Αυτά είναι τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Αυτά είναι τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Οι θεσμοί αναχωρούν χωρίς πρόοδο σε πολλά ζητήματα - Τι γίνεται με συντάξεις, αφορολόγητο και εργασιακά.

Μικρή χαρακτηρίζεται από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση η πρόοδος σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης. Πέρα από τις διπλωματικού χαρακτήρα ανακοινώσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών και η κυβέρνηση δεν κατάφεραν ουσιαστικά να καταλήξουν σε συμφωνία για κανένα από τα αγκάθια, που αφορούν κυρίως στα μέτρα του 2019 και του 2020 και τα αντίμετρα, που θα δοθούν μόνο σε περίπτωση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Οι θεσμοί επιμένουν στις περικοπές 2% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο και τις συντάξεις, με το 1% του ΑΕΠ (1,8 δις. ευρώ) να εξοικονομείται από την περικοπή του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ το 2019 και το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ (1,8 δις. ευρώ) από το 2020 στις κύριες συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Καμία υποχώρηση δεν φαίνεται να κάνουν οι δανειστές και στο θέμα των αντίμετρων. Απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ και αντιπροτείνουν μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις (σήμερα 29%) και μείωση του ανώτατου συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 45%.

Χάσμα χωρίζει τις δύο πλευρές και στα εργασιακά, αφού οι θεσμοί απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ζητούν να διπλασιαστεί άμεσα το όριο για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και την άμεση κατάρηση του συνδικαλιστικού νόμου.

Όπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στις προτάσεις για τα μέτρα, με Ευρωπαϊκές πηγές να δηλώνουν πως «το Ταμείο έχει κάθε λόγο να παραμείνει στη σκληρή γραμμή, αφού δεν θέλει να μπει στο πρόγραμμα». Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως «εάν οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να ζητούν από το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, τότε το Ταμείο θα περάσει όλους τους όρους τους».

Διαβάστε επίσης: Θεσμοί: Σημαντική πρόοδος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης