Αυτά είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς

Αυτά είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ περνά την πύλη του νοσοκομείου Αττικόν, στο Χαϊδάρι, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. Στο νοσοκομείο Αττικόν, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, μεταφέρεται η νεαρή γυναίκα, που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στην Αθήνα. Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικό νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν μόνο στα 13, ορισθέντα από το υπουργείο Υγείας, «νοσοκομεία αναφοράς».

Συνολικά 13 είναι τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τον κορωνοϊό. Τα εν λόγω νοσοκομεία υποδέχονται και αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας COVID-19.

Τα ύποπτα κρούσματα μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν μόνο στα 13, ορισθέντα από το υπουργείο Υγείας, «νοσοκομεία αναφοράς».

Σε αυτά τα υγειονομικά ιδρύματα, καθώς και στα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών, έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας πονόλαιμος, καταρροή, μυαλγίες) και πρόσφατο ταξίδι (έως και 14 ημέρες πριν) σε χώρα υψηλού κινδύνου ή που ήρθαν σε επαφή με κάποιον από εν λόγω ταξιδιωτικό προορισμό, παραμένουν κατ’ οίκον και επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ(210-5212000, 210-5212054).

Επίσης, έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία αναφοράς:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»