Αυτά είναι τα διδάγματα που θέλει να μεταλαμπαδεύσει σε επενδυτές ο Charles Schwab

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής μοιράζεται τα μαθήματα που άντλησε από μια ζωή αφιερωμένη στις επενδύσεις.

του Robert Hackett

Για τον γνωστό επενδυτή Charles Schwab και την ομώνυμη εταιρεία του, Charles Schwab Corp., κάθε κύκλος ανόδου και πτώσης έχει πολλά διδάγματα να προσφέρει. Η τελευταία πρόκληση της εταιρείας; Η επιβίωση σε συνθήκες χαμηλών επιτοκίων, που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο. Η Schwab ανακοίνωσε την απόλυση του 3% του προσωπικού της, καθώς τα περιθώρια κέρδους της έχουν περιοριστεί ύστερα από τις πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει μειωθεί κατά το 1/3 από το ιστορικό υψηλό των 57 δολαρίων τον Μάιο του 2018.

Όμως, όπως ακριβώς η εταιρεία Schwab προετοιμάζεται για να βγει από την πρόσφατη αναταραχή της αγοράς, έτσι και ο άνδρας Schwab θέλει οι επενδυτές να κάνουν το ίδιο.

Στο νέο του βιβλίο, Invested: Changing Forever the Way Americans Invest, και στη συνέντευξή του στο Fortune, ο πρωτοπόρος επενδυτής μοιράστηκε κάποιες αλήθειες που έμαθε κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής του πορείας.

Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία, ακόμα κι αν δεν είναι τέλεια

Η υπομονή δεν είναι αρετή· όταν εμφανίζεται μια ευκαιρία, μην την αφήσετε να περάσει. Το 1975, όταν ο Schwab έψαχνε να ανοίξει το πρώτο γραφείο της εταιρείας, ο θείος του προσφέρθηκε να του δώσει κάποια χρήματα υπό έναν όρο: ο χώρος έπρεπε να είναι στο Σακραμέντο, κοντά στο σπίτι του θείου. «Υπήρχαν εκατό άλλες πόλεις όπου θα προτιμούσα να ξεκινήσω αντί για το Σακραμέντο» θυμάται ο Schwab.

Αλλά γιατί να κάνει τον δύσκολο; Ο Schwab δέχθηκε την προσφορά του θείου του – και η επιτυχία αυτής της πρώιμης απόπειρας τον έπεισε να ανοίξει περισσότερα γραφεία.

Μάθετε τα όριά σας

Δεν χρειάζεται να είστε υπεράνθρωπος για να πετύχετε. Ο Schwab είναι δυσλεκτικός, με μια μαθησιακή δυσκολία που περιορίζει την ικανότητά του να διαβάζει. Αυτό όμως δεν το γνώριζε όταν ήταν στο σχολείο, κι όταν άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες στα μαθήματα το απέδωσε στη χαμηλότερη, υποτίθεται, ευφυΐα που νόμιζε ότι είχε σε σχέση με τους συμμαθητές του. «Νόμιζα ότι ήμουν χαζός και συνέχισα να το πιστεύω αυτό για 40 χρόνια περίπου» λέει ο Schwab.

Ο επιχειρηματίας οφείλει να μετατρέπει μια αδυναμία του σε πλεονέκτημα. Ο Schwab έμαθε να αναθέτει καθήκοντα και να προσφέρει αυτονομία στους ανθρώπους γύρω του. «Από νωρίς έμαθα ότι δεν ήμουν τέλειος σε όλα» τονίζει. «Και γι’ αυτό έδινα απόλυτη ελευθερία στους συνεργάτες μου σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, οι λειτουργίες και οι ανθρώπινοι πόροι».

Αν παίζετε με τη φωτιά θα καείτε

Ένα πλήγμα μπορεί να σε διδάξει πολλά. Στο βιβλίο του, ο Schwab αφηγείται την ιστορία ενός πελάτη του, του βαρόνου του real estate Teddy Wang, του οποίου οι συναλλαγές με την εταιρεία του Schwab παραλίγο να την οδηγήσουν σε χρεοκοπία στο κραχ του χρηματιστηρίου το 1987. Σε κάποια φάση, ο Wang χρωστούσε στην εταιρεία 126 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Schwab, και τα δύο μέρη εν τέλει ήρθαν σε συμβιβασμό ύψους 67 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αφού …έπαιξε με τη φωτιά, ο Schwab θέσπισε δικλείδες ελέγχου και ασφαλείας που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες όταν έσκασαν διαδοχικά οι φούσκες του dotcom και των ακινήτων χρόνια μετά. «Πολλά απ’ όσα κατάφερε η Charles Schwab Corporation τα αποδίδω στα διδάγματα που αντλήσαμε απ’ αυτό το γεγονός» καταλήγει ο Schwab.