Αυτά είναι τα 13 προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Αυτά είναι τα 13 προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση του 1 δισ. ευρώ
AppleMark

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση.

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να πάρει τη δόση του 1 δισ. ευρώ δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο έγγραφο με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι το Euroworking Group καλεί την Αθήνα να ολοκληρώσει άμεσα τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη λίστα των μέτρων ώστε να γίνει εκταμίευση το αργότερο ως τις 18 Δεκεμβρίου.

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα μέτρα περιλαμβάνει τα εξής:

Δημοσιονομικά

1) Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ

Οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν ένα υπόμνημα στους θεσμούς που θα παρουσιάζει τις επιλογές για τις βασικές αποφάσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων, για να διασφαλιστεί η γρηγορότερη σύνταξη και υιοθέτηση του νόμου.

2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων

Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν μέτρα για διασταυρωμένους ελέγχους στις δεξαμενές καυσίμων ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο και θα προσλάβουν μια επιτροπή προμήθειας για να οριστικοποιηθεί η απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel).

3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία

α) Η κυβέρνηση θα εκδώσει την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

β) Θα εκδώσει υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των διαγνώσεων από ιδιώτες.

Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

4) Ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ η οποία πρέπει να καταθέσει στο EWG τις προτάσεις της για τις αποδοχές και να ολοκληρώσει τις εργασίες της ως το τέλος του έτους.

5) Νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών και νομοθέτηση για την οικονομική ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Καλείται η ΤτΕ να εκπονίσει σχέδιο το οποίο θα καθορίζει πόσα χρήματα μπορεί να δαπανούν οι δανειολήπτες για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις για το καθεστώς των κατασχέσεων. Ζητάται επίσης η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής η οποία θα καθορίζει την ικανότητα αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες έως τα τέλη του Ιουνίου του 2016.

6) Στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια: Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εγκρίνει τη σχετική νομοθεσία που θα επιτρέπει την αδειοδότηση και τη ρύθμιση των παρόχων μη τραπεζικών υπηρεσιών και τις μεταβιβάσεις δανείων ως την 1η Ιανουαρίου. Όσον αφορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν παρθεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Η κυβέρνηση καλείται επίσης να νομοθετήσει τον εξωδικαστικό διακανονισμό χρεών.

Δομικές μεταρρυθμίσεις

7) Υιοθέτηση δέκα επιπλέον μέτρων από τη δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που αφορά μεταξύ άλλων τα αναψυκτικά και τα πετρελαιοειδή – μαζί με όσα προβλέπει η πρώτη εργαλειοθήκη.

8) Τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

9) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία: Ζητάται η εφαρμογή του νόμου 4314/2014 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων καθώς και η υιοθέτηση όλων των απαραίτητων μέτρων που θα ξεκλειδώσουν την ήδη καθυστερημένη χρηματοδότηση. Αναφορά γίνεται και στους πέντε αυτοκινητόδρομους, το μετρό, και τη διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων: Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για την πορεία των έργων και να συμφωνήσει με τους θεσμούς στη δημιουργία μιας ενδο-υπουργικής επιτροπής η οποία θα επιβλέπει την πορεία του σχεδίου δράσης και θα φροντίζει στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων.

10) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία: Η κυβέρνση καλείται να παρουσιάσει άμεσα το σχέδιο δράσης της.

11) Ενέργεια: Οι ελληνικές αρχές καλούνται να πάρουν οριστικά μέτρα για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ή να παρουσιάσουν το δικό τους πλάνο που θα περιλαμβάνει ισοδύναμες παρεμβάσεις σε οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο και θα κινείται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και τις διεθνείς πρακτικές (Η ελληνική πλευρά προτείνει την απόσχιση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρεία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες).

12) Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει το σχέδιό της για το νέο υπερ-ταμείο το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2016.

Δημόσια διοίκηση

13) Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2016. Η κυβέρνηση καλείται να συνδέσει τις αποδοχές στο δημόσιο με βάση τις ικανότητες των εργαζόμενων αλλά και τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν.