Αυτά είναι τα μεγάλα deal του Ιράν στη Γαλλία

Αυτά είναι τα μεγάλα deal του Ιράν στη Γαλλία
French President Francois Hollande and Iranian President Hassan Rouhani (L) leave following a joint press conference on January 28, 2016 at the Elysee presidential Palace in Paris. President Hassan Rouhani hailed a "new relationship" between Iran and France during a visit that saw the signing of a host of post-sanctions business deals. / AFP / STEPHANE DE SAKUTIN (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)

Οι Ευρωπαίοι σπεύδουν εκεί που Αμερικανοί φοβούνται να κοιτάξουν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη και στο Παρίσι με δεκάδες Ιρανούς επιχειρηματίες υπογράφοντας συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξαγωγές πετρελαίου, ανανέωση του στόλου της εθνικής αεροπορικής εταιρείας, κατασκευή αυτοκινήτων και πολλά άλλα ακόμη.

Την Πέμπτη, ο Ρουχανί βρέθηκε στο κόκκινο χαλί της γαλλικής προεδρίας, όπου τον υποδέχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ακολούθησαν πριν από πολυάριθμες τελετές υπογραφών συμβολαίων που θα διαρκέσουν για χρόνια.

Οι συμφωνίες της Πέμπτης στο Παρίσι περιλαμβάνουν:

-Την αγορά 118 αεροσκαφών της γαλλικής εταιρείας Airbus από το Ιράν, έναντι του ποσού των 21,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα, η Boeing συνεχίζει να παρέχει στο Ιράν ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη της εθνικής αεροπορίας της χώρας.

– Η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Vinci συμφώνησε να εξετάσει λεπτομερώς τον παρωχημένο διεθνή τερματικό σταθμό της Τεχεράνης και να κατασκευάσει αεροδρόμια στις περιοχές Μασάντ και Ισφαχάν που είναι η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας αντίστοιχα.

-Η Total, ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας, υπέγραψε συμφωνία εισαγωγής 150.000 βαρελιών ιρανικού πετρελαίου.

– Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot υπέγραψε μια κοινή συμφωνία με την ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία Khodro για την αναβάθμιση του εργοστασίου της έξω από την Τεχεράνη και την παραγωγή περίπου 200.000 Peugeot τον χρόνο στο Ιράν.