Αυτά είναι τα επίσημα αποτελέσματα των έκτακτων εκλογών στην Αυστρία

Αυτά είναι τα επίσημα αποτελέσματα των έκτακτων εκλογών στην Αυστρία
epa06271158 Austrian Foreign Minister and the leader of the Austrian Peoples Party (OeVP), Sebastian Kurz addresses the media after a meeting with Austrian President Alexander Van der Bellen (not pictured) in Vienna, Austria, 17 October 2017. Van der Bellen meets all party leaders in the next days, before he gives Kurz the mandate to build a new coalition government, which is expected on 20 October 2017. OeVP won the Austrian Federal elections on 15 October 2017. EPA/CHRISTIAN BRUNA Photo:

Επιβεβαιώθηκε η μεγάλη νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το τελικό αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Αυστρία, που ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και των σχεδόν 800.000 επιστολικών ψηφοδελτίων, επιβεβαιώνει το προσωρινό αποτέλεσμα και τη μεγάλη νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, με τους Σοσιαλδημοκράτες στη δεύτερη θέση και τους Πράσινους να βρίσκονται οριστικά εκτός Βουλής.

Πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε η “Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς-Νέο Λαϊκό Κόμμα” -όπως έχει μετονομαστεί το κόμμα έπειτα από την ανάληψη της αρχηγίας του από τον Σεμπάστιαν Κουρτς τον περασμένο Μάιο- με ποσοστό 31,5% έναντι 24% στις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, με δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν με ποσοστό 26,9% (26,8% το 2013) και τρίτο το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων που αύξησε τη δύναμη του από το 20,5% στο 26%.

Ακολουθούν με ποσοστό 5,3% (5%) το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η πρωτοεμφανιζόμενη “Λίστα Πιλτς” του συνιδρυτή και πρώην βουλευτή επί 31 χρόνια των Αυστριακών Πράσινων, οι οποίοι με ένα ποσοστό 3,8%, έναντι του εντυπωσιακού 12,4% στις εκλογές του 2013, δεν εξασφάλισαν το όριο του 4% και δεν θα βρίσκονται πλέον στην αυστριακή Βουλή, στην οποία θα εκπροσωπούνται μόνον πέντε κόμματα.

Το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν έναν χρόνο πριν από την κανονική ημερομηνία τους το φθινόπωρο του 2018 εξαιτίας της καταγγελίας από τον Σεμπάστιαν Κουρτς –αμέσως μετά την εκλογή του στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος– του συνασπισμού του με τους Σοσιαλδημοκράτες, ανήλθε στο 80% που είναι κατά πέντε μονάδες μεγαλύτερη εκείνης στις εκλογές του 2013 και συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστού συμμετοχής σε εκλογές στην μεταπολεμική Αυστρία.

Στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα θα διαθέτει πλέον 62 έδρες (κατά 15 περισσότερες από ό,τι στην προηγούμενη Βουλή), ενώ αμετάβλητος, στις 52, παραμένει ο αριθμός των εδρών των Σοσιαλδημοκρατών, με τους Ελεύθερους να έχουν αυξήσει τις έδρες τους κατά 11 στις 51 έδρες, το ΝΕΟΣ να έχει βελτιώσει τη δύναμή του κατά μία έδρα στις 10, και η “Λίστα Πιλτς” που θα εκπροσωπείται για πρώτη φορά στη νέα Βουλή, να διαθέτει οκτώ έδρες.

Μετά την ανακοίνωση του επίσημου τελικού αποτελέσματος των εκλογών, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έδωσε σήμερα το μεσημέρι την εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή τους, τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με την ανάληψη της εντολής, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προτίθεται να διεξάγει αρχικά “συνομιλίες προσέγγισης” και με τα πέντε κόμματα της νέας Βουλής, και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οι οποίες θα ξεκινήσουν μάλλον στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από εκλογές, διαρκούσε στη μεταπολεμική Αυστρία κατά μέσο όρο 60 ημέρες, χρόνος που εάν ισχύσει αυτή τη φορά, τότε η χώρα θα έχει στις 14 Δεκεμβρίου τη νέα της κυβέρνηση, ωστόσο στο παρελθόν υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις που η διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν πριν από τον σχηματισμό της είχε φτάσει και τους τρεις μήνες.