως, πλέον, στο ΕΣΡ όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την τήρηση της νόμιμης λειτουργίας τους, αλλά και η ανεξάρτητη Αρχή, από την πλευρά της, τονίζει ότι οι έλεγχοι θα γίνουν πιο αυστηροί και για την ποιότητα του παραγόμενου προγράμματος και για την τήρηση των όρων του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σημειώνεται, ότι η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου αφορούσε επτά κανάλια, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιο επιχειρηματικό σχήμα για τις δύο “ορφανές” άδειες. Ο χρόνος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα εκπνεύσει με την προκήρυξη του ΕΣΡ για την επόμενη αδειοδότηση, είτε αυτή θα αφορά τις θεματικές, είτε τις περιφερειακές άδειες.

Ικανοποίηση εκφράζεται από κύκλους της ανεξάρτητης Αρχής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα το ΕΣΡ αναμένεται να ασχοληθεί με την προκήρυξη των θεματικών και περιφερειακών αδειών, χωρίς, ωστόσο, να έχει ξεκαθαριστεί ποια θα προηγηθεί.

Παππάς: Ιστορική στιγμή, αποτελεί μάθημα για όλους

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε tweet του ανάρτησε την απόφαση του ΕΣΡ, αναφέροντας «Habemus άδειες» προφανώς αναφερόμενος στον «λευκό καπνό» που επιτέλους βγήκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του ο κ. Παππάς χαρακτήρισε την απόφαση του ΕΣΡ ιστορική στιγμή για τα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας. Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την τηλεοπτική κάλυψη περιοχών της χώρας που έως σήμερα δεν είχαν σήμα στα ελληνικά κανάλια, ο κ. Παππάς μίλησε για μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή, καθώς η δημοσίευση της απόφασης αυτής του ΕΣΡ σημαίνει ότι από αύριο οι αδειούχοι υποχρεούνται να καταβάλλουν τα τιμήματα για τις άδειες για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο αρμόδιος υπουργός, καταφέρθηκε εναντίον όσων προσεγγίζουν με μηδενιστικό τρόπο το γεγονός, στο επίπεδο «τί είχαμε, τί χάσαμε και πάλι τα ίδια είναι», επισημαίνοντας πως δεν είναι «καθόλου τα ίδια». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Την Πολιτεία την είχαν πατήσει στο σβέρκο, την είχαν βρει αδύναμη και της πήραν και τις άδειες περιεχομένου και με τον διαγωνισμό- παρωδία και το δίκτυο». Αντιπαρέβαλλε δε ότι τώρα η Πολιτεία επανακάμπτει με την αυτοπεποίθηση μιας Πολιτείας, που πατάει στα πόδια της και «όπως δίνει τις άδειες έτσι μπορεί και να τις «ανακαλεί”. «Δεν την πάτησαν στον σβέρκο να πάρουν τις άδειες κληρονομικώ δικαίω» υπογράμμισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως αυτή είναι η μεγάλη τομή κι είναι κάτι που καταγράφεται και πιστώνεται αυτή η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, παρατήρησε επίσης ότι η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ, αποτελεί ένα μάθημα για όλους, ένα μάθημα υπομονής, επιμονής, αντοχών και για την κυβερνητική πλειοψηφία ένα μάθημα που όπως λένε στο ποδόσφαιρο «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να ξανασηκωθείς».

«Είχαμε δύσκολες στιγμές στην επίμονη αυτή πορεία για να δοθούν τηλεοπτικές άδειες αλλά είχαμε και την βοούσα πραγματικότητα, το δίκαιο και το Σύνταγμα με το μέρος μας. Περνάει η τηλεόραση σε μια καινούργια φάση. Έχουμε πολλούς λόγους να χαμογελάμε και να είμαστε χαρούμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο κ. Παππάς κατέθεσε στη Βουλή τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο έχει εισπράξει από την αρχή του 2015, 148 εκατ. ευρώ από τέλη συχνοτήτων και φόρο διαφήμισης. «Όποιος λοιπόν λέει ότι δεν πλήρωσαν οι ιδιοκτησίες των καναλιών, λέει ψέματα, ή δεν είναι ενημερωμένος» είπε.

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αφού συνεχάρη με ένθερμο τρόπο τα μέλη του ΕΣΡ για το επίτευγμά τους να ολοκληρώσουν μια εκκρεμότητα που ταλάνιζε 30 χρόνια τον δημόσιο βίο, επέστησε προς τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής, την προσοχή απέναντι στο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων. «Θέλω, την ίδια στιγμή που θα δώσω τα ειλικρινή συγχαρητήρια σε κάθε ένα προσωπικά από τα μέλη του Ανεξάρτητης Αρχής, να χτυπήσω κι ένα καμπανάκι. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με το περιεχόμενο και το Σύνταγμά μας. Πρέπει να έχει πάρα πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες για το τί οφείλει να κάνει αυτός, στον οποίον η Πολιτεία έχει αποδώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη δημόσια συχνότητα, το πώς πρέπει να λειτουργεί και το αν έχει υποχρέωση ισότιμα να παρουσιάζει τις διαφορετικές απόψεις» παρατήρησε ο κ. Παππάς.

Και προσέθεσε: «Για να μην αναφερθούμε βεβαίως στο φλέγον της διαφορετικής άποψης και στο φλέγον ζήτημα των ημερών και επί της δικής μας θητείας, των ψευδών ειδήσεων. Επειδή σε 12 μήνες θα έχουμε τις εθνικές εκλογές και είναι το τελευταίο έτος της θητείας μας, θα έχουμε το θέμα των fake news, των ψευδών ειδήσεων, το οποίο θα πυκνώνει, διότι κάποιοι έχουν επιλέξει να πολιτεύονται με αυτά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βούτσης: Πολύ σημαντική η σημερινή μέρα

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τη σημερινή ημέρα, καθώς, όπως είπε, το ΕΣΡ χορήγησε, με απολύτως αδιάβλητες διαδικασίες, τις πέντε πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, βάζοντας τέλος και στην παραφιλολογία για το πόσες χωράει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Με τη σφραγίδα του ΕΣΡ και με απολύτως αδιάβλητες διαδικασίες έγινε δυνατό να οριοθετεί ο χώρος των τηλεοπτικών συχνοτήτων για τα επόμενα δέκα χρόνια και να αποδοθούν στο Δημόσιο τα ποσά που αναλογούνται» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Μπαίνει, πράγματι, στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που υπήρχε ένα τέλος. Μπαίνει μία τάξη σε ένα “στάτους κβο”, μετά από τόσα χρόνια, και τόσες πατέντες που είχαν εξευρεθεί για να μην υπάρχει μόνιμη αδειοδότηση και να πληρωθούν αυτά που έπρεπε».

«Με τις πέντε άδειες που δόθηκαν και χωρίς να υπάρξει έκτος ενδιαφερόμενος μπαίνει τέλος και στην παραφιλολογία που υπήρξε για το πόσες άδειες χωρεάει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Άλλος έλεγε δώδεκα άδειες άλλος δέκα. Ξέραμε ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χωράει τέσσερις με πέντε άδειες. Έγινε ένας εξορθολογισμός που κλείνει με τρόπο πειστικό αυτή τη συζήτηση, έστω και καθυστερημένα», επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Πάντως, όπως υπογράμμισε, «δεν αρκεί η θεσμική θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος», αλλά θα πρέπει να τηρηθούν και άλλες προϋποθέσεις από τους ιδιώτες για να αναβαθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.